PÅVIRKER NERVESYSTEMET: Bruk av ny teknologi påvirker barnas hjerne på godt og vondt, mener eksperter. Foto: Paul Kleiven/Scanpix

Slik påvirker nettbruk barnas hjerne

Positive og negative effekter av dataspill og internett

Advarer mot overdreven bruk - disse barna er mest utsatt

Bruken av nye medier gjør barn lettere distrahert, mer kreative og flinkere til å multitaske.

  • Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det opplyser professor Arne Krokan ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

- Når en gjennomsnittlig norsk elev går ut av grunnskolen har hun brukt minst 10.000 timer foran dataskjermen, og sannsynligvis mer. Det er mer tid enn hun har vært på skolen - så det er klart at det påvirker hjernen, sier han.

Stadig flere barn kan bruke både nettbrett og smarttelefoner og undersøkelser viser at mange barn heller bruker fritiden bak hver sin skjerm enn med hverandre - noe som bekymrer foreldre.

Stimulerer hjernen

Når barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt Huynh skal hjelpe barn med sosiale problemer, er hun like opptatt av antall timer foran skjermen som hun er av arvelige sykdommer i familien.

- Medievaner går på bekostning av andre vaner, slik at en som sitter mye foran skjermen ofte får mindre annen input som sosial kontakt og lek. Da blir noen nervebaner mer stimulert på bekostning av andre - noe som påvirker måten hjernen fungerer på, sier Ekholdt Huynh.

Hun er konstituert overlege i barne- og ungdomspsykiatri ved BUP Grorud i Oslo.

Sammen bak skjermen

Hun legger vekt på at noe databruk kan være positivt for hjernen, men sier at særlig barn med ADHD, sosiale problemer som angst og depresjoner kan ta skade av å sitte mye på internett, nettopp fordi det kan gå på bekostning av annen input til hjernen.

- Mange ønsker å surfe mye på internett og se på TV - og dermed gjøre mindre av andre ting. Barn som ikke får satt tydelige grenser kan bli sittende alt for lenge foran skjermen, noe som igjen kan forverre de problemene som var utgangspunktet for all surfingen.

Nylig publiserte hun et blogginnlegg i magasinet Tidsskrift for Den norske legeforening, hvor hun argumenterer for at barn ikke bør sitte flere timer foran skjermen hver dag og at foreldre bør være sammen med barna når de først surfer og spiller dataspill.

- Foreldre bør sette en grense, og sørge for å stimulere barna på andre måter. Sosial samhandling, lek og prat er også viktig, sier hun.

Andre egenskaper

Arne Krokan forteller at nye medier og enkelte læringsprogrammer har gjort at dagens barn lærer på en annen måte enn før.

- Før leste man kanskje bøker, og fungerte bare som mottaker. Spiller du dataspill må du også agere og handle i spillet. Dette gjør at dagens barn utvikler andre egenskaper enn det vi gjorde, sier han.

Blant annet blir man flinkere til å «multitaske» i den forstand at man kan fokusere på én ting i det ene øyeblikket, for så å omstille seg og fokusere på noe helt annet i det neste, sier han.

- De «digitalt innfødte», som vi kaller dem, er lettere å distrahere og sliter mer med konsentrasjonen. Men databruken gjør dem også flinkere til å ta innover seg flere impulser, og mange er mer kreative, sier Krokan.

- Sett grenser

Daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten mener det er viktig at foreldre regulerer barnas bruk av internett og dataspill.

- Akkurat hvor grensen bør gå er svært individuelt - men foreldre bør være oppmerksomme hvis barna sliter med å rive seg vekk fra skjermen, sier Clausen Moe.

- FØLG MED: Merethe Clausen Moe mener foreldre må passe på og sette grenser for barnas databruk. Foto: Tor Erik Mathiesen

Hun mener dataspill er vel og bra så lenge det er barnet som har kontroll over spillet - og ikke motsatt. Hun anbefaler å gi barnet muligheten til å legge fra seg spillet på eget initiativ.

- Si ifra om at dette blir den siste banen man får lov til å spille, eller at man må legge det fra seg om fem minutter.

Clausen Moe tror det kommer til å ligge masse dataspill og nettbrett under norske trær på julaften - og anbefaler foreldre å tenke seg om.

- Ikke kjøp spill med 18-års grense til 10-åringen, og sørg for å sette av tid til å veilede og snakke med barnet dersom du kjøper nettbrett, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder