DIGITAL HVERDAG: To små gutter strømmer film på nettbrettet, som bare er en av mange enheter vi bruker til trådløst nett. Foto:Jan Haas,NTB scanpix

Slik får du bedre trådløst nett hjemme

Med noen enkle grep kan du sørge for trådløse signaler som fungerer i hele hjemmet.

  • Vidar Enerstvedt
Publisert:

Mange unnlater å utnytte potensialet i det trådløse nettverket fullt ut, og opplever at det fungerer ujevnt etter hvor i leiligheten eller huset man befinner seg. Hastigheten påvirkes av signalstyrken, og det kan godt hende det trådløse nettet er tregere enn det du betaler for av hastighet inn i huset.

Plassering av ruteren er viktig.

** Plasser ruteren åpent. Dersom du skulle finne på å gjemme ruteren bak og/eller under noe, kan det fort gå utover signalene.

– Det hjelper deg lite å ha en god, ny ruter dersom den står stuet bort i et hjørne i kjelleren og du ønsker å surfe med nettbrettet på loftet. Som en hovedregel bør derfor ruteren stå så nærme som mulig de rommene og stedene der du og resten av familien har bruk for de trådløse signalene, anbefaler fiberleverandøren Altibox.

Loftet?

** Plasser ruteren høyt. Ifølge den danske avisen Berlingske Tidende har mange gode erfaringer med å plassere ruteren på loftet. Et annet alternativ kan for eksempel være å plassere den på en hylle.

– Vegger, spesielt mur, betong og metalloverflater kan redusere signalstyrken betraktelig. Prøv å plassere ruteren slik at du ser den fra der du sitter. Plassering høyt i rommet kan ofte hjelpe signalene å unngå møbler og lignende hindringer, anbefaler Eidsiva bredbånd.

– Har du mye murvegger og murgulv i hjemmet ditt, eller store avstander, må du kanskje benytte kabler i stedet for trådløst nett der du opplever dårlig trådløs dekning, påpeker Telenor.

Les også:WiFi viktigere enn svømmebasseng på hotellet

** Pek antennene i riktig retning. Sørg for at de peker i retning av der det trådløse nettet brukes mest, anbefaler Berlingske Tidende.

SENDER SIGNALER: Slik kan en trådløs ruter se ut. Foto:AP,

** Trenger du «forsterker»? Spesielt i store hus kan det være smart å skaffe seg et apparat som sørger for at de trådløse signalene når lenger. Dette kalles «repeater» på fagspråket. Ifølge Telenor forsterker ikke repeateren signalene, men tar dem i mot og repeterer dem.

Antall enheter som er tilkoblet det trådløse nettet påvirker også hastigheten.

– Du har trolig en rekke enheter i husstanden din som bruker trådløs kapasitet samtidig. Disse konkurrerer om de samme signalene og den samme kapasiteten fra ruteren. Har du for eksempel en eldre ruter som i tillegg står feil plassert, har du dermed en effektiv flaskehals mellom fibernettet og enhetene dine, melder Altibox.

Slå av og på

** Har du gammelt modem, så kan det påvirke hastigheten i det trådløse nettet. Da kan du vurdere å skaffe deg et nytt.

** Å slå ruteren av og på med jevne mellomrom kan også være smart.

– Spesielt om den begynner å bli litt eldre. Det beste er å programmere den til å reboote for eksempel en gang om dagen, men du kan også bare gjøre det selv, anbefaler HomeNet.

Les også:Pass på! Så lett stjeles ditt digitale liv

Enhetene du bruker til å koble deg på det trådløse nettverket, kan også ha begrensninger.

– En eldre pc vil kunne benytte seg av en trådløs hastighet på 5-20 Mbps, mens en nyere stasjonær pc vil kunne benytte opp til 150 mbps. Den nyeste iPhone 6 kan benytte 150 mbps trådløst, mens en eldre smarttelefon kun vil klare å gjøre seg nytte av 5-80 mbps, melder Get.

** Kan du skifte antenne? En del rutere har eksterne antenner. For noen hundrelapper kan du skaffe en bedre antenne som skrus på ruteren og kan dermed være en billig måte å få et vesentlig bedre signal på, ifølge Berlingske Tidende.

PS! Du kan måle hastigheten på nettet ditt ulike steder, blant annet på Nasjonal kommunikasjonsmyndighets nettside nettfart.no.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/poll/20503

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder