BLOKKERT: Det blir vanskeligere for syriere å komme seg på Facebook. Foto: AP Photo/Paul Sakuma Foto: AP

No Facebook for you!

(VG Nett) Det blir ingen flere Facebook-venner på deg, dersom du holder til i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Selv om tusenvis av syriere er medlemmer av det svært populære nettsamfunnet, nesten 30000 er med i «Syria-nettverket» på Facebook, vil ikke myndighetene tillate nettstedet i landet.

Grunnen de syriske myndighetene oppgir er todelt; Facebook kan bidra til kritikk av det sittende regimet i Syria og det kan bli «en kanal for israelsk inntrenging» inn til syrisk ungdom.

- Vi har stilt spørsmål til tjenestemennene og de sier at Facebook kan bli en kanal for israelsk påvirkning av ungdommen, sier leder for Menneskerettsforeningen Ammar al-Qurabi til nyhetsbyrået Reuters.

Facebook er langt fra det eneste nettstedet som er blokkert i Syria. En hard policy overfor leverandører av nettjenester gjør at Syrias tilgang på informasjon er svært begrenset og avkuttet fra all kritikk av regimet.

Syria har en plassering på 153. plass (av 167 land) på Economists demokrati-indeks for 2007.

Omgår

En sperring av nettet er allikevel ikke nok til å holde folk unna steder de vil besøke. Ved hjelp av ublokkerte datamaskiner i friere land, kan syriere, kinesere og andre innbyggere i land med nettsperrer allikevel surfe fritt. De ublokkerte maskinene henter ned innholdet fra sperrede sider som Facebook og nettaviser, for så å sende dem gjennom nettsperrene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder