HAR MANGLER: iPhone versjon 2.0 er ikke fullstendig komplett. Foto: EPA

Ti ting du vil hate med iPhone 2.0

(VG Nett) Jo da, den har kommet med 3G og GPS. Hva mer kan man kreve?

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det er liten tvil om at mange likte lanseringen av iPhone i 3G-versjon med GPS også. Men noe arbeid står igjen for å gjøre alle fornøyd. Her er tre ting som ikke ble lansert under Steve Jobs' presentasjon av iPhone 2.0 i går.

1. Ingen MMS. Det var tyst om MMS under talen, og ingen nettsteder har nevnt om det kommer på versjonen som skal til Norge 11. juli. I stedet har flere bloggtjenester kunngjort at de skal integrere sine tjenester direkte på mobilen med mulighet for å laste opp bilder og tekst.

Aller mest savn er det kanskje hos telekombransjen, der man mister muligheten til å sende animerte bilder til 20 kroners kostnad...

Åpning for tredjeparts programmer på iPhone gjør at dette er noe mobilleverandørene kan legge til om de føler for det.

2. Ingen videoopptak. Kameraet på iPhone er mer enn dugende for å ta opp video, og med inntil 16GB lagringsplass kan man ta opp mer enn nok til å tilfredsstille de fleste.

Men neida, her er det ingen videofunksjon. Synd, siden Apple leverer utmerkede videoredigeringsverktøy med sine maskiner. Kameraet er tilgjengelig for programmerere som vil lage en videoopptaker, så her er det bare å brette opp ermene for de som vil selge et program.

3. Ingen dokkingstasjon. Den lille plastfoten som fulgte med versjon 1 av iPhone er nå ekstrautstyr. Dette skjedde også med iPod, der Apple gikk fra en full pakke med lader og dokk til knapt å inkludere en strømkabel.

4. Ingen videokonferanse. Av alle manglene iPhone har, er denne kanskje den minst savnede.

Ifølge Telenor foretas det kun et trettitusentalls videokonferansesamtaler i deres nett per måned, et ubetydelig antall for en tjeneste som har vært på markedet i flere år.

5. Fremdeles kun to megapiksler i kameraet. Det er en myte at flere megapiklser automatisk fører til bedre bilder, men så lenge alle andre faktorer er de samme er det bedre med fler megapiksler.

iPhone tar forbausende bra bilder med det lille kameraet det har, så det er synd å se at man ikke skrur opp megapikslene i samme slengen.

6. Ingen trådløs iTunes-synkronisering. Fremdeles må du koble til kabelen for å overføre musikk. Med WiFi, Bluetooth og 3G burde kabelen snart være historie for de små oppdateringene som man foretar daglig.

Den første synkroniseringen av iPhone må nesten gå via kabel, 16 GB på WiFi tar en god stund, men resten må vi da greie trådløst.

7. Ingen Adobe Flash. iPhone har en svært god nettleser. Så god at den står for nesten all mobiltrafikk til Google, selv om iPhone ikke er i nærheten av å være størst på markedet.

Derfor er det kjedelig å se at Flash ikke er støttet på iPhone, og enda kjedeligere når du skal se en nettside som på død og liv må vise en Flash-film før du kommer videre.

8. Ingen Java. Det betyr at man fremdeles ikke kan bruke mange norske nettbanker direkte i iPhones nettleser.

9. Ingen ekstra Bluetooth-funksjoner. Bluetooth på den nåværende versjonen av iPhone er svært begrenset i sitt bruk, man kan ikke sende filer mellom iPhone og andre mobiler. Heller ikke mellom iPhone til andre iPhoner for den saks skyld. Det er ikke mulighet for Bluetooth-hodetelefoner og ikke mulighet for tilkobling til PC som vi har hørt om.

10. No special price for you, my friend! Det er slutt på de glade dager dag nordmenn kunne ta med seg sine sterke oljekroner og kjøpe en iPhone i amerikanske butikker for så å hacke den hjemme. Hackerne vil sikkert finne måter å omgå sperrene på iPhone, men nå må man betale for det.

Grunnen til at folk kunne kjøpe første versjon av iPhone råbillig var Apples system for å tegne abonnement hjemme. Dermed forpliktet man seg ikke til noe i butikken, og kunne åpne den for norske SIM-kort i ro og mak hjemme. Med neste versjon av iPhone vil butikkene kreve at du tegner abonnement i butikken før du kan ta med mobilen hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder