Foto: Audun M. Solheim, Amobil.no

En litt grønnere mobil: Test av Sony Ericsson Hazel

Hazel går ikke på vannkraft, men den er mer miljøvennlig enn de fleste mobiler.

 • Audun M. Solheim (amobil.no)

Artikkelen er over ni år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Egentlig burde det vært selvsagt at alle mobiltelefoner er uten giftige stoffer og er laget på en måte som ikke skader miljøet. Slik er det dessverre ikke.

Det hjelper ikke med medlemsskap i miljøorganisasjoner og et grønt politisk ståsted. Har du en mobil på innerlommen har du ganske sikkert vært med på, om enn marginalt, å ødelegge planeten vår.

Se flere bilder av Sony Ericsson Hazel på Amobil.no

Et grønt alternativ

For at du ikke skal miste nattesøvnen over dine miljøsynder, kan vi opplyse om at det heldigvis finnes alternativer. Sony Ericsson har en egen serie med miljø-mobiler, og nå har vi testet den «grønne» telefonen Hazel.

Hazel inneholder mindre skadelige stoffer og er produsert på en mer miljøvennlig måte enn vanlige mobiltelefoner. Den er også stappfull av diverse småprogrammer som skal øke din miljøbevissthet. Et eksempel er skrittelleren som viser hvor mye CO2 du har spart på å gå dagens skritt i stedet for å kjøre bil.

Ikke bare er en Hazel mindre miljøskadelig, men den tåler også miljøet rundt seg bedre. Du kan nemlig sprute vann på den uten at den skal ta skade av det. Vi holdt vårt testeksemplar under springen i et halvt minutt. Flere dager senere fungerer telefonen like bra.

Ikke spesielt alternativ?

Hazel fremstår som en ganske ordinær skyvetelefon. Du kan ikke trykke på skjermen, men bruker tastesettet til å betjene telefonen på tradisjonelt vis. Skjermen fungerer derimot godt som skjerm, og er god å se på i de fleste situasjoner.

Tastene er på sin side en mer blandet opplevelse. De er riktignok store, men flate og pregløse slik at det ikke er så greit å vite hvilken tast du trykker på. Når du først holder telefonen i hånden legger du merke til at Hazel ikke er noen superkompakt skyvetelefon. Til gjengjeld er den svakt buet og god å holde i hånden.

Hazel fungerer bra til å snakke med, og lyden under samtale er god. Batteriet er ganske middels, og vi gikk to-tre døgn mellom hver oppladning.

Holder kontakten

Som seg hør og bør har Hazel både super-3G og Wi-Fi slik at du overfører data i god hastighet. Selv om overføringshastigheten er god, jobber nettleseren tregt når du surfer på vanlige nettsider. Sidene vises likevel på en korrekt måte.

Det samme kan sies om Facebook-applikasjonen. Den er funksjonell og delikat å se på, men er litt treg og krever mange trykk for å få frem informasjonen, et naturlig kompromiss når skjermen har en forholdsvis moderat størrelse.

Musikkspilleren til Hazel er en blandet opplevelse. Den er god å bruke, men lyden er dessverre under pari. En stor del av skylden for den flate og tamme lyden må de enkle hodetelefonene ta.

Hazel bruker dessverre Sony Ericssons egen tilkobling for hodetelefoner, datakabel og lading. Ikke spesielt miljøvennlig, og tungvint når du skal bruke egne hodetelefoner.

Kameraet er heller ikke spesielt imponerende. Det har autofokus, men vi synes ikke bildene er så skarpe som de burde vært.

Se bilder tatt med Sony Ericsson Hazel på Amobil.no

Konklusjon

Hazel har noen svakheter, men er totalt sett en traust telefon uten alvorlige mangler.

Fra samme produsent gir Yari mer moro for pengene. Den er noe dårligere utstyrt, men er hakket mer elegant. Til gjengjeld går miljø-samvittigheten fløyten.

Hvis du ikke er avhengig av skyveformatet, men vil ha en miljøvennlig telefon, vil vi trekke frem en annen Greenheart-mobil, nemlig Elm. Den har nesten like spesifikasjoner som Hazel, men har et klassisk format og et bedre tastesett. Den er også et par hundrelapper billigere.

Les hele testen på Amobil.no

Les også

 1. Test av Samsung S8500 Wave

  Samsung gjør alt riktig med helt nytt operativsystem på verdens beste skjerm.
 2. Overraskende billig smarttelefon: Test av Nokia C5

  Nokia C5 er en av de billigste smarttelefonene du får kjøpt per dags dato, og koster 1300 kroner uten abonnement.
 3. Mye krutt for lite penger: Test av Samsung Monte S5620

  Alle drømmer vel om en telefon som har alt og som nesten er gratis. Samsung Monte er et forsøk på å tilfredsstille disse…
 4. Test av Nokia X6

  Denne multimediamobilen fra Nokia har et godt kamera og god musikkspiller, men når ikke helt opp når det kommer til…
 5. Test av Nokia 2220 Slide

  Er du på jakt etter en billig telefon, gjelder det å være forsiktig. Kvaliteten er nemlig veldig varierende…
 6. Smått og godt!: Test av Sony Ericsson Xperia X10 Mini

  Xperia X10 Mini er hverken søt, salt eller syrlig. Til gjengjeld er den en svært så sjarmerende krabat.
 7. Test av Sony Ericsson Elm

  Elm er seneste skudd på stammen i Sony Ericssons serie med miljøtelefoner. Telefonen koster rundt 1500 kroner.

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Denne mobilen er perfekt for norske forhold: Test av Sony Ericsson Xperia Active

 2. Test av Samsung Galaxy Mini

 3. Rask og lekker Android-mobil: Test av Sony Ericsson Xperia Arc

 4. Test av Nokia 7230: Litt dum, litt deilig

 5. Sniktitt: PlayStation-mobilen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder