REVOLUSJONERENDE: En Bokode-enhet (midten) sammen med flere strekkodevarianter. Bokoden bruker lys for å oveføre informasjon. Foto: Media Lab Camera Culture group / MIT

Er dette de nye strekkodene?

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology skal til neste uke vise frem en teknologi som kan være erstatteren for de tradisjonelle strekkodene.

  • Even Sandvold Roland

Artikkelen er over ti år gammel


Bokoder (engelsk: Bokodes) bruker lys som sendes ut i forskjellige styrker og vinkler for å kode informasjon.
De kan inneholde flere tusen ganger mer informasjon enn vanlige strekkoder, og kan leses av kameraet på mobiltelefonen din.

Hver enhet er 3 mm i diameter og består av et LED-lys dekket av en liten maske og en linse. Informasjonen overføres ved at lys sendes ut fra enheten, og lysstyrken varierer etter hvilken vinkel de blir sendt ut fra.

Lesbare med mobilen

En av de viktigste fordelene med Bokodes er at de kan leses på avstand, opptil flere meter unna, i motsetning til vanlige strekkoder som kun er lesbare på kloss hold. I tillegg vil de kunne leses av vanlige kameraer, uten spesielt leserutstyr.

- Vi prøver å gjøre dem nesten usynlige, men samtidig enkle å lese med et vanlig kamera, eller til og med et mobilkamera, forteller Ankit Mohan, som styrer Bokode-prosjektet ved MITs medialab, til BBC.

LES OGSÅ:Superlett varesøk på Google-mobil

Bokode-teknologien vil først bli brukt på fabrikker og varelagre for å holde orden på objekter, men teamet bak mener at det også vil kunne brukes i sammenhenger rettet mot forbrukere, som for eksempel matbutikker.

Da vil kundene kunne undersøke produktene nøyere ved hjelp av mobiltelefonen, og alt fra tekst om produktet til detaljert ernæringsinfo vil kunne overføres via Bokode-enhetene festet på varene. Det blir dermed veldig enkelt å sammenligne flere forskjellige varer raskt.

Kan brukes i andre sammenhenger

Teamet drømmer også om å sette teknologien ut i situasjoner som ikke vanligvis assosieres med strekkoder. Systemets evne til å bruke informasjon om vinkler kan brukes i såkalte bevegelsesopptagere for å skape spill eller film.

Gollum fra Ringenes Herre er et godt eksempel på filmskapninger som er laget ved hjelp av bevegelsesopptak, der bevegelsene til en person har blitt registrert med sensorer og brukt til å skape en animert figur.

Per i dag er hver enkelt enhet forholdsvis dyr å produsere, litt over 30 kroner per stykk. Dette skyldes at hver enkelt enhet trenger en linse og et batteridrevet LED-lys. Forskerne mener at de kan videreutvikle teknologien slik at enhetene reflekterer lys, og dermed ikke trenger strøm eller en LED-enhet for å fungere. En slik variant vil koste om lag 30 øre å produsere.

LES OGSÅ:USA-pass blir helelektroniske

Navnet Bokode stammer fra det japanske fotografibegrepet bokeh, som beskriver de runde formene som oppstår i et fotografi uten skikkelig fokus, med en lyskilde.

Bokode-systemet baserer seg på å ta ufokuserte bilder, slik at informasjonen fra Bokode-enheten dukker opp på bildet. I tillegg er det mulig å lese informasjonen med det blotte øye, men da må du stå nærmere enn 2,5 cm.

Andre erstattere

Dette er ikke første gang forskere har foreslått forbedringer til strekkodesystemet. I 2007 lanserte Microsoft et system de kalte High Capacity Colour Barcode, som baserte seg på en serie med fargede geometriske former.

Radiofrekvensidentifikasjon (RFID), som enkelt forklart er bitte små elektroniske brikker som sender ut kodet informasjon, har også blitt omtalt som erstatninger av strekkodene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder