SOSIALT: Folk som anvender internett lager gjerne store nettverk som ikke har geografiske begrensninger. Foto: AP

Internett gjør deg sosial

(VG Nett) Slapp av, internett kommer ikke til å ødelegge livene våre slik det ble spådd for få år siden.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Da internett stormet frem på slutten av nittitallet ropte mange varsku om utviklingen. Internett kom til å gjøre folk usosiale, ødelegge familier og vennskap. Men slik gikk det ikke, viser en ny undersøkelse. Snarere tvert i mot.

De nye verktøyene som blir tilgjengelig, blant annet gjennom epost og hurtigmeldinger, gjør kommunikasjonen mellom mennesker enklere og bringer dem nærmere sammen.

Det viser undersøkelsen fra organisasjonen Pew Research i en rapport. Sammen med det universitetet i Toronto, Canada, har de oppdaget at internett har en viktig rolle i folks store livsavgjørelser.

- Det har blitt en økende bevisstgjøring om at internett ikke er et merkelig beist, sier Barry Wellman ved universitetet til nyhetsbyrået AFP.

Tjenester som epost har blitt allment tilgjengelig og er spesielt viktig for de med et stort og viden spredt nettverk.

- Du kan ikke ta telefoner til alle dine venner på en gang veldig ofte, men du kan sende en epostkopi med et par tastetrykk, sier Wellman.

Mobiliserer
En annen trend er at folk søker hjelp fra sitt kontaktnett gjennom epost og andre internett-teknologi.

- Når du trenger hjelp disse dager, trenger du en stor venneliste, sier John Horrigan som leder forskningsinstituttet Pew Internet Project.

En annen sideeffekt med den stadig økende tilgjengeligheten på nettet er vennekretser som spres over stadig større geografiske områder.

- Dette skaper et nytt grunnlag for fellesskap. I stedet for å stole på ett fellesskap for sosial støtte, må individer søke opp et variert utvalg mennesker og ressurser for forskjellige situasjoner, sier Wellman til AFP.

Rapporten viser at 60 millioner amerikanere har brukt nettet til å finne frem i en vanskelig livsavgjørelse de siste to årene.

Slike avgjørelser inkluderer anskaffelse av jobb, videre jobbutdannelse, undersøkelse av sykdommer, finne ut hvilke skoler som er best og kjøp av bil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder