Lekker trykkskjermsmobil som har det meste. Foto: HTC

Lekker trykkskjermsmobil som har det meste. Foto: HTC

Vi har testet Iphone-utfordreren

Den raffeste mobilen på denne siden av universet.

Marius Valle (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiTek.no - Tester, guider, teknologi

HTC Touch Diamond er en av de sjeldne telefonene som bare får deg til å si «å hellige moder» når du får den mellom hendene første gang. Dette er en liten, tynn og lekker telefon, med en skjerm som rett og slett gir deg konstant hakeslepp den første halvtimen du bruker telefonen.

Se video av Diamond hos Amobil.no»

Smart telefon
HTC Touch Diamond er en av de sprekeste smarttelefonene du får kjøpt i dag. Den har de fleste teknologier du kan ønske deg, er liten og lett og har et menysystem som er riktig så morsomt og praktisk i bruk.

Skjermen måler 2,8 tommer, er trykkfølsom og den skarpeste vi har sett på noen mobil til dags dato. Den er rett og slett rålekker.

Flotte menyer

Diamond kjører Windows Mobile, men HTC har lagt sin egen Touch Flo 3D-meny på toppen. Denne er tilpasset bruk med en finger, og gjør det lett å bruke de vanligste funksjonene på mobilen.

Her har HTC virkelig tenkt nytt, og vi syns menyen går de fleste konkurrerende smarttelefonmenyer en høy gang.

Diamond har både Wi-fi og super-3G, slik at du kan få tilgang til raskt internett mange steder. For alle andre steder har den Edge, som gir grei nedlastingshastighet.

Den beste nettleseren

Nettleseren er levert av norske Opera, og kan vise hele nettsider. Det er raskt og enkelt å navigere på sider, og den skarpe skjermen gjør det hele til en sann fryd. Dette er den beste nettleseren du får på en mobiltelefon i dag.

GPS er også på plass, men HTC har ikke inkludert et skikkelig navigasjonsprogram. Du får med Google Maps, men skal du bruke telefonen til bilnavigasjon må du kjøpe et eget program for dette.

GPS har den også. Foto: Marius Valle

Vi liker for øvrig musikkspilleren svært godt. Den er oversiktlig, lett å bruke og kan sortere musikken din for deg.

Vi setter også pris på alle de iboende egenskapene til Windows Mobile, som for eksempel en fyldig adressebok, god kalender og full støtte for Exchange og synkronisering med Outlook.

Fanget mellom to verdener

Foto: Marius Valle

Dessverre har Diamond en del svakheter det ikke er så lett å ignorere. Denne telefonen er på en måte fanget mellom to verdener. Den vil være like lett og morsom å bruke som Iphone, og samtidig like proff som en fullblods smarttelefon.

Det klarer HTC bare delvis. Mange av funksjonene lar seg ikke bruke med bare en finger, og den kan være veldig treg innimellom.

Av og til støter du på problemer som at skjermtastaturet dekker over felter du skal skrive på, noe som er spesielt håpløst når du skal skrive inn passord på Wi-fi-nettverk. Det er generelt litt for knotete å bruke Wi-fi-funksjonen.

Batteriet er imidlertid den det største problemet. Greit nok, vi klarte å holde en samtale gående i fem timer, men når du må lade batteriet inntil to ganger om dagen dersom du hører på musikk eller surfer litt på internett, så sier det seg selv at det fort kan bli plagsomt.

Vi savner også utgang for vanlige 3,5 mm minijack for tilkobling av egne hodesett. Dessuten kan 4 GB minne fort bli lite når du skal bruke mobilen som musikkspiller.

Ikke en Iphone

Diamond og Iphone side om side. Foto: Marius Valle

Vi kommer ikke utenom sammenligning med Iphone når vi tester et produkt som dette. Mens Iphone kan bli plagsomt enkel, kan Diamond bli plagsomt avansert. Her gjelder det å vite hva du driver med.

Les også: Test av Apple Iphone 3G hos Amobil.no»

Skjermen er mindre enn den du finner på Iphone, men den er mye skarpere. Diamond har også en bedre nettleser. Musikkspilleren på Iphone er imidlertid bedre enn den du finner på Diamond.

Det er klart at Diamond og Iphone egentlig er to ganske forskjellige produkter, men vi kan ikke unngå å legge merke til at HTC aper etter Iphone på en del områder.

Er det en Iphone du vil ha, så bør du kjøpe en Iphone. Er det derimot en real smarttelefon med sylskarp skjerm, alt av teknologi, et av markedets beste systemer for e-post og et nyskapende menysystem er det ingen vei utenom Diamond.

Seriøst morsom

Diamond er en av de morsomste telefonene vi har prøvd på lenge, men etter nesten to ukers bruk ser vi at HTC har et stykke igjen før diamanten er helt perfekt slepet.

Så lenge du er klar over svakhetene til telefonen og du liker å bryne deg på en skikkelig smarttelefon kan vi på det sterkeste anbefale deg å kjøpe en Touch Diamond.

For den gjennomsnittlige mobilbrukeren er den dessverre ikke et spesielt godt valg på grunn av batterilevetiden og at den kan være litt komplisert i bruk.

Les hele testen hos Amobil.no»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder