Young female holding hands sensually on red silk bed. Young female holding hands sensually on red silk bed.
Young female holding hands sensually on red silk bed. Young female holding hands sensually on red silk bed.

Når partneren har vært utro: Dette bør du gjøre

TEKNOLOGI

Partneren din har vært utro. Du føler svik, og er sint og lei deg. Kanskje ønsker du skilsmisse med det samme, men forsøk i stedet å ha is i magen og ikke ta noen beslutning under det første sjokket, råder ekspertene.

Betalt innhold
  • Johanna Björklund/Aftonbladet
Publisert: Oppdatert: 15.04.17 23:28

Den amerikanske psykologen Jill P. Weber lister opp fem punkter i Psychology Today, som man kan huske på dersom partneren har vært utro. Et av rådene er å ikke gå drastisk til verks og forlate partneren i all hast, et annet er å ikke fortelle om det til venner og kjente. Det kan nemlig være stor sjanse for at dere kan reparere forholdet.

– I mange tilfeller er det definitivt mulig å tilgi utroskap. Jeg vil si at 50 prosent av alle par kan opprettholde relasjonen etter utroskap. Det handler om hvordan man har det og hvordan man tar det, sier Eva Rusz, autorisert psykoterapeut og samlivsekspert.

Hun legger til:

– Dersom man er i en relasjon hvor de fleste behov blir oppfylt, så er man som regel ikke utro.

5 ting å tenke på dersom din partner er utro

1. Ikke få panikk

Å finne ut at ens partner har vært utro føles helt klart som et svik og gjør vondt. Det er en sjokkartet opplevelse, som enkelt kan lede til en rekke lite gjennomtenkte beslutninger. Jill P. Weber skriver i Psychology Today at du bør ta en pause og la det verste sjokket avta før du slenger din partners klær ut på gaten eller skjærer hull i bildekket hans eller hennes.

Du behøver nemlig tid for å kunne se situasjonen fra et noe mer fornuftig perspektiv. Eva Rusz, autorisert psykolog og samlivsekspert, er enig i at det er viktig å ikke gå drastisk til verks og gjøre saker man kanskje vil angre på senere. Men hun mener at den bedratte parten har rett til å bli sint.

– Man har rett til å avreagere, man må gjerne skrike og kaste tallerkener i gulvet. Man kan også gjøre som Ronja Røverdatter og gå ut i skogen og skrike av full røst, sier hun.

Man kan gå tur eller løpe, gå på treningssenter eller trene kickboksing. Det føles godt å frigjøre adrenalin. Eva Rusz

2. Skjem deg selv bort

Du føler kanskje for å legge deg under dynen, dra igjen gardinene og aldri mer forlate sengen. Jill P. Weber mener like fullt at du må tenke helt motsatt: For å kunne lege sår og hente deg inn igjen, så trenger du å ta vare på deg selv. Gjør omtrent akkurat som du ville ha gjort ved en forkjølelse eller influensa: spis sunt, drikk vann og forsøk å hvile selv om du ikke får sove. Sett deg på en benk i en park og føl solens varme i ansiktet. Minn deg selv på hvor verdifull du er som menneske, og at dette ikke har endret på grunn av din partners utroskap. Eva Rusz er enig:

– Man kan gå tur eller løpe, gå på treningssenter eller trene kickboksing. Det føles godt å frigjøre adrenalin, sier hun.

– Videre er det viktig å være god mot seg selv, men det enda viktigere at den utro partneren er snill, vil jeg si.

3. Ikke fortell om det til alle du kjenner

Sjokkopplevelsen kan få mange til å fortelle om det som har hendt til alle rundt seg – det være seg naboer, kollegaer, familie og resten av slekten – i håp om å få støtte og sympati. Både Jill P. Weber og Eva Rusz mener at det er en dårlig idé å dele intime detaljer med personer i periferien av vennekretsen. Eva Rusz anbefaler å velge én eller to venner du bruker som samtalepartnere vedrørende situasjonen. Vent med å fortelle det til andre inntil du vet hva som skjer videre.

– Man kan snakke med en lojal bestevenn, som kan hjelpe en med å få et nyttig perspektiv på hendelsen. Alle andre kan man hoppe over.

Hun synes heller ikke at man trenger fortelle det til resten av slekten, hverken ens egen eller partnerens.

– Forteller man om utroskap til sine foreldre og fortsetter relasjonen med partner, så kan det hende at man får høre om det i evigheter.

4. Vent med å sende inn skilsmissepapirene

I den første Sex and the City-filmen velger Miranda å stikke av etter at Steve har vært utro. Noen år senere gjenforenes paret. Å pakke sammen sakene sine, flytte og umiddelbart søke om skilsmisse kan være fristende for den som er blitt bedratt, men forsøk å tenke lengre enn som så. Jill P. Weber skriver i Psychology Today at du faktisk kan forlenge smerten mer enn nødvendig dersom du skiller deg innen du har fått bearbeidet følelsene rundt det som har hendt. Eva Rusz er enig.

– Å skille seg er ingen hurtig løsning for å bli kvitt smerten. Domstolene vil fremdeles finnes etter at du har tatt deg godt med betenkningstid, sier Eva Rusz.

5. Ikke snok!

Uansett hvor fristende det kan virke å følge med på den personen partneren din har vært utro med, gjennom Facebook, Instagram eller Twitter, så gjør for all del ikke det. Det eneste slik snoking leder til er at du vil føle deg dårligere. Du har nok av ting å tenke på uten å plage deg selv unødig. Det er ikke personen din partner har vært utro med som er problemet, det er din partner. Det er han eller henne som har vært uærlig og gått bak din rygg.

– Du må absolutt ikke «stalke». Problemet ligger hos partneren din, og kanskje stort sett i relasjonen mellom dere. Utroskap kan være en god mulighet til å undersøke relasjonen nærmere, sier Eva Rusz.

Når dere går videre

Forholdet ryler. Skal vi fortsette eller gå hver til vårt? Terapeuten Anna Lindgren gir sine beste råd.

Først må man ransake seg selv og relasjonen, mener hun.

– Man må gå dypere og undersøke relasjonens natur.

Det finnes flere spørsmål man bør stille seg selv om forholdet. Et av dem handler om hvordan vi snakker til vår partner: Hvordan kommuniserer vi egentlig med hverandre?

– Å lære seg å kommunisere hjelper med å komme seg gjennom problemer og i stedet skape forutsetninger for forståelse og empati i relasjonen.

Det finnes alltid en mulighet til å løse konflikter og utvikles i et forhold, uansett hva som har skjedd, forutsatt at det finnes vilje til dette hos begge parter.

Det kan likevel være fort gjort å kjøre seg fast på egen hånd, og da behøver man kanskje å oppsøke en samlivsterapeut. Anna mener at mange venter for lenge med å søke hjelp.

– Vi venter ofte helt til skilsmissen allerede er blitt et reelt alternativ. I stedet burde man søke hjelp så snart vi støter på betydelige problemer i relasjonen, idet vi har sagt eller gjort ting vi angrer på.

Gjentatte krangler om de samme tingene uten å komme til en løsning er også en anledning til å søke hjelp.

– Går det an å redde forholdet?

– Det finnes alltid en mulighet til å løse konflikter og utvikles i et forhold, uansett hva som har skjedd, forutsatt at det finnes vilje til dette hos begge parter. Til tross for at det i perioder kan være vanskelig å stå i en relasjon, så er relasjonen og konfliktene for det meste en veldig god plattform for utvikling. Men noen ganger kan skilsmisse være den eneste løsningen.

LES OGSÅ:

Når du blir kvalt av forholdet

Elisabeth var utro – så ble hun gravid

Utro partner? Sjekk dette!

– Samboeren min var utro med over hundre kvinner

– Jeg er utro og klarer ikke slutte

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »