Portable høyttalere er bare ett av mange tilbehør til mobilen. (Foto: Sony Ericsson)

Det nyttige mobilutstyret

Mobilen din er ikke komplett uten det rette tilbehøret.

  • Silje Gomnæs (amobil.no)

Artikkelen er over 12 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Utvalget av tilbehør til mobilen er overveldende stort, og det kan være vanskelig å vite hva du skal velge. Visste du at du kan snakke i mobilen uten å holde den, lade den via solceller og koble den til stereoanlegget hjemme? I denne guiden gir vi deg tips til hva slags tilbehør som finnes der ute og hva du bør kjøpe.

Håndfrisett

Håndfrisett er kanskje der viktigste tilbehøret til mobilen din. Ved å bruke håndfrisett har du begge hendene fri til andre ting. Du behøver heller ikke å ta mobilen ut av lomma for å svare eller legge på.

Det finnes to typer håndfrisett: Ledningsbaserte og trådløse. Med de aller fleste mobiler du kjøper i dag følger det med et ledningsbasert håndfrisett i salgspakken.

Et standard ledningsbasert håndfrisett. (Foto: Nokia)

Slike håndfrisettet har generelt bedre lyd enn du vil få med et trådløst et. På ledningen er det gjerne også festet en liten fjernkontroll slik at du kan ta telefonen når den ringer og legge på.

Trådløse håndfrisett må du som regel kjøpe i tillegg. Bruker du et trådløst håndfrisett, slipper du å ha noen ledningforbindelse mellom mobilen og ørene dine, og kan dermed bevege deg friere mens du snakker i telefonen.

Et trådløst håndfri gjør at du slipper ledningen. (Foto: Jabra)

Trådløse håndfrisett kommuniserer med mobilen din via Bluetooth-teknologi, og mobilen din må ha støtte for Bluetooth for at du skal kunne bruke de. Om mobilen din har Bluetooth-støtte eller ikke, kan bruksanvisningen til telefonen fortelle deg.

Les også: Slik tar du i bruk Bluetooth »

Det finnes mange forskjellige trådløse håndfrisett å velge mellom, med varierende pris og kvalitet. Blant de bedre vi har testet, er Jabras JX10, Nokias BH-700 og Sony Ericssons HBH-IV835. Hvorfor vi anbefaler disse håndfrisettene kan du lese i samletesten vår »

Det finnes også trådløse håndfriløsninger til bilen din, slik at du kan kjøre uten å fomle med ledninger eller ha en duppeditt hengede på øret. Til bilen kan du velge mellom både flyttbare og fastmonterte løsninger. Blant de bedre håndfriløsningene til bil vi har testet, er Sony Ericssons HBC-700.

Mange GPS-enheter har også innebygget håndfri, slik at du kan bruke GPS-en som både mikrofon og høyttaler til samtalene dine. Som om ikke det var nok, kan du også få kjøpt stereoanlegg til bilen med innebygget håndfriløsning. Dermed hører du samtalen din via de vanlige høyttalerne i bilen din.

Ledningsbaserte hodesett gir best lyd. (Foto: Koss)

Musikkhodesett

Ledningsbaserte håndfrisett kan også brukes til å høre på musikk med mobilen, men gir deg sjelden de store lydopplevelsene. Vil du høre musikken skikkelig, trenger du et eget hodesett.

Også her kan du velge mellom ledningsbasert og trådløst. Du får følgelig også de samme fordelene og ulempene: Trådbasert hodesett gir deg ikke den samme bevegelsesfriheten, mens trådløse hodesett generelt ikke gir deg like god lyd.

Hvis mobilen har støtte for A2DP, slipper du unna ledningen. (Foto: Nokia)

Du kan også få musikkhodesett med innebygget mikrofon slik at du også kan bruke det som håndfriløsning.

For å kunne bruke trådløse hodesett må mobilen din ha støtte for Bluetooth-profilen A2DP. For å finne ut om mobilen din har A2DP-støtte, kan du lese i bruksanvisningen til telefonen din.

Les også: Amobil forklarer: A2DP »

Til tross for ulempen med lavere lydkvalitet har vi likevel noen anbefalinger blant de trådløse hodesettene vi har testet. Vi likte både Samsungs SBH-500 og Jabras BT620S godt.

Med en overgang kan du bruke favoritthodesettet ditt til å høre på musikk.

Betyr lyden mest for deg, kan du ta en titt på testene av ledningsbaserte hodesett hos vår søsterside Hardware.no. Vil du ha et mindre og lettere ledningsbasert hodesett, anbefaler vi Sony Ericssons HGE-100. Dette krever imidlertid at du har en mobiltelefon fra Sony Ericsson.

PS: Skal du bruke et ledningsbasert hodesett trenger du muligens en kabelovergang som gjør at pluggen til hodesettet passer i mobilen din. Unntaket er mobiler som har 3,5 millimeters minijack-utgang, som er den vanligste pluggstørrelsen på hodesett. Hvilken utgang du har på mobilen din og om du trenger en overgang eller ikke, kan du lese deg frem til i mobilens bruksanvisning.

Et sett høyttalere gjør at du kan dele musikken din med andre. (Foto: Sony Ericsson)

Høyttalere

Bruker du mobilen som musikkspiller hjemme, kan det være praktisk koble den til et høyttalersett slik at du slipper å gå rundt med hodesett på deg.

Mobilprodusentene har for vane å lage høyttalere som kun passer til deres mobiltelefoner. Derfor avhenger utvalget av hvilket mobilmerke du har.

I testoversikten vår kan du lese hva vi synes om et utvalg av Nokias og Sony Ericssons mobilhøyttalere.

Du kan også spille av musikken fra mobilen direkte på stereoanlegget ditt hjemme om du vil det. Til det trenger du en musikkadapter som støtter Bluetooth-profilen A2DP. Denne adapteren er en liten dings du kobler til ledningene på anlegget ditt, og trådløst til mobilen. Musikken sendes deretter til adapteren gjennom luften og spilles av på anlegget.

Vi har testet både Nokias AD-2W4 og Sony Ericssons MBR-100, hvorav sistnevnte er vår favoritt av de to.

Et Micro-SD-minnekort er på størrelse med en fingernegl. (Foto: Sandisk)

Minnekort

Lagrer du bilder, musikk og andre filer på mobilen, kan det fort bli trangt om plassen uten et ekstra minnekort.

I dag bruker de aller fleste store mobilprodusentene minnekort av typen Micro-SD. Unntaket er Sony Ericsson, som bruker Sonys minnekort kalt M2.

Les også: Slik velger du riktig minnekort »

Minnekort kommer i mange størrelser hva angår lagringskapasitet. Hvilken størrelse som passer akkurat deg, kommer an på hva du skal lagre på telefonen. Et minnekort med 2 GB lagringskapasitet har for eksempel plass til over 30 musikkalbum.

Prisene på minnekort har falt dramatisk de siste par årene. I dag behøver du ikke betale mer enn 70 kroner for et Micro-SD-kort med 2 GB lagringskapasitet. Dette kan være verdt investeringen, siden du også kan bruke minnekortet i nyere telefoner senere.

Denne kabelen lar deg lade mobiler med mini-USB via PC-en. (Foto: Nokia)

USB-lader

Er du på reise, kan det være upraktisk å fomle med ekstra ledninger for å få ladet telefonen fra en kontakt i veggen. En enklere løsning kan være å lade mobilen fra PC-en, via USB-teknologien.

I tillegg til å lade mobilen din, kan du overføre data til og fra mobilen din ved å koble den til PC-en med USB. Overføringshastigheten til USB er også høyere enn via Bluetooth.

Obs: Mange av Nokias mobiltelefoner lar seg ikke lade via USB. Har du en litt eldre Nokia-telefon bør du ikke regne med å kunne bruke USB-kabelen til annet enn dataoverføring.

Flere av mobilprodusentene, som Sony Ericsson, Nokia og Samsung, opererer med egne plugger på mange av telefonene sine. Følger det ikke med en USB-kabel i pakken, må du kjøpe en som er spesifikt laget til mobilmerket ditt. Andre igjen, har støtte for mini- eller micro-USB, en universell standard som brukes av stadig flere mobilprodusenter.

USB-pluggen Dockey er liten og lett å ha med. (Foto: Marius S. Eltervåg / Amobil.no)

Hvilken type USB-kabel mobilen din bruker, finner du ut ved å lese bruksanvisningen til mobilen din. Har mobilen din støtte for mini- eller microUSB, anbefaler vi USB-laderen Dockey. Denne lille dingsen gjør at du slipper kabler i det hele tatt, samtidig som du får ladet mobilen via PC-en.

Det finnes også andre smarte måter å lade mobilen på når du er på farten. Billadere lar deg lade mobilen mens du kjører. I tillegg finnes det en rekke type nødladere som gir deg noen timer ekstra batteritid når nøden er som størst. Ett eksempel er Motorolas nødlader, P790.
Mens noen nødladere bruker bruker vanlige AA-batterier, henter andre energien fra for eksempel solceller. Men vær obs på at vanlig lading i tillegg til USB som oftest fungerer best.

Nokias trådløse tastatur. (Foto: Nokia)

Trådløst tastatur

Skriver du mye e-post med mobilen, kan du fort ende opp med såre tomler. En enkel løsning på problemet er å anskaffe et trådløst qwerty-tastatur. Tastaturet kobles til mobilen trådløst via Bluetooth, og du kan skrive like enkelt som du gjør når du sitter ved en PC.

Per i dag selges det ikke mange slike tastatur i norske butikker. Ett av få er Nokias SU-8W. For at du skal kunne bruke dette tastaturet må du ha en Nokia-mobil med menysystemet S60.

Les test av Nokias SU-8W »

Et annet og nyere alternativ er Freedom Keyboard, som vi testet i mars i fjor.

En trådløs GPS-mottaker gjør mobilen din til en navigator på fjellet eller i bilen.

Trådløs GPS

Har du ikke innebygget GPS på mobilen din, kan en trådløs GPS hjelpe deg å finne frem på biltur eller til fots.

For at mobilen din skal kunne brukes til GPS-navigasjon må den ha støtte for Bluetooth og i tillegg ha fargeskjerm. Den må i tillegg støtte Java-programmer, og skjermen bør være minst to tommer stor dersom du skal bruke den som bilnavigasjon.

Les også: Slik får du GPS på mobilen »

Denne bærevesken kan du ha i beltet. (Foto: Nokia)

Bæreveske

Har du mobilen med deg over alt, kan den fort få riper i skjermen og smuss i åpningene. En enkel bæreveske løser kjapt dette problemet.

Det finnes forskjellige typer bærevesker, alt fra tøyposer til vesker du kan feste i beltet. Noen av bæreveskene er også laget slik at du ikke behøver å ta mobilen ut av vesken for å bruke den.

Du kan lære mer om mobilen din hos Amobil.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder