MINDRE LYKKELIG: De som bruker Facebook daglig er mindre lykkelig enn de som lar vær viser et dansk studium. Foto: Jan Haas ,

Dansk lykke-undersøkelse: Slik følte de seg etter en uke uten Facebook

De som kuttet ut det sosiale nettstedet i en uke følte seg
både lykkeligere og mindre stresset enn de som fortsatte var der daglig.

  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er hovedkonklusjonen i et forsøk utført av det danske instituttet Happiness Research Institute i København.

– Vi har mye data på hva som gjør oss lykkelige. En av de tingene som ofte kommer opp, er at det å sammenligne seg selv med våre jevnbyrdige hele tiden ofte leder til misnøye, sier sjefen for forskningsinstusjonen, Meik Wiking til The Guardian.

Les kommentaren: Kjære Facebook-venner. Jeg har forlatt dere!

1095 Facebook brukere i alderen 16–76 år ble delt i to grupper. Den ene gruppen fortsatte å bruke nettstedet på vanlig måte, de andre lot være å sjekke inn en hel uke.

Les: Advarer mot sosiale medier når du er nedfor

Både før og etter eksperimentet startet ble alle spurt en rekke spørsmål for å finne ut hvordan de hadde det.

# Gruppen som kuttet Facebook opplevde at de var 55 prosent mindre stresset enn den andre gruppen.

# De som er på Facebook daglig har 39 prosent større sannsynlighet for å føle seg mindre lykkelig enn de som ikke er på Facebook.

Les også: 5 ting du ALDRI bør dele på Facebook

Blir ofte misunnelig på Facebook

– Facebook byr på et konstant bombardement av andres fantastiske nyheter mens vi selv titter ut av vårt eget vindu og ser bare grå skyer og regn. Dette gjør Facebook-verden til en hvor alle viser sin beste side og den blir nesten forvrengt lys i en slik sammenligning, sier Wiking til The Guardian.

I gruppen som var på Facebook meldte nemlig halvparten at var misunnelige på andres spennende opplevelser som ble delt. En av tre personer i kontrollgruppen misunner også hvor fornøyde andre virker å ha det på Facebook.

Test deg selv: Er du mobilavhengig?

Også evnen til å konsentrere seg økte merkbart i gruppen som avsto fra Facebook en uke. De bekymret seg også mindre og følte seg mindre ensomme.

Norsk ekspert: Ta konklusjonene med en klype salt

EKSPERT: Cecilie Staude ved BI. Foto: BI ,

– Konklusjoner fra slike undersøkelser må tas med en klype salt, men vi vet at økt bruk av sosiale medier kan skaper utfordringer, blant annet knyttet til hvordan vi bruker og disponerer tiden vår. I dag vil vi jo så gjerne være tilstede på mange arenaer, helst på samme tid. Og når skillene mellom det private og det offentlige, og mellom jobb og fritid i økende grad viskes ut, kan slike dilemmaer oppstå, sier høyskolelektor og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI.

Ville illustrere faren med Facebook: Synne (18) sin melding gikk verden rundt!

Hun mener at det kan være fornuftig å stille seg selv spørsmålet om hva vi egentlig ønsker å bruke tiden til.

– Samtidig så ser vi at når flere av oss bruker sosiale medier, så fører det også til at forventningene fra omgivelsene endres. Det blir bredere aksept for å multi- og serietaske. Utfordringen ligger vel i å finne en balanse, som både du selv og omgivelsene rundt deg er komfortable med, mener Staude.

Det neste steget til de danske forskerne er å se om denne lykke-effekten varer ved lengre perioder uten Facebook.

– Jeg ønsker å prøve med et år men vi får se om vi får frivillige nok til et slikt forsøk sier Wiking.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder