Nokia BH-905 filtrerer bort mye støy, men gir deg ikke mye lyd for pengene. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Test: Nokias trådløse hodesett fjerner støyen

Dette hodesettet skal filtrere bort 99 prosent av all bakgrunnsstøy, og gi deg stillhet bak musikken din. Og det fungerer imponerende bra.

  • Einar Eriksen (tek.no)

Artikkelen er over ti år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Nokia har lenge laget trådløse hosesett til mobilen. Selskapets siste skrik er hodesettet BH-905, der du kan velge mellom å bruke ledning eller koble den til mobilen trådløst. Her brukes teknologien Bluetooth med A2DP-profilen, noe de fleste mobiltelefoner i dag støtter.

Les mer om A2DP

Hodesettet har også aktiv støykansellering som skal fjerne 99 prosent av all støy i omgivelsene. Samtidig fungerer hodesettet som håndfri til mobilen din.

Her får du med andre ord alle funksjoner i ett enkelt hodesett.

Design

Allerede når du tar det første blikket på hodesettet, ser du at det ikke er blant de billigste på markedet. Hodesettet er laget av børstet stål på utsiden av øreklokkene, og resten er hovedsaklig et tykt lag med veldig myk plastikk som er elastisk og setter seg godt rundt hodet uten å presse for hardt.

Se flere bilder av BH-905 hos Amobil.no

Når du sitter i ro er hodesettet behagelig. Problemet er at hodesettet har masse teknologi og et batteri i seg, og dermed blir det tungt. Når det da skal sitte utenpå øret bare ved hjelp av fjæringen i hodebøylen, holder det seg ikke på plass når du beveger deg for mye.

Så snart du bøyer deg ned, merker du at hodesettet mister den gode posisjonen på ørene. Du trenger bøye deg veldig brått før det faktisk faller rett av ørene dine. Dette opplevde vi som et problem når vi skulle gå ned trapper eller skifte låt ved å se ned på mobilen.

BH-905 kan fint brukes også med mobiler det ikke står Nokia på. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Funksjonalitet

Du kan velge om du vil bruke hodesettet trådløst eller med ledning. Kobler du det trådløst til en hvilken som helst mobil med Bluetooth A2DP, kan du bruke hodesettet som håndfri og du kan styre musikken.

Tastene er velplasserte, og det er enkelt å slå av og på støyfiltreringen, styre musikken og ta telefonen når den ringer.

Støyfiltrering

Hodesettet er som nevnt av den typen som i sin helhet ligger utenpå ørene. Det betyr at det blir en litt lydlekkasje inn og ut. I tillegg merker vi oss at det kommer lyd ut av små riller bak og foran hver øreklokke. I vårt åpne kontorlandskap var det få som satte pris på dette.

Du kan justere bøylen etter egen hodestørrelse. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Til gjengjeld har hodesettet aktiv støykansellering, noe som enkelt tar livet av mye av lyden rundt deg. Denne fungerer ved at en mikrofon fanger opp lyden på utsiden av øreklokkene, og deretter sender øreklokkene ut det inverterte av dette inn i ørene dine. Dette fører til at du rent teoretisk ikke hører noe som skjer på utsiden av øreklokkene, dersom alt fungerer perfekt.

Og det fungerer virkelig imponerende bra. Vi har aldri kunnet høre på roligere musikk uforstyrret, både i vårt åpne kontorlandsskap, i nærheten av trafikk og annen støy.

Med litt musikk på toppen av støyfiltreringen, kan du drømme deg bort til en stille konsertsal nesten uansett hvor du befinner deg. Stillheten i musikken er en vital del av musikken - og aldri før har vi kunnet høre på så rolig musikk i støyende omgivelser.

Hodesettet sitter greit på øret, om du ikke beveger deg for mye. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Lydkvalitet med ledning

I rolig musikk setter vi spesielt pris på støyfiltreringen i BH-905. Lyden er også naturtro. Vi begynte med å sette på Tord Gustavson. Klaveret høres ekte ut, og vispingen på symbalene høres ut som visping på symbaler - og ikke som støy, slik det ofte er i veldig billige hodesett.

Hodesetter presenterer også gode akkorder, og Gustavson kan bruker alle fingrene sine på én gang uten at du går glipp av noe. Kontrabassen kan også nytes i bakgrunnen uten at det forsvinner når Gustavsen slår på tangentene langt til venstre.

Men når det begynner å skje ting sliter hodesettet litt mer. Når de stille partiene begynner å bygge seg opp til noe livlig, merker vi at musikken blir mer kjedelig enn vi er vant med fra stereoanlegget hjemme. Vi sammenlignet derfor med øreplugger som Bose in-ear og B&A V9-Dual. Her fikk musikken en mer livlig klang, og det ble morsommere og mer inspirerende å høre på.

Det samme skjer med brass og symfoni. Lydbildet får mer klang i ørepluggene, mens det i BH-905 oppleves som kjedeligere. Vi gikk videre til metall, der vi la merke til at en rasktslående basstromme virker litt etterslepende, og ikke så nøyaktig som i ørepluggene vi sammenlignet med. Gitarsoloer blir også mindre inspirerende enn de bør være.

Lydkvalitet uten ledning

Vi må bare si det først som sist - det er sjelden vi liker lyd som er overført trådløst gjennom Bluetooth A2DP-teknologien. Den er alltid dårligere enn med ledning, og den koster alltid mye mer.

I BH-905 er lyden bedre enn det vi er vant med fra trådløse hodesett, noe vi også forventet med tanke på prisen. De vanlige ulempene med mye skurring spesielt i trompet og symbaler, er ikke så øredøvende her.

Musikken høres imidlertid mer innestengt ut, og rask basstromme i for eksempel metall blir veldig upresist. Symbalene er på sin side altfor distansert i bakgrunnen.

Les også kommentaren:- Dropp trådløse hodesett!

Alt i alt er 2000 kroner overpriset i forhold til lydkvaliteten. Her er det funksjoner du betaler for. (Foto: Einar Eriksen, Amobil.no)

Konklusjon

Hvis du skal betale 2000 kroner for god lydkvalitet, kjøper du ikke BH-905. Da kjøper du hodesett fra produsenter som for eksempel Denon, Koss eller Sennheiser, og som har ledning.

I BH-905 er det imidlertid funksjonene som kan gjøre hodesettet verdt pengene.

Dette er et ledningsbasert hodesett, eller trådløst om du foretrekker det. Det er også en håndfri til mobilen din, og den har en suveren støykanselleringsfunksjon. Vil du velge mellom ledning eller trådløst, og setter pris på stillhet rundt deg, kan BH-905 være et godt valg.

Det er to hovedproblemer med hodesettet. Det ene er at det koster mye i forhold til lydkvaliteten, og det andre er at det faller av ørene så snart du ser nedover mens du går ned en trapp. Her må du gå med hodet i "stolthetsposisjon" (der nesen aldri pekes lenger ned enn rett fram) for å få det til å holde seg på ørene.

BH-905 er et spennende produkt, og kan levere grei lydkvalitet uten bakgrunnsstøy både trådløst og gjennom ledningen. Men du må være klar over at det er funksjonene du betaler for, og ikke lydkvaliteten.

Du kan lese hele testen av BH-905 hos Amobil.no

Les også

Mer om

  1. Mobiltelefoni
  2. Forbrukerelektronikk

Flere artikler

  1. Test Jabra Halo: Stilrent hodesett uten ledning

  2. Test av Jabra Arrow håndfri

  3. Kanongod musikkspiller og bilhåndfri: Test av Jabra Freeway

  4. Test av Avantree Jogger: Disse kan du jogge med i regnvær

  5. Ørepynt med heftig støykansellering: Test av Jawbone Icon håndfri til mobil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder