Du trenger ikke si farvel til internett selv om du er på påskefjellet. Foto: Jacques Croizer/Istockphoto

Her får du mobilt bredbånd i påsken

Vi viser deg hvor og hvordan du kan surfe på internett i påskefjellet.

Simen J. Willgohs (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

Påskefjellet betyr for mange et avbrekk fra muligheten til å lese nyheter, sjekke e-post og rote rundt på internett, rett og slett fordi man er på hytten.

Men du trenger ikke være avskåret om du ikke vil. Både Telenor, Netcom og Ice tilbyr mobilt internett i bredbåndshastighet flere sentrale steder på fjellet.

Les også: Test av mobilt bredbånd fra Netcom, Telenor og Ice »

Og det er lettere å bruke enn de fleste tror. For mens mange forbinder mobilt internett med kabelrot, høy datapris og mye arbeid for å installere systemet, er sannheten en annen.

Les mer om hvordan du setter opp mobilt internett på datamaskinen din >>

Super-3G gir deg bredbåndsfart

Det som virkelig er nytt i år er de høye hastighetene og prisen. Nå kan du nemlig få ekte bredbåndshastighet til lave priser.

Telenor, Netcom og Ice har nemlig fastprisavtaler som gjør at du kan surfe ubegrenset for en fast sum hver måned.

Det enkleste for deg som kunde er å knytte et dataabonnement opp mot ditt eksisterende mobilabonnement. Dersom dette av forskjellige grunner ikke skulle la seg gjøre tilbyr alle operatørene dataordninger der du får tilsendt et modem du kobler til datamaskinen din via USB.

Ice skiller seg noe ut ved at operatøren benytter en annen teknologi enn Telenor og Netcom og derfor kun tilbyr løsninger med eget modem.

Her kan du se hvor de forskjellige operatørene har dekning og hvilke prisløsninger de tilbyr.

Telenor Mobilt bredbånd

Telenor har en rekke løsninger for mobilt bredbånd, blant annet et innstikkskort som dette. Foto: Knut Paulsen

Som "storebror" i operatørmarkedet er det naturlig å forvente at Telenor er den operatøren med best dekning. Det er de og i vinterfjellet, men kun dersom du ønsker å koble abonnementet opp mot telefonen din.

Ice, som er omtalt senere i artikkelen, har bedre dekning men bruker en annen teknologi. Det kan derfor være mer lettvint for deg som er Telenor-kunde å bruke Telenors løsning.

Dekning

Telenor har dekning på 48 typiske vintersportsteder og feriedestinasjoner. I tillegg har Telenor oppgradert 3G-nettet sitt med super-3G en rekke tettsteder rundt omkring i landet.

Disse stedene kommer i tillegg til dekning i de fleste større byene i landet.

Fri bruk på kvelden

Telenor har i tillegg senket prisene betraktelig siden de først kom med fastpristilbud på datanedlasting. For 499 kroner måneden kan du laste ned ubegrensete mengder med data, uavhengig av tid på døgnet og sted.

Om du kun planlegger å bruke internett sporadisk, tilbyr operatøren et billigere abonnement til 119 kroner per måned. Dette har imidlertid en del begrensinger på tider du kan bruke det.

For deg som bruker nettet lite tilbyr Telenor abonnementet Litt bruk, som koster 60 kroner måneden. Dette koster fem kroner løpende for hver MB med en makspris på 50 kroner dagen.

Kan du ikke bruke telefonen og trenger eget USB-modem kan dette skaffes utenom for rundt 50 kroner ekstra hver måned.

Netcom Connect

Netcom har ikke like god påskefjelldekning som Telenor, men du finner dekning mange steder. Foto: Knut Paulsen

Netcom var først av operatørene med å lansere super-3G over HSDPA her til lands. Nå ligger de litt bak Telenor på dekning i påskefjellet. Operatøren har ikke dekning på feriestedene i Nord-Norge.

Men selv om Netcom har dekning færre steder enn Telenor, er det fullt mulig å bruke super-3G fra operatøren en rekke kjente vintersportsteder.

Prisene til Netcom er noe hyggeligere enn Telenor sine, og maksprisen er på 50 kroner dagen uansett hvor mye du surfer.

Planlegger du å surfe mye i lengre tid, som for eksempel i påskeferien, kan det være en idé å skaffe et abonnement som gir delvis eller helt fast pris i måneden.

500 MB for 312 kroner

I likhet med Telenor tilbyr Netcom fri surfing for 499 kroner i måneden. Dersom du laster ned 500 MB eller mindre i måneden vil det lønne seg å gå for Connect Standard, som koster 312 kroner for opptil 500 MB. Deretter koster det fem kroner per MB.

Laster du ned mindre enn 20 MB i måneden vil Connect Basic være mer ideelt, med en fastpris på 99 kroner måneden. Også her vil hver MB over grensen koste fem kroner.

Netcom har også en løsning for deg som trenger mobil tilkobling mest på kveldstid. Connect Fritid koster 99 kroner måneden, men gir deg fri surfing mellom klokken 1700 og 0800 på døgnet. Ellers koster det fem kroner per MB.

Netcom tilbyr USB-modem til alle kunder som ønsker Connect-løsninger, og prisene varierer fra 499 til 249 kroner avhengig av hvilket abonnement du velger.

Ice Mobilt bredbånd

Ice tilbyr en praktisk trådløs ruter som du kan koble flere PC-er til uten ekstra kostnad. Foto: Ice

Ice er på mange måter outsideren i det norske telemarkedet, men er samtidig det beste alternativet for deg som bor utenfor de store hyttesentrene eller ønsker mobil bredbåndsdekning uansett hvor i landet du befinner deg.

Du er avhengig av å bruke et større og mer klumpete modem enn hos konkurrentene for å nå de høyeste hastighetene og få god dekning. Og dersom du befinner deg på et rimelig øde sted, vil det kunne være nødvendig med ekstern antenne for å få godt signal.

Kan ikke brukes med mobilen

En annen ulempe er at Ice krever et eget abonnement i tillegg til det mobilabonnentet du allerede har, og du kan ikke bruke mobilen din som modem.

Men at Ice frir til hyttefolket er det liten tvil om. Både priser og løsninger er lagt opp for personer som bruker mobilt internett med ujevne mellomrom, blant annet gjennom å tilby ukestariff der du kun betaler for hver påbegynte uke.

Priser

Prisene på Ice er delt opp i to kategorier: USB-modem og WLAN-modem. Alle abonnement gir fri nedlasting av data.

Alle USB-modem har en etableringsavgift på 199 kroner. Deretter blir det mer komplisert. Standardabonnementet koster deg 399 kroner i måneden, pluss en engangsavgift for USB-modemet på 1495 kroner. Dersom du kan binde deg i 12 måneder, vil abonnementet Avtaletid sørge for at engangsavgiften blir 495 kroner.

Surfeuker

Det optimale for mange hyttebrukere er ukesabonnement. Her betaler du kun 175 kroner for hver påbegynte uke du bruker abonnementet, men husk på etableringsavgift på 199 kroner og modempris på 1495 kroner.

Dersom det er flere maskiner som skal på nett kan det lønne seg å gå for et WLAN-abonnement. Da får du en trådløs ruter som kan kobles til flere maskiner med både kabel og trådløs tilkobling.

Les også: Test av Ice WLAN-ruter »

Abonnementene er helt lik USB-abonnementene på alle områder utenom periodepris og enganspris for modem.

God tur!

Helt til slutt er det bare å håpe at rådene og guiden er til hjelp for deg på påsketuren, og det gjenstår kun å ønske en riktig god ferie!

På Amobil.no finner du detaljert oversikt over hvor operatørene har super-3G-dekning »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder