TV PÅ MOBILEN: Telenors nye tjeneste gir deg TV på mobilen. Men bildene går fremdeles over telenettet. Foto: Jørgen Lyngvær

TV-abonnement på mobilen

(VG Nett) Både Telenor og NetCom lanserer i dag nye TV-tjenester til mobiltelefonen.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det er ikke første gangen TV på mobilen er prøvd ut. Forrige gang, da 3G-telefonene kom på markedet, var det relativt få som benyttet seg av tilbudet. Nå satser Telenor igjen på mobilTV, men det er fremdeles TV via telenettet.

Så lenge vi ikke har et utbygd TV-nett for mobilTV er det telenettet som må ta seg av formidlingen av bildene, noe som ikke er optimalt. For å kunne benytte Telenor og NetComs tjenester må man ha en telefon med 3G. Man må også bo i et område der det er 3G-dekning.

Dårlig bilde

Som vanlig når det er snakk om TV på mobilen er oppløsningen relativt dårlig og bildet ser pikslete og grovt ut. Tilbudet kan på ingen måte erstatte TV-titting og er kun en slags tidsfordriv eller ekstratjeneste når du sitter på bussen eller toget.

Både Nokia, LG og Samsung har allerede laget mobiltelefoner med innebygget TV-tuner. Da slipper man gå via telenettet og bildet blir langt bedre og tjenesten blir den samme som på TV-apparatet i stuen, bare med mindre skjerm. Disse kan bare brukes i land der TV-nettet også er utbygd for mobile enheter.

I Norge er nettet for digfital radio, DAB (Digital Audio Broadcasting), utbygd til 80 prosent av befolkningen. I teorien kan man bruke dette nettet til å sende TV-signaler til mobile enheter ved hjelp av DMB, Digital Mulimedia Broadcasting. NRK har prøvd ut DMB for mobiltelefoner i Trondheim, men det er foreløpig ikke bestemt om DAB-nettet skal oppgraderes for å kunne sende TV-signaler til mobiltelefoner.
Inntil et slikt nett er er bygget ut i Norge vil TV via mobilen være en amputert opplevelse. Bildene er relativt dårlige og brukervennligheten er ikke på topp.

Dyrt

Ønsker du å se TV via Telenors mobilTV-tjeneste kan du velge mellom ulike abonnementer.
Basis koster 69 kroner i måneden og gir deg ubegrenset tilgang til TVN, BBC World, Wallace&Grommit og Venner, PilotGuides, Eurosport 1, Fashion TV, MTVShorts, Wedding-TV, Nickelodeon, Discovery og Disney Channel.
Basis Pluss koster 89 kroner i måneden og gir deg i tillegg tilgang til The Office, Little Brittain, Top Gear, Euosport 2, F-Men.

I tillegg kan man kjøpe enkeltklipp eller betale per minutt. Prisen per minutt er 1 krone og klippene koster fra 3 kroner.

NetComs tjeneste koster 69 kroner i måneden eller 19 kroner i uken. Da får du tilgang til NRK Sport, Live og Nyheter, TV Norge, BBC, Aftenposten TV, VG TV og Dagbladet TV. Det er altså ikke et veldig stort kanalutvalg, men NetCom lover at dette vil bli bedre på sikt.

Forskjellen på NetCom og Telenors tjenester er at man hos NetCom laster ned et lite program der man ser på TV og skifter kanal. Hos Telenor må man skifte kanal via Telenors WAP-sider.

Det er altså en relativt dyr tjeneste det er snakk om. Abonnerer man på Telenors Basis Pluss i ett år må man ut med over tusen kroner for å se fjernsynsbilder på den lille skjermen.

Gratis testing

Begge operatørenes TV-tilbud er gratis den første måneden (hos NetCom er det gratis i to måneder) og man kan derfor teste tjenesten før man eventuelt ønsker å abonnere. Det man må være obs på er at abonnementet fornyes automatisk, så man må huske å melde seg av dersom man ikke ønsker at abonnementet skal fortsette etter gratisperioden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder