FÅR SMARTTELEFON: Medietilsynets undersøkelse "Barn og Medier" viser at 3 av 4 barn u alderen 9-12 år har en smarttelefon. Foto:Peter Byrne,

Dette må du tenke på når barnet får sin første mobiltelefon

Dette anbefaler mobilselskapene til poden

Medietilsynet: – Vær streng, ikke forvent at barn regulerer egen bruk

Ligger det en mobiltelefon til poden under juletreet i år? Slik unngår du alt fra søvnløse netter, endeløse krangler og overraskende regninger.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Norske barn får i gjennomsnitt sin første mobil når de er åtte år gamle, og de blir stadig yngre, viser Medietilsynets «Barn og Medier»-undersøkelser. I alderen ni til tolv år har 92 prosent egen mobiltelefon, og av disse har hele tre av fire barn en smarttelefon.

VG har bedt Barnevakten og Medietilsynet gi sine råd til foreldre som oppfyller barnets drøm om egen mobiltelefon denne julen. Vi har også snakket med mobilselskapene selv om hvilke abonnementer de anbefaler til poden.

LES OGSÅ: Når bør barnet få sin første mobil?

Ida Aspeslåen Erikstad i Medietilsynet jobber med Trygg bruk for barn og unge. Hun mener det aller viktigste er å snakke med barna om mobilbruk.

– Snakk med dem om hva det er meningen at de skal bruke telefonen til. Snakk også om grenser, når det for eksempel skal være mobilfri tid, når man ikke skal bruke mobilen og hva den ikke skal brukes til. Hvordan vi oppfører oss med andre når vi kommuniserer med mobilen, er også viktig å ta opp.

– Vurder barnets modenhet

Ida Aspeslåen Erikstad i Medietilsynet. Foto:Kine Jensen,

Foreldre bør gjøre en ærlig vurdering av modenheten til barnet når det gjelder mobilbruk, råder Erikstad.

– Man må spørre seg selv om hva man tror barnet vil bruke mobiltelefonen til. Eller enda bedre, spør barna selv hva de kommer til å bruke den til om de får mobiltelefon, og hva de tror vennene kommer til å bruke den til.

Mange foreldre bekymrer seg veldig for tidsbruken, ifølge Erikstad.

– Vi blir innimellom kontaktet av foreldre som forteller at barna ikke vil legge fra seg telefonen, for eksempel når de legger seg. Da er vi litt strenge med dem, og forteller at det er foreldrenes ansvar. Kanskje bør man bestemme at telefonen skal ligge i gangen om natten. Å forvente at barn, spesielt små barn skal regulere egen mediebruk, er å overvurdere dem. Du kan ikke bare gi et barn en telefon og forvente at de skal bruke den på en ansvarlig måte.

Videre er det viktig å være åpen og positiv om barnas mobilbruk.

– Er du det og engasjerer deg i bruken, så vil de også mer sannsynlig prate med deg om både positive ting og problemer som oppstår, også i fremtiden.

– Snakk om digital mobbing

Allerede før et barn får sin første mobil eller nettbrett er det også viktig å snakke med dem om digital mobbing, råder Erikstad.

– Spør barna hva de selv vet og tenker om mobbing, hjelp dem å reflektere rundt tema og bli enige om hva som er dumt å gjøre mot andre og hvorfor.

Videre bør du pass også på å gå foran som et godt eksempel.

– Ikke bruk nettet til å mobbe eller slenge dritt om andre. Spør alltid før du legger ut eller deler bilder av andre, og pass på at barna dine lærer seg å gjøre det samme.

– Fortell barna om Kors på halsen. Dit kan de ringe dersom de har spørsmål eller opplever vonde og vanskelige ting de ikke ønsker å dele med mor og far.

På kampanjesiden Bruk Hue, av Medietilsynet, Barnevakten, Røde Kors og Telenor, kan du finne flere råd i forbindelse med digital mobbing.

Anbefaler enklere telefoner for de minste

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten mener det er viktig å tenke gjennom hvilken mobil de yngste skal få. Må det være en kostbar smarttelefon, eller kan det være en enklere mobil med færre funksjoner. De anbefaler imidlertid sistnevnte for de yngste.

– De fleste yngre barn har gjerne tilgang på andre ting som nettbrett, iPod touch og PC hjemme, og da er kanskje ikke behovet for en dyr smarttelefon så stort. Et annet argument er at de yngste i større grad mister og ødelegger ting. Mange arver jo telefonen, og ender opp med fine smarttelefoner, men om man skal kjøpe en ny, anbefaler vi enklere telefoner til de yngste.

Hun understreker at mobiltelefonen er en svært viktig arena for kommunikasjon, spesielt for tenåringene, og at en av utfordringene her er rett og slett det å klare å legge mobilen fra seg og ta pauser.

Overfor de yngste mobilbrukerne kan det være en god idé å se etter spesielle abonnement rettet mot barn, ifølge Tønnesen.

Hun råder foreldre til å bruke tid på å sette seg inn i innstillingene på telefonen.

– Da slipper man blant annet å risikere skyhøye regninger på b arn som har skaffet seg ekstra utstyr og fordeler i apper og spill, gjerne uten at det var meningen.

På sine nettsider har de laget en oversikt over hvordan man kan sette opp iphonen til poden for å unngå overraskelser.

De har også nylig publisert en artikkel med råd om lure ting å snakke med barna om dersom de får nettbrett, mobil, spillkonsoll eller pc til jul.

Registrer barnet som egen bruker

Barnevakten har en rekke råd og tips til foreldre som skal gi poden sin første mobiltelefon:

Snakk med andre foreldre

Snakk med andre foreldre om når dere mener det er greit at barn får mobil, og om begrensninger knyttet til abonnement.

Valg av mobil

• Skal telefonen ha foto- og videofunksjon?

• Skal telefonen ha mulighet til å surfe på nettet?

• Undersøk hvor mye stråling telefonene avgir.

Valg av abonnement

Velg gjerne et abonnement med definerte økonomiske rammer for å unngå overforbruk. Det tryggeste er kontantkort, men abonnement med faste månedsbeløp reduserer også høye regninger.

Registrer barnet som bruker

Dette for å sikre at barnet ditt kun får tilgang til tjenester og innhold du har gitt tillatelse til, og som passer for barn. Innholdsleverandør plikter nemlig å sikre at det ikke selges innhold som er uegnet i forhold til sluttbrukers alder. Dette gjelder for eksempel skremmende, voldelig, erotisk/pornografisk innhold eller lignende.

Beskyttelse mot uønskede henvendelser

Reserver barnet ditt mot oppføring i telefonkatalogen gjennom mobilselskapet ditt. Dette beskytter barnet mot henvendelser fra uvedkommende. Du kan også kontakte Brønnøysundregistrene og be om at barnet ikke skal motta direktereklame på mobilen.

Beløpsgrenser og reservasjoner

Vurder om du vil reservere abonnementet mot nettsurfing, innholdstjenester som ringetoner og skjermbilder samt tilgang til teletorgtjenester. Du kan krysse av for ønskede reservasjoner når du registrerer nytt abonnement. Alternativt kan man sette en månedlig beløpsgrense på hvor mye man kan bruke på mobile innholdstjenester. Kontakt mobilselskapet ditt om du vil reservere eksisterende abonnement mot innholdstjenester eller om du vil sette en månedlig beløpsgrense.

Vær et forbilde

Vær et forbilde for barna dine i positiv og bevisst mobilbruk, og snakk med barna om både gleder og utfordringer knyttet til mobilbruk.

Begrens bruken

Barnas mobil bør være avskrudd i skoletiden og etter leggetid. Lær barn en føre-var holdning til mobilbruken med tanke på strålingsfaren.

Inviter barnet til å prate

Inviter barnet ditt til å snakke med deg dersom det opplever noe ubehagelig via mobiltelefonen. Om du føler behov for å sjekke barnets mobil, bør du snakke med barnet om dette på forhånd.

Dette anbefaler selskapene

VG har spurt de mobilselskapene om hva de vil anbefale av abonnement til poden som skal få sin første mobil:

Telenor

Telenor anbefaler abonnementet U21 til de yngste. Abonnementet finnes i tre varianter:

* U21 S – For de ynsgte med litt bruk: 150 min/sms, 150 MB – 99 per måned

* U21 M – Tenåringer med middels bruk: Fri min/sms, 1GB – 199 per måned

* U21 L – Unge med mye bruk: Fri min/sms, 2GB – 249 per måned.

Abonnementet inneholder tjenesten Datakontroll Norge, som stopper bruken når man har nådd det som er inkludert datamengde.

– Altså vil man ikke dra på seg noen ekstra datakostnader, og det setter foreldre stor pris på. I tillegg kan man aktivere «Sikker Bruk» som sperrer mot Teletorg, opplysningstjenester og oppføring i 1881 osv., sier Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Da kan man blant annet ikke få stemt på Idol eller ringt spåkoner, såfremt foreldrene ikke ønsker å åpne for det.

– For foreldre som ønsker å vite hvordan det går med databruken til barna så kan vi også sende SMS til dem når barnas datamengde er brukt opp. Vi gjør mye for å tilpasse tjenestene våre til familiers behov.

Ønsker man ikke abonnement med inkludert innhold, anbefaler de Telenor kontant, hvor man lader opp med et beløp og betaler per minutt, SMS og MB.

Telenor har også en egen nettside med råd om sikkerhet for barn.

NetCom

NetCom anbefaler vanlig kontaktkort til barn under ti år.

Kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i NetCom. Foto:,Netcom

– Da er det normalt sett ikke så høyt forbruk, og man har full kontroll. Der setter man inn et beløp på sin kontantkonto/saldo, og det trekkes automatisk fra kontoen. Dermed betaler man kun for det man faktisk bruker, sier kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen.

Når barnet blir eldre og skal bruke mobildata, anbefaler NetCom SMART Kontant

– Da har man fri bruk av tale, SMS og MMS, og får mye mobildata, samtidig som man har full kontroll på kostnadene. Foreldrene kan enkelt administrere dette for barnet via appen ‘NetCom påfyll’.

NetCom tilbyr fire varianter av SMART Kontant:

* SMART Kontant Pluss: Fri bruk av tale, SMS og MMS, 1000 min i Norden. 399,- for 31 dager.

* SMART Kontant Basis: Fri bruk av tale, SMS og MMS, 1000 min i Norden. 299,- for 31 dager.

* SMART Kontant Mini: Fri bruk av tale, SMS og MMS. 199,- for 31 dager

* SMART Kontant 14 Dager: Fri bruk av tale, SMS og MMS. 99,- for 14 dager

– Med Trådløs Familie kan man også ringe og sende meldinger (SMS/MMS) til resten av familien uten å ha penger på kontoen. Går man tom for penger kan man med andre ord fortsatt kontakte familien. Dette er gratis, og man gir bare beskjed til NetCom at man ønsker løsningen.

djuice

djuice har ingen produkter som er spesielt tilpasset små barn.

– Vi retter oss i all hovedsak mot en noe eldre målgruppe som selv betaler og bestemmer hvilket abonnement de skal ha. Om noen likevel skulle velge å kjøpe djuice til sitt barn er den mest naturlige kombinasjonen et nonstop M med muligheten til å legge på ulike sperrer, sier direktør June Solbekk.

djuice M koster 199 kroner i måneden og inkluderer fri bruk av minutter, sms og mms, med 1000 MB data inkludert.

Hun minner om at Djuices storesøster Telenor tilbyr flere produkter som er godt egnet til barn.

Chess

Chess anbefaler enten kontaktkort eller deres nye produkt "Chess Kontroll".

– Chess Kontroll gjør at du kjøpet en fast ringemengde for 99 kroner eller 199 kroner. Du får like mye ringetid og datatid som på de ordinære fakturerbare abonnementene. For 99 kan poden ringe 150 minutter, sende 150 sms, 150 mms og bruke 150 MB data, sier Chess-sjef Arve Andreassen.

– For tenåringer ville jeg anbefalt abonnement til 199 kroner, som gir fri tale, sms, mms og 1 GB data. Ved alle alternativene er man avskåret fra å ringe spåkoner, avstemninger og spesialnummer. I så fall må foreldrene åpne for det ved å legge inn ekstra penger.

One Call

OneCall anbefaler Grunnpakka CTRL for barn i alderen 8–12 år.

– Grunnpakken er innstegsabonnementet med 150 ringeminutter, 150 sms, 150 mms, 150 MB data inkludert til 99,- per måned, og passer godt til de som har fått sin første mobil, sier direktør Øistein Eriksen.

Øistein Eriksen, administrerende direktør i mobilselskapet One Call. Foto:,One Call

Til tenåringer anbefaler de Folkepakka CTRL.

– Denne passer godt for ungdommer som har en mer aktiv mobilbruk, og inneholder fri bruk av ringeminutter og tekstmeldinger, og 1 GB mobildata til 199 per måned.

I begge tilfellene råder han foreldre å bruke CTRL-funksjon som er spesialtilpasset for barn og unge.

– All bruk ut over det som er inkludert i abonnementet, slik som bruk i utlandet, til spesialnummer og innholdstjenester, forhåndsbetales med en egen saldo. Månedlig faktura blir derfor alltid 99 kroner for Grunnpakken, og foreldrene kan velge å fylle på et valgfritt beløp som barna kan bruke til andre, dyrere tjenester som ikke er inkludert i abonnementet.

– Når dette beløpet er brukt opp, kan ikke disse tjenestene brukes før ny påfylling gjøres. Dette gir full kostnadskontroll for foreldrene, sier Eriksen.

Tele2

Tele2 anbefaler Tele2 Kontroll Medium for unge barn som får sin første mobil i julen.

– Dette er et abonnement med fri bruk av tale/SMS/MMS, 1 GB data, hvor overforbruk av data ikke er mulig. Abonnementet er også sperret for spesialnummer og samtaler til utland. Dette koster 199 kroner i måneden, men fra abonnement nummer to i en familie får man 50 kroner i familierabatt slik at månedsavgiften blir 149 kroner.

Talkmore

Talkmore anbefaler abonnementet "Forhåndsbetalt", som fungerer som et kontantkort.

– På dette abonnementet kan man «Lade saldo» med selvvalgt beløp, hvor maks bruk nås ved utløp av saldo. Ytterligere bruk er ikke mulig før man igjen «Lader» saldoen. Når man i tillegg registrerer abonnement på en forelder, og det må man om man er under 18 år, kan forelder via «mine sider» lukke muligheten for å ringe utenlands, spesialnummer, roaming etc. Det vil si at det ikke er noen mulighet for overforbruk, bortsett fra siste samtale, som kan være påbegynt før utløp av forhåndsbetalt beløp, sier daglig leder Lars Christian Iuel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder