RASKT: Menysystemet er uhyre raskt og smidig.

RASKT: Menysystemet er uhyre raskt og smidig. Foto: Espen Irwing Swang , Tek.no

Test av Samsung Gear S2: Slik er Samsungs nyeste smartklokke

Er smartklokkene nå smarte nok til å fortjene betegnelsen?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En rund smartklokke er ikke noe nytt. Faktisk finnes det etter hvert ganske mange av dem, som for eksempel Moto 360 og LG Watch Urbane. Så hva er det som kan forsvare at vi kaller Samsungs Gear S2 for en litt smartere smartklokke?

Først og fremst at den har fått et grensesnitt som gjør den enklere å bruke, i form av Samsungs operativsystem: Tizen.

En annen nyhet er bezelen, og at klokken har fått to knapper du kan trykke på, mot tidligere bare én. Bezel er betegnelsen på den dreibare ringen du finner som en ramme rundt glasset på mange klokker.

RUNDT OG RUNDT: Drei på ringen rundt skjermen for å velge funksjon. Raskt, presist og svært enkelt. Foto: Espen Irwing Swang , Tek.no

To knapper og en bezel gjør ingen klokke smartere. Det er hva du kan gjøre med disse som betyr noe. I dette tilfellet har Samsung gjort det enklere å få oversikt over den informasjonen klokken kan vise, enten i form av varsler, eller i egne apper som kjører på klokken.

Dreier du ringen mot venstre ser du de siste varslene dine, og dreier du til høyre dukker appene dine opp. Her kan du legge til flere apper, om du ønsker det. Stryker du fingeren på tvers av skjermen oppnår du det samme som når du dreier på bezelen.

Hva bør du velge; smartarmbånd eller smartklokke? >>

ENKELT: Samsung Galaxy Gear S2 har enkle og funksjonelle menyer. Foto: Espen Irwing Swang , Tek.no

Smarte apper

Denne smartklokken kan ikke brukes som håndfri, men du kan spille musikk til Bluetooth-hodetelefoner direkte fra klokken. Små apper med kart, pulsmåling, værvarsel, nyhetsoppdateringer og talenotater finnes også. Du kan legge til en rekke andre andre apper om du vil. Det kan du på de fleste andre smartklokker også.

Samsung har også utviklet klokkeapper for smarte hus og smarte biler. Du kan faktisk fjernstyre mange av funksjonene i flere modeller fra VW direkte fra klokken.

Det finnes også en app som lar deg bruke klokken som en slags walkie talkie, men som i tillegg til tale også lar deg sende tekst og bilder. Du kan finne restauranter ved hjelp av Yelp, eller bruke klokken sammen med Nike+, om du er glad i å løpe.

I Gear-appen på mobilen kan du velge utseende, bestemme hvilke apper som skal sende alarmer til klokken, installere nye apper, flytte musikk og bilder til klokken og mye mer. Foto: Espen Irwing Swang , Tek.no

Svært god skjerm

Samsung Gear S2 har en AMOLED-skjerm som måler 1,2 tommer, og har 360 x 360 punkter (302 ppi). Det gir et skarpt og klart skjermbilde.

Klokken er bare 11,2 millimeter tykk, mens den måler 42,3 millimeter i bredden. Det gjør Gear S2 til en av de slankeste smartklokkene på markedet, og den slankeste av alle til Android. Om du har valgt bort smartklokker fordi du synes de ser stygge og klumpete ut, kan Gear S2 kanskje få deg til å vurdere det på nytt.

S Voice som ikke forstår norsk

Det finnes en del smarte apper, og klokken har også fått S Voice. Men denne funksjonen, som lar deg kommandere klokken og telefonen med stemmen, skjønner ikke norsk. Snakker du engelsk, tysk, portugisisk eller ett av de andre språkene klokken forstår, virker tale til tekstfunksjonen godt. Her har Apple Watch et solid forsprang.

Men Siri er ikke et geni hun heller:
Siri snakker norsk, men hun skjønner ikke alt vi sier »

PULS: Pulsmåleren sitter på undersiden, og vår erfaring er at den fungerer godt. Foto: Espen Irwing Swang , Tek.no

I det store og hele er Samsung Gear S2 etter vår oppfatning den mest elegante smartklokken på markedet. Men tilgangen til Tizen-apper er en utfordring for Samsung, som nok ikke kan forvente at utviklerne går mann av huse for å skrive apper som også kan kjøre på denne klokka.

Tre varianter, men bare to kommer til Norge

Samsungs Gear S2 kommer i tre varianter, Gear S2, Gear S2 Classic, og Gear S2 3G. Klokken vi har fått til test er standardmodellen. Classic har en litt kraftigere bezel, mens 3G-modellen ser ut som standardmodellen, men har simkort så du kan ringe eller være på mobilt Internett med den. Men 3G-modellen benytter e-sim, og dette er de norske operatørene foreløpig ikke klare for.

Et av våre viktigste ankepunkter mot smartklokker er den begrensede batterikapasiteten. Vi har ikke testet Gear S2 over så lang tid at vi kan si noe sikkert om hvor god batterikapasiteten er ved normal bruk. Når vi bruker klokken aktivt i forbindelse med testing varer batteriet ca. ett døgn. Men da har vi også overført og spilt musikk, kjørt apper og holdt klokken i sving langt mer enn det du normalt vil gjøre. Vi antar at det skal la seg gjøre å tøye batteritiden til et par døgn, og kanskje enda litt lenger ved normal bruk.

BARE SAMSUNG-REMMER: På standardmodellen har samsung valgt en festemekanisme som gjør at du ikke kan bruke vanlige klokkeremmer. Foto: Espen Irwing Swang , Tek.no

Mangler en «killer»-funksjon

Med dagens begrensede app-utvalg mangler Gear S2 det lille ekstra som får denne klokken til å fremstå som mer funksjonsrik enn andre smartklokker. Vi har for eksempel ikke funnet noen app som lar deg bruke klokken som utløser for kameraet på mobilen, slik de fleste andre smartmobiler kan. Legg til at den mangler høyttaler og GPS, og at den heller ikke kan brukes som håndfri. Da står du igjen med en vanntett smartklokke med et smart brukergrensesnitt og en lekker design, i tillegg til litt bedre batterikapasitet.

Om det er nok til å forsvare en prislapp på 3700 kroner må du selv bedømme.

UTFORDRERNE: Fra venstre til høyre: Huawei Watch, Samsung Gear S2, Apple Watch og LG Gwatch R. Foto: Espen Irwing Swang , Tek.no

Alternativene

Om du ønsker en rund smartklokke som kan gjøre mye av det samme som Gear S2, har Huawei nylig lansert sin Huawei Watch, som du ser i bildet litt høyere opp på siden. Denne er litt dyrere, har litt større skjerm, og den har Android Wear OS. Det gjør Huawei Watch litt mer kronglete å bruke.

Om du ikke er like opptatt av at klokken skal være liten, er Samsung Gear S fremdeles den smarteste av alle smartmobiler når det dreier seg om funksjonalitet. Denne har en buet rektangulær skjerm, og du kan også sette simkort i den og bruke den som telefon.

Les hele testen av Samsung Gear S2 på Tek.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder