Årets beste speilreflekskameraer

Bildekvaliteten tok et stort steg fram i 2008, som var året vi fikk videoopptak i et speilreflekskamera.

Lasse Svendsen (Lyd & Bilde)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Lyd & BildeHjem - Canon NorgeOlympus – NorgeNikon kameraer, COOLPIX, NIKKOR-objektiverSøk blant over 2100 tester herRåd & Tips


De fleste har fått med seg at antallet megapiksler ikke er avgjørende for bildekvaliteten. Selv om speilrefleksene fikk opptil 24 megapiksler i 2008, var det andre ting som var viktigere for folks valg av kamera. Nemlig pris og funksjoner. Og i året som gikk falt de billigste speilrefleksene under 5000 kroner, og i perioder under 3000 kroner.

TipsHvilket kamera passer for deg?

HD-video

Samtidig fikk vi det første speilreflekskameraet med videoopptak. Nikon var først ute med D90, og noen uker senere kom Canon EOS 5D mk II med videoopptak i full 1080 HD. Mange av de nye kameraene har fått bildeforbedringsprogrammer, og vi har registrert en forbedring i bildekvalitet også fra kompaktkameraene vi testet i året som gikk.

Speilrefleksene krymper

Flere kjøpte speilreflekskameraer i 2008 enn noen gang tidligere. Og kvaliteten på bildene fra speilrefleksene vi testet i 2008, var gjennomgående høy og langt bedre enn fra de aller fleste kompaktkameraene. Likevel vegrer mange seg for å kjøpe speilrefleks på grunn av størrelsen. Derfor tror vi at det nye, kompakte kameraformatet - Micro Four Thirds - fra Panasonic og Olympus, kan få mange til å bytte ut kompaktkameraet med et systemkamera som Lumix G1.

Gullvinner amatørklasse

Canon EOS 450D

Canon EOS 450D er så avansert og så bra, at de færreste trenger å kjøpe noe dyrere. Det er nemlig ikke sikkert det blir bedre.

Canon har ikke bare forbedret kameraet siden forgjengeren, men gitt EOS 450D flere funksjoner og en skikkelig skjerm. Her får man live view, kjapp autofokus og skuddhastighet, kombinert med god batteritid og topp ergonomi. Søkeren er klassens beste, og viser valgte fokuspunkter og den mest vitale informasjonen. Canon har endret prosesseringen av fargene på det nye EOS 450D. Til det bedre. Kameraet har forbedret fargebalanse, med nær nøytrale JPEG-filer og meget god fargemetning.

Utdrag fra testen

"Canon har dyttet inn en ny bildebrikke hentet fra det mer påkostede EOS 40D, lagt inn en ny bildeprosessor - DIGIC III - og forbedret kameraet på flere punkter. Canon EOS 450D er det mest komplette kameraet for folk flest. Det kan vokse med oppgaven, og er desidert raskest i våre tester. Objektivet har integrert bildestabilisator, og Canon har gitt brukerne mange nyttige justeringsmuligheter. Bildekvaliteten er like bra som på Nikon D60, men EOS 450D gir mindre bildestøy på høy lysfølsomhet. Finner man det til en lavere pris enn veiledende, er EOS 450D å betrakte som et veritabelt kupp!"

Les hele testen av Canon EOS 450D her

Gullvinner avansert speilrefleks

Olympus E-3

Olympus E-3 med 12-60 mm zoomobjektiv, er den mest komplette totalpakken vi har testet til prisen.

Andre kameraer er raskere på serieopptak, noen har mindre bildestøy ved høy lysfølsomhet, og det finnes litt større dynamikkområde i enkelte andre modeller. Men ingen andre kan oppvise maken til kombinasjonen av E-3 sine samlende kvaliteter, sammen med Olympus' eget 12-60 mm zoomobjektiv (tilsvarer 24-120 mm på 35 mm-format).

Med et E-3 får man lynrask autofokus, et kamerahus solid som granitt, vipp- og vridbar skjerm med live view, det beste zoomobjektivet vi har testet - og gjennomgående høy bildekvalitet. Fargegjengivelsen er noe av det beste vi har sett. E-3 har automatisk støvfjerning fra bildebrikken og integrert bildestabilisator som virker på alle objektiver.

Summen av alle fordelene er større enn på noe annet kamera vi testet i 2008. En verdig vinner.

Utdrag fra testen

"Olympus E-3 er et fortreffelig verktøy for mange proffers behov. Det er åpenbart bygget for å vare, reagerer lynraskt på alle kommandoer og fokuserer kjapt og lydløst, og kan fyre i vei lange sekvenser med serieopptak. Vel så viktig er det at kameraet leverer bildekvalitet. Noe E-3 viser at bildebrikken i kombinasjon med optikken er fullt ut i stand til.

Et Canon EOS 40/50D er raskere på serieopptak og har litt større dynamikk i bildene og litt mindre bildestøy ved høy lysfølsomhet. Sony Alpha 700 har høyere oppløsning og integrert bildestabilisator, men ingen av dem er bygget for så allsidig og krevende bruk som Olympus-kameraet. Det eneste proffkameraet i klassen - og det rimeligste. Olympus E-3 er det mest gjennomførte kameraet vi har testet hittil i prisklassen. En sikker vinner."

Les hele testen av Olympus E-3 her

Gullvinner Proffklasse

Nikon D700

Nikon D700 er det teknisk beste kameraet vi testet i 2008. Med samme ytelse som D3, men til en langt lavere pris, er D700 årets kamera uansett klasse.

Skulle man savne opptakshastigheten til et D3, kan man montere batterigrepet MB-D10 og få 8 bilder per sekund. D700 er ellers bygget som D3, det vil si solid som herdet stål, og har stort sett de samme funksjonene, samme glimrende fullformat bildebrikke og like god bildekvalitet på alle områder. Nikon D700 er det perfekte kompromiss mellom proffe egenskaper og et anvendelig kamerahus. Best av alle i 2008.

Utdrag fra testen

"Et kamera som er basert på Nikon D3, leverer bildekvalitet i toppklasse, og bildefilene fra D700 er identiske med filene fra D3. En sammenligning av testplansjene tatt med begge kameraene, viser identisk oppløsning, 99,9 prosent identisk fargegjengivelse og selvsagt samme hvitbalanse og eksponeringspresisjon. Motiver med høy kontrast eller store kontrastvariasjoner skaper ingen problemer for lysmålingen, og med kameraets Active D-Lighting, kompenserer kameraets prosessor for faren for utbrent høylys i motivet. Uten at detaljer forsvinner i mørke deler av motivet.

Er Nikon D700 den beste speilrefleksen hittil? Mulig. Dette er i hvert fall den beste kombinasjonen av bildekvalitet, anvendelighet og fleksibilitet i proffklassen. Sannsynligvis er D700 det perfekte kamera for alle unntatt proffe sportsfotografer. For ingen andre steder får du like mange muligheter til å skreddersy funksjoner til akkurat ditt behov, og ingen andre steder får du bildekvaliteten fra Nikons proffmodell D3, til halve prisen.

Den eneste ulempen med D700, er at man må velge optikk med omhu, for alt annet enn perfekt optikk gjør seg dårlig med fullformats bildebrikke."

Les hele testen av Nikon D700 her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder