SUKSSESGLISET: GoPro-gründer Nick Woodman. Bildet er tatt i juni i fjor, da selskapet ble børsnotert i New York. De små videokameraene er blitt svært populære. Foto:Andrew Burton,Afp

GoPro-gründer lovet bort ti prosent - det kostet ham 1,7 milliarder kroner

For ti år siden lovet Nick Woodman at romkameraten skulle få ti prosent av inntektene fra salg av aksjer. Det løftet har han holdt.

  • Cathrine Ekehaug
Publisert:

Mange av oss har vel kommet på en god idé i godt lag, og lovet dyrt og hellig at tilskuerne skal få både ti og femti prosent av inntektene «hvis ideen tar av».

De færreste blir nødt til å gjøre alvor av dette, men for GoPro-gründeren Nick Woodman ble dette virkelighet.

Og det var ikke småpenger heller:

Gründeren har overført 4,7 millioner aksjer til en verdi av 229 millioner dollar (nesten 1,7 milliarder kroner) til Neil Dana, som var romkameraten da de gikk på universitetet i San Diego California, skriver Business Insider.

Les også:De beste actionkameraene

Woodman startet GoPro i 2004, og i den spede begynnelse var konseptet stropper man kunne feste små kamera i rundt håndleddet. Etterhvert utvidet de til også å bygge selve maskinvaren.

Ti prosent av inntektene

Dana var den aller første som ble ansatt i GoPro. Han jobber fortsatt i selskapet, som direktør for musikk og spesialsalg.

Under selskapets utviklingsfase lovet Woodman å gi Dana ti prosent av alle inntektene han fikk fra salget av selskapets aksjer. For å si opp denne avtalen, ga GoPro i juni 2011 Dana mer enn seks millioner i opsjoner.

De lovet også å overføre 270.000 såkalte «restricted stock units» (aksjer som blir utbetalt på visse betingelser) seks måneder senere. Woodman avtalte den gang å betale tilbake selskapet når Dana ville benytte seg av opsjonene, skriver Bloomberg.

Se også:Tok super-salto-selfie med GoPro-kamera

Best betalt i USA

Ifølge data Bloomberg har samlet inn, har Dana kjøpt disse aksjene til 26 millioner kroner. Med andre ord har han brukt 26 millioner kroner på å kjøpe aksjer som mandag denne uken var verdt nesten 1,7 milliarder kroner på det åpne markedet.

GoPro ble børsnotert 26. juni 2014, og da ble både Woodmans mor, far og to søstre millionerer. Woodman selv ble milliarder, og var ifølge Business Insider den best betalte direktøren i USA i fjor.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder