NEDE: Det er fortsatt ikke avklart hvorfor verdens største sosiale nettverk, Facebook, gikk ned tirsdag morgen, norsk tid. Foto:Karen Bleier,Afp

Nettprat om sosiale medier: Kan noen ha hacket din private Facebook-informasjon?

Facebook benekter angrep

Hackere tar på seg ansvaret

Det er full forvirring om hvorfor Facebook knelet tirsdag morgen. Verdens største sosiale nettverk benekter at hackere står bak innloggingsproblemene.

  • Sverre Holm-Nilsen

Tirsdag morgen våknet norske Facebook, Instragram, og Tinder-brukere til feilmeldinger på skjermene sine. De store sosiale mediene var nede i ca. en time.

Facebook opplevde lignende problemer i mai, juni, og august 2014, skriver nettstedet Techcrunch.

Ansvarlig for sosialemedier i VG, Øyvind Solstad, stiller nå til nettprat for å svare på dinespørsmål om nettsikkerhet. Send inn ditt spørsmål her.

Les også: Så lett kan hackere ta over din Instagram-konto

Facebook angrepet?

En talsperson fra Facebook sier til BBC at problemene skyldes at nettgiganten gjennomførte endringer på konfigurasjonssystemene sine.

Samtidig har hackergruppen Lizard Squad tatt på seg skylden for nede-tiden. På nettet spekuleres det i at Facebook ble utsatt for et DDOS-angrep.

Under et slikt angrep sendes store mengder trafikk mot en eller flere servere, noe som gjør at tjenester eller nettsider knyttet til serveren kan slås ut av spill.

Kort tid etter at nettsidene var nede, skrev gruppen:

«Facebook, Instagram, Tinder, AIM, Hipchat #offline #LizardSquad», på Twitter.

Twitter / Account Suspended

Hackerne har tidligere tatt på seg ansvaret for hackingen av serverne tilPlaystation og Xbox.

Tidligere denne uken tok de også på seg skylden for hackingen av hjemmesidene til Air Malaysia.

Sensitiv informasjon

Facebook lagrer store mengder informasjon om hver enkelt bruker. Det samme gjør Tinder og Instragram.

SIKKERHETSEKSPERT: Seniorrådgiver ved NorSIS på Gjøvik Vidar Sandland sier at det krever store ressurser å kneble Facebook. Foto:Geir Olsen,VG

For hackere kan det ligge store penger i å misbruke informasjonen som ligger lagret. I 2014 ble en nettside tilknyttet Snapchat hacket, noe som resulterte i at store mengder private bilder kom på avveie.

Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring, sier at det for tidlig å spekulere i hvorfor Facebook var nede.

– Det er foreløpig umulig å si hva som har skjedd her, men tidvis skjer det feil eller så blir man utsatt for tjenestenektangrep (DDOS).

Dersom det var et DDOS-angrep som kneblet siden, betyr ikke det at hackere nødvendigvis klarer å hente ut sensitiv informasjon om brukerne. For å ta ned Facebook, mener Sandland at det kreves store ressurser.

– Brukere trenger ikke bekymre seg når sånne ting oppstår. Er tjenesten nede, kan ingen hente ut informasjon, forsikrer han.

Ansvarlig for sosialemedier i VG, Øyvind Solstad, stiller nå til nettprat for å svare på dinespørsmål om nettsikkerhet. Send inn dine spørsmål her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder