SPØR DEG: Når du kjører Windows Update, ber den som regel om bekreftelse før noe gjøres. Men ikke denne gangen. Foto: Faksimile

Dataorm spiser i vei på Windows

(VG Nett) Et sikkerhetshull i Windows blir nå utnyttet av målbevisste hackere. Er PC-en din sikker?

  • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over 13 år gammel

Mozilla NorgeBrowser | Download Free | Fast & Safe Web Browser | OperaMicrosoft Careers: Explore Microsoft programmacOS - Safari

USAs sikkerhetsdepartement har advart mot det siste hullet i det svært utbredte datasystemet Microsoft Windows, nå dukker de første ondsinnede programmene opp for dette sikkerhetsproblemet.

Det dreier seg om svært spesialiserte angrep mot enkelte brukere av operativsystemet Windows 2000 som ennå ikke har installert oppgraderingen fra forrige uke.

Når det ondsinnede programmet er installert på maskinen utfører det endringer i sikkerhetsinnstillingene på maskinen og forbereder seg på å motta kommandoer fra hackerne. Men Microsofts sikkerhetseksperter tror ikke denne dataormen kommer til å bli spesielt utbredt foreløpig.

Begrenset

- Dette er veldig annerledes enn det vi har sett før med Internet-spredte dataormer, sier Microsofts sikkerhetssjef Stephen Toulouse til nettstedet Eweek. - Faktisk så viser innledende undersøkelser at denne ormen ikke sprer seg automatisk, slik vi kjenner det fra tidligere angrep.

En av de farligste funksjonene ved vanlige dataormer er at de etter infisering av en datamaskin automatisk begynner å lete på Internett etter andre maskiner å infisere.

Dataormen som nå angriper enkelte datamaskiner er en variant av den som herjet på nettet for ganske nøyaktig ett år siden. Og den henvender seg til det samme stedet, en datamaskin i Kina.

Til tross for at maskinen har blitt brukt som base for ulovlige aktiviteter i ett år, er den ennå ikke stengt av kinesiske myndigheter eller Internett-leverandører.

Mindre populært

Samtidig med offentliggjørelsen av dataormen ble en ny undersøkelse av folks nettvaner publisert og tallene er ikke gode for Microsoft.

Nettets mest anvendte nettleser, Internet Explorer, har mistet nesten en fjerdedel av sine brukere på over tre år.

Nå anvender omtrent 75% nettleseren Internet Explorer, mens resten velger alternativer som Mozilla FireFox, Opera eller Apple Safari.

FireFox anses som en sikrere nettleser enn Internet Explorer, til tross for at dugnadsgjengen bak FireFox har hatt sin kvote med problemer den siste tiden. Microsoft på sin side har lovet at neste versjon av Internet Explorer skal ha sikkerhet i høysetet når de lanserer versjon 7 om ikke altfor lenge.

Mer om

  1. Data
  2. IT-sikkerhet
  3. Datakriminalitet

Flere artikler

  1. Alvorlig sikkerhetsfeil funnet i Internet Explorer og Firefox

  2. Blåser i oppdateringer

  3. Microsoft vs. EU: - En seier for forbrukerne

  4. Ny Explorer vil inn på PC-en din!

  5. Firefox vokser i Europa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder