4,7 millioner mobiler ligger ubrukt i norske hjem

Hjemme hos familien Hagtvedt på Jar i Bærum har de mange mobiler. Fra venstre Nora, Anita, Erik, Håkon og Trond Hagtvedt Foto: Magnar Kirknes

Nå kan du få mobil-pant

Herved kan du innføre ordet «mobilpant» i vokabularet.

  • Lene Christensen

Artikkelen er over 11 år gammel

Nordmenn kjøper nær 2,3 millioner mobiler hvert år, ifølge tall fra Grønn Hverdag. Da blir det raskt noen mobiler til overs - hele åtte av ti norske husstander har gamle mobiler som ligger hjemme uten å bli brukt. Det tilsvarer minst 4,7 millioner mobiltelefoner, viser en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Telenor.

- Det er ikke så mye annen elektronikk vi har en så intensiv bruk- og kastholdning til, sier miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

Men nå skal det bli mer fristende å kvitte seg med sine gamle mobiler på en miljøvennlig måte,

Telenor innfører nemlig en panteordning på mobiler, i samarbeid med Røde Kors. For hver mobil du leverer eller sender inn til en Telenor-forhandler, får du 50 gratis SMS dersom du er kunde i selskapet - og Røde Kors får uansett midler nok til å plante 25 trær i utsatte områder i Asia.

LES OGSÅ: Ny skjermteknologi sparer strøm

- Det er bra med slike tiltak. Vi håper det samlet sett gir en høyere returprosent, sier direktør Ellen Hambro i Statens Forurensningstilsyn (SFT). Ifølge SFT blir kun 30 prosent av alle brukte mobiltelefoner returnert på miljøvennlig vis.

Håkon Lindahl advarer mot å kaste mobiltelefoner sammen med vanlig avfall.

- Mobiltelefoner og elektronikk generelt inneholder miljøgifter som kan skape problemer dersom de havner i naturen, sier Lindahl.

Leserne diskuterer: Plages av telefonselgere

Målet for Telenor er å samle inn 70 000 mobiltelefoner ut året. Det tilsvarer 1,8 millioner trær, til en kostnad av 800 000 kroner.

Dersom telefonselskapet samler inn flere mobiltelefoner, vil de øke støtten til Røde Kors. Mobiltelefoner som kan settes i stand igjen, vil bli solgt videre i Asia. Inntektene av dette salget vil også komme Røde Kors til gode.

- Dette er et veldig spennende tiltak, fordi det kombinerer så mange gode interesser, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Les også: Skype vil inn på Iphone

Håkon Lindahl i Grønn Hverdag roser pantetiltaket, og håper det fører til høyere returprosent. Miljørådgiveren mener den optimale panteordningen vil være å innføre et slags miljøgebyr på mobiltelefoner ved innkjøp, som kunden kunne fått tilbake ved returnering av telefonen.

Men aller helst:

- Vi skulle gjerne sett at bransjen tilstrebet seg på å lage mobiler som varer litt lenger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder