Sunde ba om tenkepause

(VG Nett) Syv timer ut i straffesaken mot DVD-Jon, fikk forsvareren nok av Inger Marie Sundes utspørring.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Aktor stile detaljerte spørsmål om DVD-Jons innehav av programmer for laging av DVD-plater og hvor disse kom fra. Etter en halv time med utspørring, var det på det rene at DVD-Jon ikke hadde lisens til disse programmene, og at han heller ikke hadde brukt dem.

For mannen i gata kan det dermed raskt høres ut som om DVD-Jon er programvarepirat. Problemet for aktoratet er dette er han slett ikke tiltalt for.

DVD-Jon er tiltalt for å ha laget et program som gjør det mulig å se DVD-filmer på andre apparater enn de som er godkjent av filmindustrien. Så langt i rettssaken hadde derimot ikke aktoren spurt DVD-Jon om han har gjort dette. Etter mange spørsmål om alt annet enn temaet for rettsaken, fikk forsvareren nok.

Etter pausen Sunde ba om, forsatte utspørringen. Denne gangen fikk DVD-Jon spørsmål om han faktisk hadde anvendt det kontroversielle programmet DeCSS for å se DVD-filmer.

- Ikke etter testfasen av programmet, forklarte DVD-Jon.

Systemet han laget ble brukt på filmene "Matrix" og "The Fifth Element" for å teste om programmet han var med på å lage fungerte, forklarte han for retten.

Forsvarer med "ulovlige" filmer

Forsvarer Halvor Manshaus forela kopier av omslagene til de to filmene fikk rettsaken en uventet vri. De filmene DVD-Jon hadde brukt til å teste sitt system var i utgangspunktet ikke tillatt for salg i Norge, og importert fra USA. Noe filmindustrien slett ikke liker eller godkjenner.

Når aktor stilte spørsmål om hvor Manshaus hadde skaffe disse omslagene svarte han: - Fra Halvor Manshaus' private DVD-samling. - Så du har sone 1-filmer i den, svarte Sunde spøkefullt til replikken.

"Hackersystem" brukes av Økokrim

I innledningen til rettsaken omtalte aktor Inger Marie Sunde det alternative systemet Linux som et populært operativsystem blandt hackere.

I etterkant viser det seg at selveste Økokrim anvender systemet på sine nettsider. En rask undersøkelse av Økokrims systemer på allment tilgjengelige systemer, viser at de ironisk nok bruker samme system. Andre anvendere av systemet er f. eks. IBM, nettbutikken Amazon og VG Nett. Til og med det engelske kongehuset anvendte Linux samtidig med DVD-Jon...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder