Foto: OLYMPUS

Test av syv kameraer til ferieturen

Når kofferten er full, er digert fotoutstyr det siste du trenger i tillegg. Her er syv av de beste reisekameraene.

  • Lasse Svendsen (Lyd & Bilde)
Publisert:

På ett år tas det flere bilder enn det som er tatt hittil i historien! Over halvparten av bildene tas med en smartmobil, og tusener av mobilbildene deles umiddelbart på nett slik at andre kan se dem.

Men kvaliteten er så som så. Mobilbilder blir sjelden rammet inn og hengt på vegg, eller brukt i fotobøker.

De fleste er klar over at de tekniske begrensningene ikke gir like god bildekvalitet som et godt digitalkamera kan gi. Derfor selges det fremdeles millioner av kameraer, til folk som vil ha noen bedre enn smartmobilen. De mer avanserte kompaktkameraene og systemkameraene er de mest populære kameratypene.

De leverer bildekvalitet ingen mobil er i nærheten av, og er mer fleksible verktøy for en som ønsker å utvikle sine kreative evner med et bedre kamera.

Best av alt: Alle er små, lette og tar ikke mye plass. Praktisk når man skal ha med kamera overalt. Når størrelse og kvalitet betyr mest, er dette syv gode kameravalg!

KOMPAKTE SYSTEMKAMERAER
(utskiftbare objektiver)

Ulv i fåreklærBest i test: Olympus PEN E-PM2Optikk: 3x zoom, 28-84 mm, f 3,5-5,6Objektivutvalg: over 50 objektiver fra 14 til 600 mmPris: ca. 4000 kr

Olympus' lille PM2 passer som hånd i hanske, for nybegynnere som kjøper sitt første systemkamera.

Ikke bare er det lite og lett, det har også samme teknikk som Olympus' toppmodeller OM-D og P5. Men med færre knapper og enklere betjening er læreterskelen overkommelig.

I PM2 er bildekvaliteten i toppklasse, og med lynrask autofokus og enkel betjening er Olympus PEN E-PM2 et godt valg for nybegynnere.

Les hele testen av Olympus PEN E-PM2 hos Lyd & Bilde

Rimelig systemkameraBeste kjøp: Sony NEX-3NOptikk: 3x zoom, 24-75 mm, f 3,5-5,6Objektivutvalg: 12 objektiver fra 15 til 315 mmPris: ca. 3600 kr

Bildekvalitet i toppklasse og prislapp i budsjettklasse!

Med moderate 4 bilder i sekundet er 3N langt fra det kjappeste kameraet. Ikke har det pekeskjerm, blitssko eller wi-fi. Men det har vippbar skjerm, som kan vendes fremover for selvportretter. Du får veldig mye kamera for pengene.

Stor bildebrikke gjør at objektivet også blir stort i forhold til det knøttlille kamerahuset. Utvalget av objektiver øker stadig.

Les hele testen av Sony NEX-3N hos Lyd & Bilde

Lynrask og kompaktNikon 1 J3Optikk: 3x zoom, 27-82,5 mm, f 3,5-5,6Objektivutvalg: 8 objektiver fra 27 til 297mmPris: ca. 4400 kr

Det lekre Nikon-kameraet er blant de minste systemkameraene i markedet. Og det aller raskeste. Hva sies om skuddtakt på 15 bilder i sekundet, i full oppløsning, og med rask autofokus? Det banker selv dyre proffkameraer.

J3 er rettet mot nybegynnere og amatører, noe man merker godt på hvor enkelt alt er lagt opp.

Og når bildekvaliteten holder mål i massevis, blir J3 et spennende alternativ i denne klassen.

Les hele testen av Nikon 1 J3 hos Lyd & Bilde

Verdens minste speilrefleksCanon EOS 100DOptikk: 3x zoom, 29-88 mm, f 3,5-5,6Objektivutvalg: over 90 objektiver, fra 8 til 1200 mmPris: ca. 5000 kr

Mindre enn dette blir det ikke, om en tradisjonell speilrefleks står øverst på ønskelisten.

Optisk søker, innebygget blits, blitssko og god batterikapasitet er på plass. Det samme er et nytt 18-55 mm zoomobjektiv, som har fått en lydløs og lynrask autofokusmotor, og forbedret optisk ytelse.

Canon EOS 100D er et godt kjøp for nybegynneren, som ikke lar seg avskrekke av prisen. Bildekvaliteten er god, og brukervennligheten upåklagelig.

Les hele testen av Canon EOS 100D hos Lyd & Bilde

KOMPAKTKAMERAER
(objektivet kan ikke byttes)

Klassisk kvalitetSpesielt anbefalt: FujiFilm X20Optikk: 4x zoom, 28-112mm, f 2,0-2,8Pris: ca. 4300 kr

Hvis man bare skal ha ett kamera, er X20 et godt kompromiss. Selv om det er litt større enn de fleste kompaktkameraer, er det et fortreffelig allroundkamera. Grunnen til det er superb optisk kvalitet, lyssterk optikk med silkemyk manuellzoom på 28-112 mm, en praktisk optisk søker, og en ny bildebrikke.

Få kompaktkameraer har så mange likhetstrekk med et avansert systemkamera, og veldig få av dem er i nærheten av samme bildekvalitet.

Les hele testen av FujiFilm X20 hos Lyd & Bilde

Lommevennlig og kjappOlympus Stylus XZ-10Optikk: 5x zoom, 26-130 mm, f 1,8-2,7Pris: ca. 3100 kr

Olympus XZ-10 er en slags light-utgave av proffkompakten XZ-2 - men mindre, lettere, billigere og nesten like bra. Det har tilsvarende bildebrikke, lyssterk optikk, funksjonsring rundt objektivet, programmerbar sådan og pekeskjerm.

Olympus XZ-10 er et anvendelig kamera for alle som ikke trenger et avansert systemkamera, men verdsetter kombinasjonen av diskret fysikk med god bildekvalitet. Et meget godt valg når kameraet må passe i lommen.

Les hele testen av Olympus Stylus XZ-10 hos Lyd & Bilde

Verdensmester i lengdeSony CyberShot DSC-HX50VOptikk: 30x zoom, 24-720 mm, f 3,5-6,3Pris: ca. 3300 kr

Sony har pakket inn mye utstyr uten at kameraet har est ut og blir lite lommevennlig. Ingen andre kameraer på markedet er så lite og har like mye zoom.

Slike kameraer er gjerne plaget av dårlig lysstyrke, treg autofokus og varierende optisk skarphet, men HX50V klarer seg forbausende bra.

Men kompromissene er tydelige. Godkjent, men ikke noe å rope halleluja for. Dette kameraet kjøper man fordi man digger mye zoom - ingen andre grunner.

Les hele testen av Sony CyberShot DSC-HX50V hos Lyd & Bilde

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder