Det finnes mange triks for å få strømmen til å vare

Billigmobiler kan fort vare lenger enn de dyre

KREVER BATTERI: Dagens smarttelefoner krever mye batteri for å få utnyttet alle funksjoner. Foto: Roger Neumann

Slik unngår du at mobilen sluker batteri

Smarttelefoner kan bruke mye batteri. Men du kan lett påvirke hvor mye.

  • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over seks år gammel


- Det viktigste er nok å være litt bevisst på hvilke apper som driver med ting i bakgrunnen, sier fagredaktør Kurt Lekanger i Amobil.

En telefon er ikke lenger bare en telefon. Det er en datamaskin, et kamera, en musikk- og videoavspiller, blant annet. Det går rett og slett en god del strøm for å utnytte telefonen på ulike vis. Det kommer an på hvilke tjenester du har bruk for.

Flere opplever å måtte lade telefonen flere ganger i døgnet, eller gå tom for strøm, om lader ikke er tilgjengelig.

Slik ser du strømfellene

Det finnes råd. Android-telefoner har for eksempel en fin og nyttig oversikt under «Innstillinger -> Batteri» (kan variere litt fra telefon til telefon).

OVERSIKT: Her kan du se hvor mye strøm som går til apper og andre ting på en Samsung-telefon.

- Der kan du se hvilke apper som har brukt mest strøm. Jeg ser for eksempel på min telefon her at Bluetooth har brukt mye strøm, og det er også enkelte apper som har brukt mer strøm enn andre, sier mobileksperten.

Ved å identifisere hva som bruker mest batteri, er det også lettere å kontrollere.

Automatisk oppdatering av apper kan også dra mye strøm. Men dette er mulig å slå av. Bluetooth og 4G kan også bruke mye batteri, men dette kan slås av.

Strømsparefunksjoner

- Noen telefoner har også spesielle strømsparefunksjoner du kan skru på, slik at telefonen automatisk justerer ned prosessorhastighet, skrur av unødvendige ting som NFC, GPS, og så videre, når batterinivået er lavt. Dette er funksjoner som i hvert fall finnes på Samsung- og Sony-telefonene, sier Kurt Lekanger, som mener batterikapasiteten stort sett er ganske lik mellom smarttelefonene.

Her er strømsparing aktivert på en Samsung-telefon. Foto:

- En moderne smartmobil, i hvert fall toppmodellene, pleier stort sett å måtte lades en gang i døgnet. De telefonene som har best batteritid, er gjerne billigmobiler med svak prosessor og lavoppløselig skjerm. Skjerm og prosessor er de to tingene som gjerne bruker mest strøm. Jo høyere oppløsning på skjermen, jo mer strøm bruker telefonene også, som hovedregel. Men produsentene pleier å kompensere for dette til en viss grad, ved å sette inn litt større batterier, sier Kurt Lekanger.

Teknologiblogger Morten P. Røvik opplevde høsten 2013 at hans iPhone slukte batteri da han oppdaterte til operativsystemet iOS 7.0. Han laget derfor en guide til ulike grep man kan ta for å få modellen til å holde lenger. Det finnes en rekke innstillinger man kan slå av.

Nå er operativsystemet iOS 7.1 her, men det påvirker ikke batteriet noe særlig annerledes enn forgjengeren. Selv har ikke Røvik merket noen forskjell, bortsett fra at telefonen er blitt raskere.

Nyttige tips

Her er hans generelle tips for å spare mobilbatteri (du finner det meste under Innstillinger):

Her er bluetooth skrudd av på iPhone. Foto:

** Skru av Bluetooth-tjenesten.

** Skru av unødvendige varslinger som kommer til telefonen din.På iPhone gjør du for eksempel det ved å gå inn på:

** Skru av automatiske oppdateringer av mail - oppdater manuelt ved behov.

** Skru av 4G/LTE-nettet. Dersom du ikke har dette nettet tilgjengelig der du er, kan du spare batteri ved å slå av.

Andre gode råd:

Her er pushvarsler aktivert på e-poster til iPhone. Foto:

** Bruk autolysstyrke, og velg vekk eventuelle dynamiske bakgrunnsbilder. Ved autolysstyrke vil skjermen tilpasse seg lyset der du der. For eksempel trenger du langt mindre lys hvis du befinner deg i et mørkt rom, enn om du bader i sol.

** Du kan også spare strøm ved å slå av såkalt parallax, som gjør at skjermen «beveger» seg etter hvordan du holder telefonen.

** Såkalt Airdrop - som blant annet sørger for automatisk overføring av bilder og annet, kan slås av.

** Du kan også skru av automatiske bakgrunnsoppdateringer og stedstjenester du ikke bruker. Pass også på å lukke apper som ikke er i bruk.

Her er LTE/4G deaktivert på Samsung-telefon. Foto:

** Bruk Flymodus. Dersom telefonen er i ferd med å gå tom for strøm, eller befinner seg utenfor dekning, kan du spare strøm ved å skru på flymodus. Telefonen vil ikke lenger kunne motta teledata, samtaler eller SMS, men den kan være påkoblet trådløst nettverk. Du kan også ringe og prate via for eksempel Facetime eller Skype.

Det finnes også måter å lade batteriet raskere. Her er et par anbefalinger dersom du har dårlig tid.

** Slå av telefonen eller sett den i flymodus når du lader.

** Bruk en vegglader, og ikke USB-lader. Hvis du for eksempel har iPhone og iPad, er laderen som fulgte med iPaden kraftigere og lader telefonen din raskere opp.

** Vær så nær vanlig romtemperatur som vanlig. Dersom det er for kaldt eller varmt, vil det påvirke ladetid og batteritiden generelt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder