ENDELIG FREMME: Romsonden Messenger, her i en artistisk gjengivelse, krasjet på Merkur etter drøye 10 år i rommet. Reuters Foto:Nasa,Reuters

Romsonden Messenger krasjet på Merkur

Nå er det slutt for romsonden Messenger. Den krasjet på Merkur hvor den  laget et 16 meter bredt stort krater.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Messenger har vært på reise i rommet i mer enn 10 år og sendt en rekke spektakulære bilder hjem til jorden. Den har også fravristet Merkur, den planeten som er nærmest solen, noen av dens hemmeligheter.

Som at det er is på planetens nordpol. Romsonden har blant annet tatt over 250 000 bilder og innhentet en rekke andre data.

Men nå er det slutt på drivstoffet og dermed braket romsonden i bakken på Merkur, rundt klokken 2230 norsk tid, ifølge NASA.

Bakgrunn:Langtur til Merkur.

VAKKERT: Disse fire bildene fra NASA viser planeten fra forskjellige kanter. Man har lagt på farger blant annet for å kunne studere ekosfæren og planetens overflate bedre. Foto:,Ap

Det var 3. august 2004 at romsonden, som veide rundt 1,2 tonn, ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida USA.

Og det har vært en lang reise, først i januar 2008 kom den fram til Merkur. Romsonden passerte Merkur tre ganger før den gikk inn i bane rundt planeten i 2011.

Det er første gang siden «Mariner 10» passerte Merkur for mer enn 40 år siden at et romfartøy har kommet så nær denne planeten, som har vært regnet som den minst utforskede planeten i vårt solsystem, og befinner seg rundt 91 millioner kilometer fra jorden.

Her kan du lese mer om ekspedisjonen.

Messenger-sonden måtte ha med seg sin egen «solparasoll» på ferden, for å beskytte seg mot den voldsomme heten.

KRASJLANDING: Messenger krasjet i det 400 km i diameter store Shakespeare-bassenget på Merkur som utgjør en fjerdedel av dette bildet, nederst til venstre. Foto:NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder