Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Sonys nye vanntette overbeviser: Test av Sony Xperia ZR

En av markedets kraftigste mobiler, og vanntett til 1,5 meter.

 • Kurt Lekanger (tek.no)

Artikkelen er over seks år gammel

Sony Xperia ZR er en vanntett telefon som spesifikasjonsmessig befinner seg i toppsjiktet, selv om det riktignok i den senere tid er blitt lansert telefoner med enda kraftigere spesifikasjoner - som LG G2. Telefonen har nesten den samme innmaten som Sony Xperia Z, men den kommer med mindre innebygget lagringsplass. Lagringsplassen kan imidlertid utvides, noe som er et stort pluss. Andre forskjeller er at telefonen har en bakside i plast i stedet for glass - som Xperia Z.

Den mest synlige forskjellen mellom ZR og Z er at ZR har en skjerm på "bare" 4,55 tommer, mot 5 tommer på Xperia Z. Skjermen har også lavere oppløsning. Likevel er oppløsningen på 720 x 1280 punkter høy i forhold til størrelsen, og skal du ha en virkelig kraftig telefon med god skjerm i denne størrelsen er Xperia ZR et svært interessant alternativ.

God ytelse

Våre ytelsestester viser at ZR er minst like rask som Xperia Z, og det er få telefoner fra konkurrentene som slår ZR på ytelse. I det mest krevende testprogrammet vi kjører, 3D Mark Ice Storm Extreme, er det bare Samsung Galaxy S4 Active så langt som har slått Xperia ZR. Ytelsen er omtrent på nivå med S4 Active, HTC One og enkelte andre toppmodeller.

Sjekk ytelsen til Xperia ZR her »

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Dette er en utmerket underholdningsmobil, med topp ytelse og en skjerm med god fargegjengivelse. Telefonen kommer med en god musikkspiller, og en videospiller som takler de fleste formater.

Også som jobbmobil gjør ZR en god jobb. Men vi gir trekk for at kontorpakken ikke lar deg redigere Office-dokumenter, uten at du må betale ekstra for det.

Film under vann

Vanntette luker beskytter hodetelefonutgangen og micro-USB-utgangen. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Det at telefonen er vanntett ned til 1,5 meter er et stort pluss, men vi skulle ønske hodetelefonutgangen var vanntett uten behov for luke med gummipakninger. Da kunne telefonen vært brukt utendørs i regn, med vanlige hodetelefoner. Nå bør du investere i Bluetooth-hodetelefoner hvis du vil høre på musikk i regnvær.

En gummilist på baksiden av bakdekselet går ned i et spor rundt batteriet. Pakningen sørger for at vann ikke trenger inn i telefonen. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Telefonen har et bra kamera med Sonys nyeste bakbelyste bildebrikke som tar gode bilder også i dunkel belysning. Kameraet detekterer automatisk hva slags type motiv det er snakk om, og tilpasser innstillingene etter forholdene. Dette fungerte godt i de fleste tilfeller, og reduserer sjansen for at bilder blir ødelagt av for eksempel motlys.

Med en vanntett mobil kan du også filme under vann, noe Sony gjør et poeng ut av i markedsføringen. Denne telefonen støtter video i opptil 1080p - Full HD.

Se bildene vi tok med Sony Xperia ZR »

Konklusjon og noen alternativer

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Når Sonys konkurrenter har laget "mini"-utgaver av sine toppmodeller, har det ofte vært modeller med ganske mye dårligere spesifikasjoner. Sony Xperia ZR er imidlertid en miniversjon av Xperia Z som har de samme kraftige spesifikasjonene som toppmodellen. Telefonen har riktignok mindre lagringsplass - 8 i stedet for 16 GB - og lavere oppløsning på skjermen, men bortsett fra det er dette en toppmodell-spekket mobil. Og med en fysisk mindre skjerm er lavere skjermoppløsning ikke noe du legger merke til.

Skal du ha en vanntett telefon med topp ytelse og masse utstyr, og synes Xperia Z og Samsung Galaxy S4 Active blir for store, da er Sony Xperia ZR antagelig det beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå.

Foretrekker du en større telefon som også er vanntett, er det Samsung Galaxy S4 Active og Sony Xperia Z som er alternativene - i hvert fall hvis du vil ha en telefon med toppspesifikasjoner. Galaxy S4 Active har noe bedre skjerm enn Xperia Z, som også fungerer litt bedre når den er våt - og vi holder derfor en knapp på S4 Active.

Vil du ha en litt rimeligere vanntett telefon, ta en kikk på Sony Xperia V. Den er på langt nær like kraftig som Xperia ZR, men er ellers en velutstyrt 4G-mobil med 4,3-tommers skjerm.

Hadde Xperia ZR hatt litt mer intern lagringsplass og noe bedre innsynsvinkel på skjermen, ville vi gitt telefonen en sekser på terningen - i stedet blir det en sterk femmer.

Les hele testen av Sony Xperia ZR på Amobil.no »

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Hardhausmobilen som tåler det meste: Test av Cat B15

 2. Vi kårer den beste uværsmobilen

 3. Test av Sony Xperia E: Sony til under tusenlappen

 4. Her er juli-mobilene

 5. Test av LG Optimus F5 (P875): Dette er det beste 4G-kjøpet du kan gjøre nå

Fra andre aviser

 1. Et underholdningsmonster

  Bergens Tidende
 2. Gjør et mobilkupp

  Bergens Tidende
 3. Denne kan du ta med i svømmebassenget

  Bergens Tidende
 4. Denne kan du ta med i svømmebassenget

  Fædrelandsvennen
 5. Et underholdningsmonster

  Fædrelandsvennen
 6. Gjør et mobilkupp

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder