ÅPNER OPP: Mye av Statens kartverks data blir nå fritt tilgjengelig for utviklere. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke)

Digitale kart til folket

Statens kartverk åpner opp dørene, og inviterer nordmenn til å lage sine egne karttjenester.

  • Ole Petter Baugerød Stokke (Computerworld)

Artikkelen er over ti år gammel

Forside | Computerworld

Det ble stor jubel da Statens kartverk endelig sa de ville åpne opp slusene til dataene sine.

Hvem som helst kan dermed utvikle applikasjoner som bruker kartene, så lenge utviklerne ikke tar betalt for karttjenestene.

Sjekk kartene på Statens kartverks nettsider her.

Dermed kan man vente seg flere norske karttjenester i tiden fremover. I går gjorde Statens kartverk som lovet, og åpnet opp.

Enkelt å bruke

Kartverket forteller at de har fått mange tilbakemeldinger etter at nyheten om åpningen kom ut. De fleste skal ha dreiet seg om å lage vilkårene for bruk enklere og smidigere.

Det har de derfor gjort. Vilkårene kan du lese her. Her står det blant annet at målgruppen primært er de som vil utvikle egne løsninger, og at tjenestene må være gratis. Betaling kan forekomme etter avtale.

Les også:Sint landsby angrep Google Street View-bil

- Vi ønsker at folk flest skal kunne bruke våre karttjenester, og har derfor tatt de tilbakemeldingene vi fikk fra publikum på alvor, sier informasjonssjef Åge Hadler i en pressemelding.

I meldingen finner du lenker til mer informasjon om hvordan det hele fungerer.

Dette er først og fremst et tilbud til aktører som skal utvikle applikasjoner, men hvem som helst kan gå inn og hente ut koder for å få enkle kartfunksjoner til sine egne nettsider.

Spent på tjenestene

Statens kartverk har også utviklet en egen "kokebok", som de kaller det. Her skal du få all informasjon du trenger for å bruke kartene. Her gis eksempler på hvordan man integrerer oppdaterte norske kart med for eksempel Google Maps.

Les også:Kart - en grunn til at Google eier deg i 2010

- Vi håper dette stimulerer til kreativ og utvidet bruk av geografisk informasjon, og at vi snart vil se spennende tjenester for bruk på internett, mobiltelefoner og andre håndholdte enheter, sier Hadler.

I første rekke blir det hele tilgjengelig i et halvt år. Fungerer det hele etter planen, vil åpenheten bli permanent.

Kapasiteten skal være god nok for de aller fleste brukere. Men storbrukere kan tegne egne avtaler, om mer kapasitet trengs.

Les også:Nye kart skal gjøre Trafikanten enklere å bruke

Mer om

  1. Data

Flere artikler

  1. Statens Kartverk deler ut arvesølvet

  2. Her får du gratis sjøkart

  3. La mobilen vise veien i villmarka: Ut på tur? Test av navigasjons-app-er

  4. Ny karttjeneste fra Microsoft

  5. Test av Ut.no-appen: Anbefales til alle...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder