Pirater herjer på nettet

KØBENHAVN: Piratene herjer på nyhetenes hav, fastslår det danske nyhetsbyrået Ritzau. Særlig på internett lurer mange spekkhoggere, som spiser seg feite på mat andre har produsert.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Det er mannskapskrevende og dermed også dyrt å hente inn, bearbeide og sende ut nyheter. De som driver slik virksomhet på profesjonell og seriøs basis, opplever stadig oftere at stoffet deres rett og slett stjeles, sier Ritzaus styreformann Torben Dalby Larsen.

-Disse spekkhoggerne lager ikke noe selv, men lever av å snappe de beste bitene fra andres arbeid, sier Dalby Larsen, som er sjefredaktør og administrerende direktør i avisen Dagbladet/Frederiksborg Amts Avis. Problemstillingen er ikke ukjent for andre nyhetsbyråer, som NTB i Norge.

Rimelige vilkår?

På Ritzaus generalforsamling torsdag appellerte Dalby Larsen til politikerne om å sikre rimelige vilkår for medier som bidrar til folkeopplysning og demokratisk debatt. For at disse vakre idealene skal bli oppfylt, må først og fremst praktiske forhold som medienes opphavsrett til eget stoff bli avklart, sa han.

-EU-kommisjonen har i et direktiv lagt visse rammer for harmonisering av opphavsrett og beslektede rettigheter i medlemslandene. Hensikten er blant annet å skape respekt for "de grunnleggende rettsprinsipper, særlig eiendomsretten - herunder den intellektuelle eiendomsrett - i ytringsfrihetens og allmennhetens interesse", fastslo Dalby Larsen.

-Vi trenger også en presisering av markedsføringslovens bestemmelser. Forbudet mot systematisk å ta andre folks produkter og selge dem videre som sine egne, må komme klarere fram, tilføyde Ritzaus styreformann.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder