SIKRERE: Engangspassord og advarsler om lenker til skadelige nettsider skal gjøre Facebook sikrere å bruke. (Skjermdump: Facebook.com)

Facebook øker sikkerheten

Facebook lanserer nye sikkerhetsfunksjoner som beskytter kontoen din mot at fremmede logger seg inn, samt mot skadelige lenker.

 • Aksel Edgar-Lund (Computerworld)

Artikkelen er over ni år gammel

Forside | ComputerworldFølg Computerworld på Facebook!

Facebook innfører nå et valgfritt verifiseringssteg i innloggingsprosessen, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.
Den nye sikkerhetsfunksjonen kalles Login Approvals, og er et ekstra steg i tillegg til brukernavn og passord.

Les også: Dette er Facebook-blemmene du absolutt bør unngå

Engangspassord

Facebook-brukere kan nå velge om de vil at det skal kreves et engangspassord (en tallkode) i tillegg til brukernavn og passord når de logger inn fra en maskin eller enhet de tidligere ikke har brukt eller lagret som godkjent.

Facebook sender koden som en SMS-melding til den mobiltelefonen man har lenket til Facebook-kontoen sin, opplyser selskapet i en blogg.

Les også: Denne rumpa ble for frekk for Facebook

På denne måten blir kontoen din beskyttet mot uautorisert bruk av noen som har stjålet brukernavnet og passordet ditt.

Brukernavn og passord kan stjeles på mange forskjellige måter, blant annet gjennom nettfiske (phishing), at uvedkommende plukker opp usikret kommunikasjon over trådløse nettverk, eller at ondsinnet programvare som registrerer tastetrykk.

Neste gang en fremmed forsøker å logge inn, vil du som faktisk eier Facebook-kontoen få beskjed om at noen andre har forsøkt å få tilgang til din konto, og du blir bedt om å bytte passordet ditt. Du kan aktivere Login Approvals-funksjonen ved å gå til Facebooks sikkerhetsinnstillinger.

Beskyttelse mot skadelige lenker

Facebook har også inngått et samarbeid med IT-sikkerhetsselskapet Web of Trust (WOT), som skal beskytte brukerne mot lenker til skadelige nettadresser som dukker opp på det sosiale nettverket.

Når du klikker på en lenke som leder til en nettside som ifølge WOT er mistenkelig og har dårlig rykte, får du en advarsel. Mistenkelige nettsider er vanligvis kjent for nettfiske, falske tjenester, ondsinnet innhold og andre svindelmetoder.

- Facebook sjekker eksterne lenker opp mot vår database, og hvis nettsiden lenken peker til har dårlig rykte hos oss, får brukeren en advarsel om dette, og kan finne ut mer, sier Vesa Perälä, sjefen for finske WOT Services.

- Tjenesten er ikke ment å blokkere nettsider, men å advare brukerne mot potensielle farer. Så er det opp til brukeren å avgjøre om han vil fortsette til nettsiden eller ikke, forklarer Perälä.

Les også: Sosial røyking med sigaretter på trådløsnett

Funksjonen har blitt testet av én prosent av Facebooks brukere i USA, og ble rullet ut til alle amerikanske brukere på torsdag. Funksjonen blir tilgjengelig for resten av Facebooks over 500 millioner brukere i løpet av neste uke.

Web of Trust er en publikumsbasert rangeringstjeneste, der brukere kan rapportere og dele informasjon om ondsinnede nettsider. Tjenesten har 20 millioner brukere på verdensbasis, og regner med at dette vil øke til 50 millioner innen utgangen av 2011.

Les også: Computerworld gir bort Norges RÅESTE hjemmekontor, verdt 250.000 kroner!

Mer om

 1. Data

Flere artikler

 1. Dette er Facebook-varselet du helst ikke vil se

 2. Fisket passord fra Telenor-kunder

 3. Skole-datamaskiner lett offer for hackere

 4. Pass på! Så lett stjeles ditt digitale liv

 5. Nå kan du sikre Google-kontoen

Fra andre aviser

 1. - Dataorm har stjålet 45 000 Facebook-passord

  Fædrelandsvennen
 2. Facebook vil varsle om statlige dataangrep mot deg

  Bergens Tidende
 3. - Dataorm har stjålet 45 000 Facebook-passord

  Bergens Tidende
 4. Nå blir det enklere å ha flere kontoer på Instagram

  Fædrelandsvennen
 5. - Dataorm har stjålet 45 000 Facebook-passord

  Aftenposten
 6. Facebook skal beskyttes mot nettsvindel og virus

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no