Med iOS 5 kobles iPhone og iPad tett opp mot nettskyen, blant annet med pc-fri sikkerhetskopi og synkronisering. (Foto: Apple)

Dette er nytt i iOS 5

Den store oppdateringen av operativsystemet for iPhone og iPad lanseres i kveld. Vi gjennomgår de viktigste nye funksjonene.

  • PC World Kirsti Østvang

Artikkelen er over åtte år gammel

MacWorld | ComputerworldPC World | Computerworld

Nyeste versjon av operativsystemet til iPhone, iPad og iPod touch, iOS 5, slippes straks løs. Apple har ikke spesifisert noe klokkeslett for lanseringen, men erfaringsmessing pleier det å skje rundt klokka 19.00 norsk tid.

Ifølge Apple kommer iOS 5 med over 200 nye funksjoner, men selv har de bare vist frem en brøkdel av disse. I denne artikkelen gjennomgår vi de største og viktigste funksjonene, samt en rekke mindre nyheter.

Samtidig som iOS 5 gjøres tilgjengelig for nedlasting, åpner iCloud også dørene. Med den nye skytjenesten kan iOS-brukere blant annet synkronisere og sikkerhetskopiere innhold fra så vel iPhone, iPad og iPod touch som Mac og PC - helt gratis.

LES OGSÅ: Her er Apples nye iPhone 4S

Hvem kan oppgradere?

iOS 5 funker på samtlige enheter som støtter iOS 4.3, det vil si iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad og iPad 2, og tredje- og fjerdegenerasjons iPod touch.

Du må ikke betale noe for å installere iOS 5 - oppdateringen er helt gratis. Bare husk å ha nyeste versjon av iTunes installert (10.5), samt at du tar backup av alt innholdet på enheten din før du oppgraderer.

«PC-fri» og trådløs synkronisering

En av de mest omveltende endringene i iOS 5 er at Apple kutter ledningen mellom iOS-enheter og den personlige datamaskinen. Du trenger altså ikke lenger å koble en iPhone, iPad eller iPod touch til datamaskinen for å ta den i bruk - du kan sette opp enheten direkte.

Også nytt er at du vil kunne laste ned iOS-oppdateringer «over the air», det vil si trådløst. Apple har i tillegg innført støtte for noe som heter delta-oppdateringer, så i stedet for å måtte laste ned hele operativsystemet på nytt, trenger du bare å laste ned en (i teorien mye mindre) oppdatering som inneholder forandringene.

I tillegg til at du ikke lenger trenger en Mac eller PC for å ta i bruk en iPhone eller iPad, klipper Apple også kabelen for dem som fremdeles ønsker å bruke datamaskinen.

Med iOS 5 er det mulig å synkronisere enheter trådløst med en datamaskin over trådløst nettverk. Du kan overføre bilder og musikk uten å måtte plugge iOS-enheten i datamaskinen med usb-kabel, og du kan også ta sikkerhetskopier på denne måten. Ønsker du ikke å bruke iTunes og datamaskinen i det hele tatt, kan du ta backup via nettet med den nye iCloud-tjenesten.

Som en liten bonus kan du nå også bruke iOS-enheten mens synkroniseringen pågår.

LES OGSÅ: Slik funker iCloud

Varslingssenter

Bedre varslinger har stått på iPhone-brukernes ønskeliste siden telefonen ble lansert i 2007. Gleden var derfor stor da Apple viste frem det nye varslingssenteret tidligere i år. Den nye løsningen gjør at du kan holde oversikt over alle varsler fra ett sted. For å komme til varslingssenteret, drar du ganske enkelt bare fingeren nedover fra toppen av en hvilken som helst skjerm. Deretter får du opp en liste med alle varsler, som ubesvarte anrop, kalenderavtaler, innkommende e-post, Twitter-beskjeder, og så videre. Herfra kan du bare trykke på en varsel for å gå til den aktuelle appen.

Men varslene er ikke bare synlige i det nye varslingssenteret. De dukker også opp på skjermen som før, bare på en mye bedre måte. Du kan få de som en dialogboks midt på skjermen, eller som en linje øverst på skjermen (såkalte diskrete varsler). Varslene vises også på låseskjermen. Mottar du flere varsler på låseskjermen, legger de seg som en liste. Dermed blir det utrolig enkelt å se alt som har skjedd på telefonen din mens du har lagt den fra deg en stakket stund.

iOS 5 kommer med store forbedringer på varslingsfronten. (Foto: Apple)

Twitter

I iOS 5 er Twitter altså integrert rett i operativsystemet. Veldig mange Twitter-brukere benytter seg av tjenesten via smartmobilen, så det skulle jo bare mangle at iOS endelig fikk Twitter-integrasjon.

Du fyller bare inn brukerinformasjon i innstillingene, og så kan du kan legge ut bilder, lenker, stedsplassering, rett fra diverse iOS-apper, inkludert Safari, YouTube, Bilder, Kamera og Kart. I tillegg kan du oppdatere kontaktinformasjon med Twitter-brukernavn og til og med hente profilbilder rett fra mikrobloggtjenesten.

TEST: Samsung Galaxy Tab 10.1 - godt iPad 2-alternativ

Påminnelser

Glemsk? Apple har laget sin egen gjøremåls-app som kan påminne deg om hva du skal gjøre - også etter hvor du befinner deg. (Illustrasjon: Kirsti Østvang)

Huskeliste-apper finnes det mange av til både iPhone og iPad, så nå har Apple valgt å lage sin egen.

Med Reminders, eller Påminnelser som den heter på norsk, kan du opprette påminnelser og krysse dem av når du er ferdig. Du kan vise påminnelsene etter dato eller som en liste (dersom du for eksempel skal lage en handleliste). Påminnelsene kan synkroniseres med iCal, Outlook og iCloud.

Påminnelsene kan spesifiseres med varslinger til en bestemt dato og tid, men Apple har også gjort det mulig å få en varsling avhengig av hvor du er. Så når du faktisk går på butikken, vil telefonen minne deg på at du må huske å kjøpe med dopapir.

iMessage

iMessage er den nye alt-i-ett-meldingstjenesten for iOS 5-brukere. Funksjonen er innebygd i Meldinger-appen, og er i prinsippet en meldingstjeneste, bare at den sendes over internett i stedet for mobilnettet.

Du kan sende tekstmeldinger, bilder, videoer, stedsinformasjon og kontakter med iMessage. Det er også mulig å sende gruppemeldinger. iMessage fungerer dessuten på tvers av iOS-enheter, så vel iPhone som iPad og iPod touch. Du kan altså starte en samtale på en av iOS-enhetene dine, og fortsette samtalen på en annen.

Å sende en melding med iMessage gjør du ganske enkelt bare ved å begynne å skrive en melding til noen, og så svitsjer iOS automatisk til iMessage dersom mottakeren også er en iMessage-bruker. Hvis ikke, vil den bruke vanlig SMS.

LES OGSÅ: Samsung vil stoppe iPhone 4S

Kamera og Bilder

Nå er det endelig mulig å rotere eller beskjære bilder på iPhone-en uten en tredjepartsapp. (Illustrasjon: Kirsti Østvang)

Å ta bilder skal også bli bedre med iOS 5, og både kameraet og bildeappen har fått en håndfull etterspurte funksjoner.

For eksempel kan du nå få tilgang til iPhone-kameraet fra låseskjermen ved å dobbeltklikke på hjemknappen på telefonen din og trykke på den nye kamera-knappen, som du ser ved siden av låsebryteren. Og når du har startet opp kameraet, kan du ta et bilde ved å trykke på iPhone-ens øverste volumknapp.

Det er også mulig å låse autofokus og eksponering ved å trykke og holde på den delen av bildet du ønsker, i tillegg til at du kan vise rutenett. Hvis du ønsker å zoome inn på deler av bildet, kan du nå bare benytte deg av en knipebevegelse med to fingre.

Når du har tatt et bilde, kan du bruke Bilder-appens nye redigeringsverktøy, som å rotere bildet, en automatisk forbedringsfunksjon, fjerne røde øyne, og beskjære som du ønsker.

Aviskiosk

Da Apple rullet ut iBookstore sammen med den første iPad-en i 2010, har Apple nå flyttet fokus over på abonnementer. Apples kontroversielle abonnementsregler dukket opp i februar med lanseringen av The Daily, og i iOS 5 har Apple flyttet abonnementer i en egen seksjon kalt Newsstand, på norsk Aviskiosk.

På din iOS-enhet er Aviskiosk stort sett bare en spesiell mappe hvor de nyeste versjonene av bladene du abonnerer på automatisk dukker opp (lastes ned i bakgrunnen) når de lanseres. Hvis du ønsker å legge til nyheter eller magasiner i samlingen din, trenger du bare å trykke på ikonet Butikk i Aviskiosk for å komme til en spesiell seksjon på App Store som består av denne typen innhold.

LES OGSÅ: Ny app - Finn dine venner med iPhone

Safari

Travelt på jobben? Med Leseliste i Safari kan du ta vare på artikler du vil lese senere. (Illustrasjon: Kirsti Østvang)

Mobilversjonen av Safari kommer med flere nyheter. I tillegg til å være raskere, kommer den med Leseliste, en funksjon lar deg raskt lagre artikler og sider du ønsker å spare til senere.

Leseliste fungerer ganske likt som Read It Later eller Instapaper - klikk på en knapp for å lagre en artikkel. Du kan deretter se på de lagrede artiklene fra din Mac og andre synkroniserte enheter via iCloud.

iPad-versjonen av Safari får dessuten endelig faner.

Andre nye funksjoner

Som vi allerede har nevnt, kommer iOS 5 med over 200 nyheter, ifølge Apple. Blant annet finnes et delt tastatur for iPad, snarveier for tekst, egendefinerte vibrasjonsmønstre, muligheten til å skjule tastaturet i Meldinger-appen, bedre Tilgjengelighets-funksjoner og alternative veibeskrivelser i Kart-appen. Appene Mail, Kalender og Game Center har også fått flere nye funksjoner.

Les enda mer om hva som er nytt i iOS 5 på Macworld.no.

Mer om

  1. Data

Flere artikler

  1. Nå kan du oppdatere iPhone og iPad

  2. Nå får du «ny» iPhone

  3. Nå kan du oppdatere din iPhone og iPad

  4. Nye operativsystemer fra Apple

  5. Lyntest av nye iPhone

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder