Lokalavis krever betalt for Facebook-bilder

- Gir større misbrukfare

Lokalavisen Opdalingen krever betaling eller fjerning etter at de fant avisens bilder kopiert og spredt på nettsamfunnet Facebook.

MISBRUKT: Redaksjonssjef Randi Grete Kalsetg reagerer på Facebook-misbruk. Foto: OPDALINGEN

Redaksjonssjef Randi Grethe Kalseth oppdaget ved en tilfeldighet at bilder hun selv hadde tatt på jobb for lokalavisen Opdalingen, lå i et album på en åpen Facebook-profil. Hun sendte en melding til vedkommende om at Opdalingen hadde copyright på bildene og at han ikke burde publisere dem.

- Jeg synes det er et problem når bilder jeg har tatt i én sammenheng blir lastet ned fra våre nettsider og misbrukt i en annen setting, sier redaksjonssjefen til VG.

Datatilsynet: Hvordan tenke personvern på Facebook?(VG Nett er ikke ansvarlig for innholder på eksterne nettsider)

Albumet på profilen til 18-årige Steffen Lånke heter «StorKaran» og inneholder bilder av lokale politifolk og Oppdal-biskop Joseph Moiba. Kalseth mener flere av kommentarene til bildene er latterliggjørende.

Varsler følger

- Det gjør det vanskelig for meg å ta bilder av folk, spesielt i et lite lokalsamfunn hvor alle kjenner alle. Det er uansett et brudd på åndsverkloven og et viktig prinsipp, sier Kalseth.

Les også:Vanskelig å få fjernet bilder fra Facebook

Nå har hun gitt beskjed om at redaksjonen sender faktura på mellom 800 og 1000 kroner per brukte bilde, rundt 7000 kroner totalt, om ikke de blir fjernet fra nettprofilen. Så langt har hun ikke fått svar.

- Jeg har ingen planer om å fjerne bildene. Jeg skjønner prinsippet med copyright, men synes det er dumt. Hadde det vært personene som er på bildene som ville ha dem fjernet, skulle jeg gjort det, men ikke når det er redaksjonen i Opdalingen, sier Lånke til VG.

- Hva gjør du om du får en faktura?

- Da skal jeg ringe dem, men jeg vil ikke vurdere å betale den, sier han.

Klart brudd

Advokat i Norsk Journalistlag (NJ), August Ringvold, har opplevd lignende saker tidligere.

- Utbredelsen av publiseringskanaler som Facebook, MySpace og blogger fører til at det er større fare for misbruk av både bilder og tekster, understreker han.

Ringvold fastslår at billedbruken i dette tilfellet er et klart brudd på åndsverkloven.

Råd

- Fotografen sitter på alle rettigheter på bildet. Skal man bruke bilder man finner på nettet i en annen sammenheng, må det alltid klareres med enten fotografen eller nettstedet, sier han. Advokatens råd i slike tilfeller er å både kreve bilde fjernet og kreve erstatning.

Les også:10 milliarder bilder på Facebook

- Når man ikke fram med kravet, bør NJ kontaktes, sier han. Kalseth har så langt ikke tatt stilling til hva hun og Opdalingen gjør med saken videre.

- Jeg hadde håpet det var nok for han at vi appellerte til hans samvittighet, sier redaksjonssjefen.

- Opphavsretten gjelder

Er grunnene gode nok, benytter aviser som VG og Dagbladet seg av bilder som er lagt ut på Facebook.

- Det er svært sjeldent vi gjør det, og hvis vi gjør det, skal det ligge et sterkt nyhetskriterium til grunn for å gjøre det, sier Jon Terje Hellgren Hansen, fotosjef i Dagbladet.

Ifølge Hellgren Hansen kan det oppstå situasjoner hvor man for eksempel ikke får tak i opphavsmannen.

Streng vurdering

- Er det en løpende nyhetssak - det kan være bilder av ofre i en kriminalsak eller lignende, anser vi bildene som publisert dersom de er publisert på Facebook. Det betyr at man nyhetsmessig kan ha lov til å bruke bildene. Men det underlegges en ganske streng vurdering hver gang om retten slår inn, sier Dagbladets fotosjef.

Diskutér:Slette seg fra Facebook - hvordan?

Jon Terje Hellgren Hansen presiserer at avisen alltid betaler for bilder som blir trykt i avisen.

- Men det er ingen som har lov til å rappe bilder i noen ender av skalaen her. Opphavsretten gjelder på alle bilder, sier Hellgren Hansen.

VGs holdning er den samme.

- Sterke grunner

- Dersom VG skal benytte seg av bilder fra Facebook, må det foreligge sterke grunner som for eksempel allmenn interesse. Men utgangspunktet er selvsagt at alle bilder er underlagt opphavsretten, sier fotosjef Gisle Oddstad i VG.

Andreas Galtung, advokat og spesialist i opphavsrett, konstaterer at enkelte medier benytter seg av bilder fra Facebook. Men loven er klar, ifølge Galtung:

- Mennesker har rett til bilder av seg selv. I utgangspunktet kan ikke bildene gjøres tilgjengelig for allmennheten uten personlig samtykke. Selv om noen har lagt de (bildene) ut på Facebook, er det ikke sikkert de har samtykket til ytterligere visning, sier Andreas Galtung.

Les også:- Facebook-vennene dine er en sikkerhetsrisiko

Like viktig er fotografens rettigheter. Åndsverkloven paragraf 43a slår fast at fotografen har rettighetene til bildet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder