MYE INFORMASJON: Nettet har enorme mengder informasjon som stadig oppdateres, i tillegg til at nytt innhold stadig dukker opp. Nå har Google laget en ny indekseringsmotor for å holde tritt med utviklingen. (Fotomontasje: Leif Martin Kirknes)

Nå er Google kjappere

Søkemotoren Google har innført et nytt system som skal gi mer oppdaterte søkeresultater.

Leif Martin Kirknes (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Forside | Computerworld

Google pensjonerer sitt gamle system for indeksering av internett, og innfører sitt eget nyutviklede system, kalt Caffeine, i stedet. Systemet skal gjøre at informasjon kjappere finner veien inn i Googles søkemotorer etter publisering, skriver selskapet i sin blogg.

Les også:Microsoft utfordrer Google - nå er Office gratis på nett

Nettet vokser, forventningene likeså

Når du «googler», søker du ikke på all verdens nettsider i sanntid, men i Googles indekseringsdatabase over internett, som igjen lenker opp til reelle sider. For de uinnvidde har Google lagt ut en Youtube-video om hvordan tradisjonell indeksering fungerer.

Selskapet har merket seg at webinnhold blomstrer frem i en enorm fart, både hva størrelse og antall angår, men også når det gjelder kompleksitet. Søkemotorene må forholde seg til video, bilder, nyheter, sanntidsoppdateringer, også videre.

Les også:Internettrafikken firedobles før 2014

Dermed øker forventningene til søk: Folk vil helst kunne finne informasjonen med én gang informasjonen blir publisert.

- For å holde tritt med webens evolusjon og for å møte våre økende brukerforventninger, har vi bygd systemet Caffeine, forklarer Grimes.

- Uansett om det er en nyhetsartikkel eller en blogg- eller forumpost, kan du nå finne linker til relevant informasjon mye kjappere etter publisering enn det som var mulig før, skriver Googles programvareingeniør Carrie Grimes i bloggen.

Stykkevis og delt

Søkemotoren befinner seg i kulissene, så folk som bruker Google vil neppe merke andre konsekvenser enn at resultatene er ferskere.

Den gamle indekseringsløsningen var oppdelt i flere lag, der noen ble oppdatert kjappere enn andre, mens hovedlaget for eksempel bare ble oppdatert annenhver uke i indekseringsdatabasen.

Les også:- Norske bedrifter kløner med Google

Gigantdatabase

Søkemotorgiganten kan nå indeksere sider i en enorm skala, hevder de. Hvert sekund parallellprosesserer den nye motoren hundretusener av sider, og indekseringsdatabasen vokser med hundretusener av gigabytes daglig.

Google lover at de ikke vil hvile på laubærene, selv om Caffeine nettopp ble lansert.

- Det er bare å avvente og se etter mer forbedringer i de kommende månedene, skriver Grimes.

Les også:Dine jobbsøknader og klagesaker kan leses via Google

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder