TRE MEGAPIKSLER: Alle de tre test-telefonene har tre megapikslers kamera. Like vel er det veldig stor forskjell på kvaliteten på bildene de tar. Foto: VG Nett

Kamera med ringefunksjon

Test av de beste kameramobilene

(VG Nett) Både Nokia, Sony Ericsson og Samsung har lansert telefoner med tre megapikslers kamera. Men hvilken er den beste?

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Mobilprodusentene driver et eget kappløp om å lansere kameratelefoner med digitalkamera i toppklassen. Samsung, Nokia og Sony Ericsson har alle lansert mobiltelefoner med tre megapikslers kamera, men det er ikke bare antallet megapiksler som teller når du skal ta gode bilder. Vi har testet mobilprodusentenes flaggskip når det gjelder fotografering med mobilen.

Sony Ericsson K800i. Dette er det første tre megapikslers kameraet fra svensk-japanske Sony Ericsson. K800i koster i overkant av tre og et halvt tusen kroner.

Nokia N93. Denne mobilen er stor og tung. Til gjengjeld får man det beste på markedet når det kommer til video. Dette er testens desidert dyreste mobil med en pris på nærmere 6000 kroner.

Samsung Z710. Dette er Samsungs foreløpig beste kameramobil som er tilgjengelig på det norske markedet. I Asia har Samsung lansert langt bedre kameramobiler. Z710 koster nesten fire og et halvt tusen kroner.

Ulike forhold

Vi har testet alle telefonene under forskjellige forhold. De er testet både inne og ute, i lyse og mørkere omgivelser, makromodus og ved hjelp av zoomen i kameraet.

Vi har tatt 20 bilder med hvert av kameraene og har vektlagt variasjon under fotograferingen. Av de tjue bildene leverte én av telefonene det beste resultatet i 18 av tilfellene.

Klare farger uansett lysforhold

Sony Ericssons K800i skiller seg fra de to andre ved å ha langt penere farger og bedre lysmåler. Den klarer både mørke rom og ekstremt sollys uten å forvrenge fargene. K800i er en soleklar vinner av testen, på tross av at Nokias N93 har en større linse og Carl Zeiss-optikk. K800i ligger faktisk overraskende langt foran de andre kameraene. Nokias telefon er kjappere i avtrekkeren, både Sony Ericsson og Samsung bruker lenger tid på å fokusere. Likevel ligger bildekvaliteten så mye høyere hos Sony Ericsson enn hos de andre at dette kameraet er helt overlegent best.

SE BILDENE FRA TESTEN HER!

Leder i Fotorådet svarte leserne

tett på nett, les svarene her.

K800i er den første Sony Ericsson telefonen med Sonys digitalkamera Cybershot innebygget. Cybershot har i mange år vært et varemerke for Sony og nå har altså kameraet funnet veien inn i telefonene, på samme måte som Sonys Walkman er integrert i Sony Ericssons musikkmobiler.

God nummer to

Nokia N93 kommer på andreplass i testen. Bildene blir blassere, men under noen omstendigheter en smule skarpere enn Sony Ericssons K800i. Dessuten blir Nokias bilder bedre om man bruker zoomen enn det Sony Ericsson og Samsung klarer. Nokia N93 ligger likevel et godt stykke bak Sony Ericsson. Det skal også legges til at Nokias telefon gir langt bedre videoklipp enn begge de to andre, men dette er altså en foto-test og vi har derfor ikke lagt vekt på videoegenskapene.

Ligger langt etter

Samsungs Z710 havner på en sisteplass i testen. Dette kameraet ligger milevis bak de to andre og var ikke best under noen av de gitte omstendighetene. Bildene ble ofte blasse og uskarpe og man må ha perfekte lysforhold for at bildene skal bli bra.

VINNERKAMERAET: Sony Ericssons K800i har langt bedre fargegjegivelse enn konkurrentene. På de fleste bildene lå vinnertelefonene milevis foran konkurrentene. Foto: VG Nett

NUMMER TO: Nokias N93 tar gode bilder, men i forhold til størrelse og optikk er det et skuffende resultat. Ut i fra spesifikasjonene burde Nokias N93 ha vært vinneren. Foto: VG Nett

TAPER: Samsungs Z710 mangler totalt farge i forhold til de to andre mobilene. Dessuten er ikke bildene til Samsung like skarpe som de andre. Foto: VG Nett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder