ANNEN VERSJON: Etter at Sony i desember trakk The Interview fra den ordinære kinolanseringen, hevder president Kazuo Hirain i Sony nå at de ansatte «jobbet døgnet rundt for å bringe «The Interview» til publikum». Foto:Steve Marcus,REUTERs

Sony-sjefen om «The Interview»-skandalen: - Det mest ondsinnede hackerangrep i nyere tid

LAS VEGAS (VG) Sonys lanseringsfest ble preget av
hackerangrepene som rystet selskapet i desember. Selskapets øverste leder sier han er stolt at de ansatte som «reiste seg mot de kriminelle».

  • Øyvind Gustavsen
Publisert:

Mens opptil 2000 journalister ventet spent på produktnyheter fra Sony, gikk selskapets president på scenen med noen overraskende ord om skandalefilmen «The Interview».

– Det er ikke riktig at vi begynner presentasjonen uten noen ord om filmen, introduserte Kazuo Hirai, president and administrerende direktør i Sony, og fortsatte:

– Både Sony Pictures, tidligere ansatte og nåværende ansatte var ofrene for det mest ondsinnede hackerangrepet i nyere tid. Jeg er veldig stolt over alle ansatte og våre partnere som reiste seg mot de kriminelle og jobbet døgnet rundt for å bringe «The Interview» til publikum via nett og utvalgte kinoer.

Ble kraftig kritisert

Sony har blitt kraftig kritisert av alt fra president Obama til Hollywood-stjerner for filmen «The Interview» og måten de taklet hackerangrepet på.

Sony Pictures avlyste nemlig den nasjonale kinolanseringen av den satiriske filmen etter anonyme hackere, trolig med base i Nord-Korea, truet med vold ogterror på steder der filmen ble vist. Hackerne mente filmens latterliggjøring av Nord-Koreas leder fratok den livets rett.

Truslene før jul var imidlertid bare siste del av en månedslang skandale for Sony Pictures, etter at datasystemet deres ble hacket 24. november, og materiale og e-poster mellom ansatte lekket ut på Internett. Blant e-postene var mange fra Sonys egne rekker kritiske til filmens plott og kvaliteten på den.

Symbolsak

Kvaliteten på filmen var imidlertid mindre viktig, ettersom avlysningen gjorde lanseringen til en symbolsak. Flere ledende amerikanske politikere, med president Obama i spissen, mente det var et tap for ytringsfriheten og at USAs underholdning ikke skulle styres av diktatorer i andre deler av verden.

Andre politikere mente USA hadde tapt sin første cyberkrig.

Etter den massive kritikken, snudde selskapet og valgte å sette opp filmen på flere hundre utvalgte kinoer over hele USA likevel.

Livslinje

På CES forsvarte Hirai dette valget og hevdet Sony sto sammen med forkjemperne for ytringsfrihet.

– Ytringsfrihet er en viktig livslinje for Sony og vår underholdning. Jeg vil takke alle som har sett filmen, sa Hirai på CES i Las Vegas, uten å innrømme noen feil fra Sonys side under hackerskandalen.

Hirai har vært president i Sony siden 2012 og dette er ikke første gang han har en noe uventet demonstrasjon på scenen. Like før han skulle lansere selskapets store nyhet i 2013, en 4K TV omtalt som «verdens råeste TV», så klikket den og skjermen ble helt blå.

INGEN INNRØMMELSE: – Ytringsfrihet er en viktig livslinje for Sony og vår underholdning. Jeg vil takke alle som har sett filmen, sa Hirai på CES i Las Vegas, uten å innrømme noen feil fra Sonys side under hackerskandalen. Foto:Robyn Beck,Afp

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder