F-secure beskytter mobilen din mot virus og innbrudd. Foto: Marius S. Eltervåg

Omtale: F-secure Mobile Security 5.0: Antivirus til mobilen din

Det finnes ikke mange mobilvirus. Så har antivirus på mobilen egentlig noe for seg?

  • Marius S. Eltervåg (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Sjansen for at mobiltelefonen din skal bli infisert av et virus er i dag veldig liten. Dette til tross for at det eksisterer over 400 forskjellige virus som angriper smarttelefoner.

Skulle uhellet først være ute kunne det fort blitt kjedelig.

Det har de siste årene dukket opp flere slemme virus. Commwarrior Q kunne for eksempel legge en betydelig sum på telefonregningen din ved å sende MMS til alle på kontaktlisten din - mens du sov.

I tillegg har du varianter som kan lese innholdet i telefonen din, for deretter å sende informasjonen til en tredjepart.

Det er heldigvis mulig å unngå virus ved å ta enkle forholdsregler, som å ikke laste ned piratkopiert programvare og å ikke takke ja til ukjente filer på e-post eller over Bluetooth.

Les også: Slik unngår du mobilvirus»

Felles for mobilvirus er at de stort sett bare angriper smarttelefoner. Har du ikke en smarttelefon er altså virus ikke en reell fare.

Om du trenger eller ikke trenger antivirusprogramvare er og blir en individuel vurdering. Med sunn fornuft og enkle forholdsregler er det sannsynligvis ingen grunn til å bekymre seg. Det er på den annen side ingenting i veien med å være ekstra forsiktig, særlig dersom du skal levere ut jobbtelefoner til ansatte i firmaet ditt.

F-secure Mobile Security er et slikt program. Det har fått flere funksjoner som skal holde telefonen din trygg:

Vi prøvde, men klarte ikke å bli infisert av virus. Foto: Marius S. Eltervåg

Virusbeskyttelse: Følger med på hva som går inn og ut av telefonminnet ditt til enhver tid. Dette sørger for å sperre virus som forsøker å trenge seg inn på mobilen ute.

Brannmur: Brannmuren er et kjent og effektivt verktøy for å holde uønskede gjester på trygg avstand fra datamaskinen din. Brannmuren i Mobile Security har nøyaktig samme oppgave som på en datamaskin, altså å være dørvakt for innkommende tilkoblinger. Du kan selv velge hvor kresen brannmuren skal være på tilkoblingsforsøkene.

Tyveribeskyttelse: Dersom du skulle være uheldig å bli frastjålet mobiltelefonen din, lar denne funksjonen deg sende en SMS til telefonen din for å sperre den for all bruk. Du kan også slette alt innholdet på mobilen din ved å sende en SMS.

Statistikk: Her kan du sjekke hva antivirusprogrammet har bedrevet tiden med mens du har gjort andre ting.

I praksis

Skulle du miste telefonen kan du sperre den eller slette innholdet. Foto: Marius S. Eltervåg

Det er enkelt å installere antivirusprogrammet. Du laster bare ned installasjonsfilen og kjører den. Deretter starter du mobilen på nytt.

Så snart programmet er installert er det aktivert og kjører i bakgrunnen. Vi liker at mobilen ikke blir merkbart tregere av å ha F-secure kjørende.

Dette er en gledelig overraskelse, og gjør at vi ser liten grunn til å ikke fortsette å beskytte telefonen - selv om vi muligens ikke ser det helt store behovet.

Vi testet nemlig programmet i ti dager, og ikke overraskende ble vi aldri forsøkt infisert med virus. Det til tross for at vi hadde Blluetooth skrudd på hele tiden, synlig for alle.

Brannmuren har i løpet av de ti dagene sperret 212 forbindelser til telefonens internettforbindelse. Totalt var det sluppet igjennom 15341 tilkoblinger.

Spørsmålet er om mobilen hadde blitt infisert om vi ikke hadde hatt brannmuren.

Konklusjon

Det er neppe et stort behov for de fleste å ha antivirus på mobilen.

Det er vel heller ingen tvil om at virustrusselen for mobiltelefoner øker når telefonene blir mer og mer avanserte. Dess mer komplisert operativsystem, dess mer utspekulerte virus. Selv om dagens situasjon ikke er kritisk, kan det være greit å ha den ekstra tryggheten et virusprogram byr på.

Og selv om det kanskje ikke er noe voldsomt behov for å ha antivirus kan det være en ekstra trygghet for mange å ha mulighet til å slette innholdet på mobilen om den blir borte.

Om det er noen vits i å betale 350 kroner (40 euro) for en lisens for ett år må du nesten avgjøre selv. Er du opptatt av sikkerhet kan det kanskje være verdt det.

Les hele omtalen på Amobil.no »

Les også

Mer om

  1. Mobiltelefoni
  2. IT-sikkerhet

Flere artikler

  1. Aggressivt virus angriper mobilen

  2. - I år kommer mobilvirusene

  3. PC-en din kan være koblet til krim-nettverk

  4. Slik blir du lurt til å installere falske apper

  5. Slik sikrer du pc-en mot angrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder