Å overføre musikk og bilder mellom PC-en og mobilen er enklere enn du tror. (Illustrasjon: Einar Eriksen / Amobil.no)

Slik overfører du filer til mobilen

Slik overfører du bilder, videoer, ringetoner eller musikk til og fra mobilen - raskt og enkelt.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiGuider

Mobilen er elektronikkverdenens sveitserkniv, og kan brukes til så uendelig mye. Mobilskolen er en artikkelserie som viser deg hvordan du utnytter mulighetene.

Denne gangen viser vi deg hvordan du overfører bilder, musikk og andre ting - både fra PC til mobil og omvendt, så vel som fra mobil til mobil.

Når du skal overføre filer, har du tre alternativer å velge mellom: Blåtann, datakabel eller minnekortleser.

Blåtann - det trådløse alternativet

Blåtannadapteret er et trådløst og billig alternativ.

Dagens vanligste trådløse standard for å overføre filer med mobilen er blåtann. I motsetning til den gamle infrarødt-standarden, trenger du ikke ha telefonen liggende helt nærme mottakeren når du bruker blåtann.

For å overføre filer til en PC med blåtann trenger du støtte for det i PC-en din. Hvis du ikke har det fra før kan du kjøpe en blåtannadapter, som er en liten USB-pinne du stikker inn i en av PC-ens USB-porter. Disse koster fra omtrent 140 kroner.

Du trenger ingen drivere for hver telefon du skal overføre til og fra.

I praksis kan du regne med å overføre filer i en hastighet på mellom 30 og 100 kB per sekund, alt etter hvilken mobil du bruker. Det vil si at det tar mellom 12 og 40 sekunder å overføre en fire minutters mp3-fil i vanlig kvalitet.

Les mer om blåtann »

Datakabel - Raskere overføring

Med datakabel går overføringene mye raskere. Men er kanskje litt mer upraktisk. (Foto: Nokia)

Datakabel er et raskere alternativ enn blåtann. Ulempen er at det ikke er trådløst.

Du må være obs på at datakabler kan være ganske dyre, og gjerne koste mellom 200 og 600 kroner. Mange telefoner har en medfølgende datakabel i esken, slik at du slipper å investere i en selv.

I dag dukker vanligvis mobilen opp som et eget lagringsmedium på maskinen din når du bruker datakabel, og du kan overføre filer uten ekstra programvare.

Datakable overfører sjeldent data noe raskere enn 1 MB per sekund, noe som betyr at det tar fire minutter å overføre en gjennomsnittlig stor mp3-fil.

Minnekortleser - Raskeste overføring

Med minnekortleser går overføringene lynkjapt. (Foto: Sandisk)

Om mobilen din bruker minnekort, kan du kopiere filer raskt og effektivt til minnekortet med en minnekortleser.

Minnekortleseren er adskilig raskere enn å bruke en datakabel. Skal du kopiere over store mengder med filer, for eksempel flere hundre MB, kan det være mye tid å spare. Skal du ha skikkelig høy overføringshastighet må du bruke en minnekortleser.

Minnekortleseren plugges inn i USB-porten på datamaskinen din. Så snart du har satt inn mionnekortet dukker det opp som en flyttbar stasjon på PC-en din.

Da er det bare å flytte minnekortet ditt fra mobilen til minnekortleseren, og det vil dukke opp som en flyttbar stasjon på PC-en din.

Med en minnekortleser overfører du på omtrent 2 til 6 MB i sekundet. Regn med at det tar rundt ett og et halvt sekund å overføre en mp3-låt.

Prisen på minnekortlesere er fra 100 kroner og oppover.

-------------

Mobilskolen:Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3Del 2: Slik bruker du adressebokenDel 3: Slik sender du SMS og MMSDel 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spillerDel 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtalerDel 6: Få nye programmer på mobilenDel 7: Ta bilder med mobilkameraetDel 8: Slik bruker du radioenDel 9: Slik bruker du mobilen som videokameraDel 10: Messenger på mobilenDel 11: Slik surfer du på internett med mobilen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder