NY UNDERSØKELSE: Intenett gjør barn mer, ikke mindre, sosialt aktive heter det i tysk forskningsrapport. Foto: Roger Neumann

Internett gjør oss mer sosialt aktive

Ingeborg fikk jobb via Twitter

(VG Nett) Internettforbindelse får folk til å gå ut mer, ikke mindre, heter det i ny forskningsrapport.

Kristine Løwe
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det er en myte at internett gjør oss til en generasjon av asosiale hjemmesittere.

Internett gjør oss tvert imot mer sosialt aktive, viser en forskningsrapport som presenteres for en gruppe Nobelprisvinnere denne måneden.

Går ut mer
Voksne med tilgang til bredbånd hjemme besøker teater, kino, barer og restauranter oftere enn andre, heter det i rapporten.

NETTLIV: Ingeborg Volan sier hun aldri ville hatt det livet hun har i dag uten internett. Foto: Sermo Consulting

De tre forskerne bak undersøkelsen fant også bevis for at langt fra å hemme barns fritidsaktiviteter øker det å ha en internettforbindelse hjemme barnas deltakelse i aktiviteter som sport, ballett eller tegneundervisning.

«Med hjelp fra internett er det mye enklere å holde kontakt med andre mennesker og å legge planer om å møte dem i den virkelige verden,» heter det i rapporten som er utarbeidet av økonomer ved Ifo instituttet for økonomisk forskning i Munich, Tyskland.

Fikk jobb på Twitter

Ingeborg Volan, sjef for research, det digitale markedsføringsselskapet Isobar er ikke overrasket over funnene.

- Jeg pleier å si at jeg verken ville hatt den karrieren jeg har, det nettverket jeg har eller den venneflokken jeg har hvis det ikke var for internett, sier Volan, som fikk jobben som ledet frem til stillingen hun har i dag via Twitter.

Hun sier det på ingen måte var logisk at hun skulle ende opp med å jobbe sammen med de menneskene hun jobber med i dag - hvis det ikke var for at de ble kjent på internett

Er du overrasket over at Internett også ser ut til å påvirke barn til å være mer sosialt aktive?

- Nei, det stemmer godt med det jeg ser fra venner og familie rundt meg. På nett er man del av en mer løpende nyhetsstrøm uten aktivt å jobbe for. Det er mye lettere å bli med på kino eller en annen aktivitet når du vet at vennene dine skal dit. Internett gjør at vi har tilgang til mye mer informasjon om det vennene våre gjør enn hva vi hadde før, påpeker hun.

Men hun understreker at det ikke er sånn at det ikke finnes asosiale folk på nett.

- Internett er bare en arena å uttrykke seg på, og jeg er nok en veldig gjennomført sosial person i utgangspunktet, sier hun.

Trygge på funnene

Undersøkelsen er utarbeidet på grunnlag av data fra «The German Socio-Economic Panel (GSOEP)».

Det er en årlig undersøkelse av tyske husholdninger som dekker en lang rekke forhold som gir samfunnsvitere innsikt i samfunnsutviklingen i landet.

Til VG Nett forklarer en av de tre forskerne bak rapporten, Oliver Falck, at de har kontrollert nøye for bakenforliggende forhold som inntekt og utdanning.

«Vi har kontrollert at faktorer som inntekt, utdanning, antall barn i husholdningen osv ikke påvirker utfallet av undersøkelsen. Vi har også vært i stand til å observere husholdninger over flere år, og har derfor kunnet se på aktivitetsnivået før og etter familien fikk internett,» forklarer Falck.

Med alle variablene de har kontrollert for føler Falck seg veldig sikker på at de har målt hvordan internett påvirker sosiale aktiviteter og ikke omvendt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder