OPPUSSET: Opera Mini er en av verdens største nettlesere og en gigant på mobilfronten. Slik ser den nye versjonen ut, med «Speeddial» til venstre der man raskt kan velge bokmerker, og faner som vises til høyre. Foto: Skjermbilde

Opera med ny mini-leser

(VG Nett) Opera kommer med en etterlengtet oppdatering av sin nettleser for mobil, Opera Mini.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Med et helt nytt utseende og en drøss nye funksjoner har Operas nettleser for mobilen, Opera Mini, blitt test-lansert i sin femte utgave.

Nettleseren er konstruert med tanke på de små skjermene til vanlige mobiler for å la flest mulige mobiler kunne anvende den.

Opera Mini er en spesiell nettleser. Den er tilpasset mobilene som plattform og finnes ikke på PC. Der finnes fullversjonen Opera for nedlasting. En av fordelene til Opera Mini er komprimeringen av datatrafikk som går gjennom mobilabonnementet.

Informasjonssjef Tor Odland i Opera mener mange bruker Opera Mini nettop med tanke på å spare inn en krone her og der.

- Opera Mini har noen fordeler i forhold til hastighet og kostnader som verken Internet Explorer eller iPhones nettleser kan matche, sier han til VG Nett.

Les også:Opera 10 endelig ute

Når en bruker av Opera Mini besøker en nettside, vil programmet kontakte Operas serverpark og se om siden er besøkt nylig. Dersom den er besøkt av noen andre, vil Operas maskiner sende ut en komprimert utgave av siden til brukeren.

Dersom nettsiden ikke er besøkt, vil Operas maskiner besøke nettstedet, komprimere det ned og sende det videre til brukeren. Resultatet blir mindre datatrafikk, lavere regninger for brukeren og raskere overføring av nettsiden.

Opera Mini er laget for å kunne besøke den «ekte» versjonen av nettsider. Andre mobilnettlesere blir ofte sendt til en spesiallaget utgave av nettsiden som skal være enklere å lese på mobile enheter.

Leserne diskuterer Opera 10:Ser foreløpig veldig bra ut, andre som har prøvd?

Slik fungerer ikke Opera Mini, der blir nettsiden lest slik den fremstår på en PC-nettleser og så tilpasset Opera Mini. Dermed er det lettere å lese de «ekte» nettsidene på mobilen.

Får faner

Opera var en av de første nettleserne som tok i bruk faner. I dag har alle moderne nettlesere en slik funksjon, og den føres videre i Opera Mini. Det betyr at det er lettere å holde flere nettsider oppe i nettleseren av gangen, selv på en mobil med en svært liten skjerm.

En annen funksjon som er overført fra storebror-Opera på PC er den såkalte «Speedial». Hver gang man starter opp en ny fane på Opera Mini, vil en hurtigmeny med inntil ni forhåndsinnstilte nettsteder.

Versjonen som er tilgjengelig for nedlasting i dag er en testversjon, men om ikke lenge er det ferdigeproduktet klart.

- Vi håper at den endelige versjonen kommer innen noen måneder, men kan ikke si noe mer spesifikt, sier Odland.

Opera Mini er allerede lastet ned over 30 millioner ganger og kommer som standard nettleser på mange mobiler rundt om i verden.

- Mini blir brukt i alle markeder, det er et globalt produkt. Denne versjonen er kun tilgjengelig på engelsk, fremtidige versjoner er tilgjengelig på 30 språk. Vi har en stor brukermasse i Asia, Øst-Europa, Afrika, og i Vesten. Vi har 30 mill brukere i dag og håper vi får noen til, sier Odland til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder