MOTSTAND: Jurist og seniorrådgiver Christine Ask Ottesen i Datatilsynet mener det er viktig at ansatte er klar over at arbeidsgiver eier eposten - og har i visse tilfeller rett til innsyn. (Foto: Mats Lillesund)

Stor motstand mot epost-innsyn

Svært mange ansatte tar avstand fra at arbeidsgiver kan gå inn og sjekke eposten.

Mats Lillesund (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Forside | Computerworld

I mars trådte den nye epostforskriften i kraft. Den slår fast at arbeidsgiver kan gå inn og gjennomsøke epost og personlige lagringsområder. Det reagerer svært mange på.

Datatilsynets årlige personvernundersøkelse har i år tatt opp bruken av arbeidsgivers epost.

Den viser en klar holdning til at ansatte ikke vil at arbeidsgiver skal kunne snoke i deres informasjon.

Totalt 63 prosent sier at de er uenige at arbeidsgiver skal ha tilgang til deres epostkasse på jobben.

Ikke privat bruk

Den nye forskriften sier at epostkassen er arbeidsgivers eiendom. Derfor er det viktig at ansatte er klar over det, og er klar over retten til innsyn.

Les også:Epost er på vei ut

Mange bruker jobb-eposten til private formål, men det er likevel slik at størstedelen ikke gjør det. I undersøkelsen svarte halvparten at de er ikke bruker e-posten til private formål.

Særlig de yngre aldergruppene, og de som er vant til å forholde seg til mange typer kommunikasjonsformer, er flinke til å unngå bruk av jobb-epost til private formål. De har ofte egne epost-konti for dette formålet.

Brukere i aldersgruppen 40 til 49 år er den gruppen som i størst grad bruker jobb-epost til private formål.

Til tross for at flere ikke bruker jobb-eposten privat, er det en stor motstand mot at arbeidsgiver skal kunne gå inn og lese eposten.

Lite kontroll

Arbeidsgiver kan ha ulike årsaker for å legitimere det å gå inn på eposten.

Et eksempel som Datatilsynet trekker frem, er hvis det er et tidskritisk tilbud som skal leveres, og vedkommende som besitter det, ikke er tilgjengelig.

Les også:NHO: - Ny epost-lov er for streng

Arbeidsgiver skal da kunne gå inn og finne dokumentet. Den ansatte skal varsles.

Men hvis den ansatte ikke er tilgjengelig, kan arbeidsgiver gå inn likevel. Det finnes ingen kontrollrutiner, som for eksempel kontakt av tillitsvalgt, ved innsyn.

Det kan dermed være lettere for useriøse arbeidsgivere å til stadighet gå inn i ansattes e-post.

Jurist og seniorrådigver Christine Ask Ottesen i Datatilsynet mener det likevel at det nye regelverket ikke gir arbeidsgiver mulighet til å snoke fritt.

- Dette er ingen blankofullmakt til å overvåke de ansatte, eller skaffe seg tilgang til filer eller epost man ikke har en tilstrekkelig begrunnelse for at man trenger, sier Ottesen.

Les også:It-avdelingen snoker i eposten din

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder