FALSK ALARM: Slike vinduer likner på de man vanligvis får opp når skumle nettsider besøkes, men de er falske og lenker til falsk antivirus. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke/Symantec)

Mange sikkerhetsprogrammer er ren svindel

Se opp for falske sikkerhetsadvarsler som utgir seg for å være fra blant andre Chrome, Internet Explorer og Firefox. Du kan bli lurt til å kjøpe ubrukelige sikkerhetsprogrammer.

  • Ingrid Solhaug (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forside | Computerworld

Svindlere lurer nettbrukere til å laste ned falske sikkerhetsprogrammer, melder sikkerhetsselskapet Symantec i et blogginnlegg.

Les også:Nå inntar søppelpost norske mobiltelefoner

Flere skadelige nettsider viser falske versjoner av advarseler fra blant andre Chrome, Internet Explorer og Firefox, som skal dukke opp når brukere kommer til sider som antas å være farlige.

Men heller enn å inneholde en advarsel, oppfordrer de falske versjonene til å laste ned nye sikkerhetsoppdateringer, gjennom en «Download Updates!!»-knapp.

Slike oppdateringer av legitime sikkerhetsprogrammer skjer i virkeligheten aldri fra denne typen advarselsbilder.

Skremmes til å betale

Aksepterer man nedlastingen, laster man i virkeligheten ned falsk programvare, som bombarderer nettbrukeren med falske sikkerhetsadvarsler helt til vedkommende skremmes til å betale 40 til 50 dollar for å kjøpe det ubrukelige «sikkerhetsprogrammet» som promoteres.

Les også:Falsk sikkerhet en milliardindustri

- Skapere av farlige programvarer bruker innovative triks for å lure brukere, så enkelt er det, forteller Symantec-forsker Parveen Vashishtha i blogginnlegget.

Lukrativ kriminalitet

Strategien med falske advarsler er ikke ny, og for en måned siden meldte Microsofts sikkerhetssenter om at antivirus-svindlere viste uekte advarsler i Internet Explorer, Firefox og Chrome.

Les også:Naive nordmenn smittes fortsatt av gammel orm

- Likheten mellom de falske sidene og de virkelige er så nøyaktig at selv veltrente øyne kan ta feil, uttalte Microsoft den gang, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Det ligger mye penger i slik nettkriminalitet, og ifølge tall fra FBI har utviklere av slike programmer klart å lure minst 150 millioner dollar fra godtroende nettbrukere. Derfor er også denne typen kriminalitet svært utbredt.

Mellom 1. juli 2008 og 30. juni 2009 var mer enn 250 slike falske programmer i omløp, og på verdensbasis ble over 43 millioner maskiner infisert med disse, meldte Symantec for et år siden.

Les også:Iphone-svindel sprer seg nå på Facebook

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder