Samsungs nye Omnia HD er en vanvittig rå telefon på proff- og multimediafronten. (Foto: Samsung)

Test: Samsung I8910 Omnia: Tidenes råeste mobil

Denne mobilen er rett og slett fullkommen, og har en fantastisk god skjerm.

  • Marius S. Eltervåg (amobil.no)

Artikkelen er over ti år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologiTester - tester

Samsung I8910 Omnia HD er Samsungs nyeste og hittil mest avanserte mobiltelefon. Med alt du kan drømme om av teknologi og proffunksjoner, et svært beist av en skjerm og videoopptak i HD skal denne mobilen lokke deg til å punge ut med over seks tusenlapper.

Og tro det eller ei - i dette tilfellet er det verdt hver krone.

Se flere bilder av Omnia HD

Superskjerm

Skjermen som står i Omnia HD har en størrelse på 3,7 tommer, og er dermed blant de største mobilskjermene på markedet i dag. Skjermtypen er AMOLED, som kort oppsummert gir deg skarpere bilde og bruker mindre strøm enn andre varianter.

Skjermbildet er sylskarpt, og uten tvil blant det beste vi har sett noensinne.

Samsung har nok en gang lisensiert Nokias menysystem S60, og maskert dette med sitt eget grensesnitt, Touchwiz. Dette fungerer like bra som Nokias egen løsning, om ikke bedre.

Store ikoner og presist tastatur gjør fingernavigering til en lek, og menyene er både lekre å se på og enkle å finne frem i. Telefonen har også såpass kraftig maskinvare at du ikke trenger bekymre deg for hakking, forsinkelser eller annet spetakkel.

Fullverdig jobbtelefon

Dersom du trenger et lass med kontorfunksjoner, støtte for synkronisering mot Microsoft Exchange, muligheten til å installere ekstraprogrammer eller andre typiske krav for en jobbtelefon, er det ingen grunn til å se forbi Omnia HD. Her finner du det du trenger, og om du ikke gjør det, så laster du det ned.

Og det du laster ned, det laster du ned i høye hastigheter. Omnia HD greier alle hastigheter som er tilgjengelig i mobilnettet rundt om i landet, helt opp til 7,2 Mbit. Hvor stor hastighet du faktisk får avhenger riktignok også av hvor mange som er koblet til samme basestasjon, og om den er oppgradert til super-3G, men det er ihvertfall ikke telefonen det står på.

Selv om batteriet er stort, er ikke telefonen tykk. Og selv om kameraet er bra, er ikke kameraet den helt store utbulningen på baksiden. (Foto: Samsung)

Med en oppgitt taletid på over åtte timer i 3G-nettet og over 13 timer i GSM-nettet tåler telefonen time etter time med sladder, jobbprat eller hva du enn måtte ha å snakke om. Talekvaliteten er også god, så i tillegg til å være rå på menyer og proffunksjoner funker telefonen faktisk bra som telefon også.

Skal du finne frem i ukjente strøk, kan du bruke Omnia HDs GPS, som benytter seg av kartprogramvare fra Route66. Du får med 2 års lisens for Norden når du kjøper telefonen.

Omnia HD har altså finfine menyer, alt du trenger av både teknologi og funksjoner, den er responsiv, har bra taletid og god samtalekvalitet. Det føles nesten litt rart å først nå presentere telefonens virkelig sterke side:

Filmkongen

Den vanlige prosedyren når vi tester videoavspilling på mobiltelefoner er å laste over en episode av en mer eller mindre tilfeldig TV-serie, og halvhjertet konstantere at det fungerer, men ikke imponerer. Denne gangen var det annerledes.

I løpet av den siste uka har vi pløyd gjennom godt over ti timer med video på telefonen, og det har nærmest blitt en selvfølge å se et par episoder Entourage eller en film på senga før Mr. Blund svinger balltreet.

Stor, skarp skjerm og god lyd vil selvsagt alltid være de viktigste faktorene for at en telefon skal kunne brukes til film, og her leverer Omnia HD varene så det holder. I tillegg er det et par elementer som gir telefonen "det lille, viktige ekstra".

For eksempel støtter den alle de vanligste formatene for komprimert video, som Divx, WMV og 3GP. Alt du trenger å gjøre før du er klar til å se yndlingsserien din på telefonen, er å laste den over fra datamaskinen og sette i gang. At du faktisk også rekker over en to-tre filmer før batteriet takker for seg er også et vesentlig pluss i margen.

Omnia HD greier seg også som musikkspiller. Med et pent og ryddig musikkbibliotek, helt godkjent lyd, inngang for 3,5 mm minijack og et hav av lagringskapasitet har du det som trengs for å bytte ut den vanlige MP3-spilleren din.

Legg til et åtte megapikslers kamera som tar gode bilder, muligheter for å ta opp videosnutter i oppløsninger på opp til 720p, og du har egentlig den perfekte multimedietelefonen.

Se bilder og video tatt med Omnia HD

Det er ingen tvil om at Omnia HD er en bemerkelsesverdig telefon. (Foto: Samsung)

Alternativene på markedet er ikke mange. Om det er en multimedietelefon du er ute etter er det naturlig å nevne Apple Iphone 3GS, som også er i toppsjiktet på denne fronten. Da må du imidlertid nøye deg med dårligere kamera, støtte for færre medieformater og en mer knotete overføringsprosess når du skal ha filmene dine over på telefonen. Til gjengjeld er Apple kongene på brukervennlige menyer, og ligger fremdeles et par skritt foran Samsung. Nokia N97 er en annen modell i samme sjanger som Omnia HD, men også her må du fire på krav til formatstøtte, og skjermen er hakket mindre. Til gjengjeld får du fysisk fulltastatur, om du foretrekker det fremfor trykkskjerm.

Men, når alt kommer til alt: Du finner ikke en mer komplett telefon enn Samsung Omnia HD i dag. Dette er en soleklar sekser.

Du kan lese hele testen av Omnia HD på Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder