VIL HA NETTPOLITI: Grete Faremo har ledet arbeidsgruppa som vil etablere nett-politi og nytt alarm-system for å beskytte barn på internett. Foto: Jan Petter Lynau, VG.

Slik skal nettgrisene tas

Nytt alarm-varslingssystem for barn - * Eget nettpoliti - * Styrket nordisk samarbeid

Myndighetene trapper opp kampen mot nett-overgiperne. Nå skal en egen politistasjon på nettet og en alarmknapp hindre at barn utsettes for grusomt sex-misbruk.

  • Jorun Sofie F. Aartun
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL


Etter det VG kjenner til, er dette noen av forslagene i rapporten som leveres til justisminister Knut Storberget i dag.

- Barns kommunikasjonsformer på internett utvikler seg så raskt at de voksne ikke henger med. Ingen foreldre tar med seg barnet i ei svart løype i slalåmbakken, sier «nå får du klare deg selv» og dytter dem utfor, sier Microsoft-direktør Grete Faremo.

Nytt kriminalitetsbilde

Den tidligere topp-politikeren har ledet justisdepartementets arbeidsgruppe som i dag foreslår ulike tiltak for å hindre seksuelle overgrep mot barn via nettet.

Arbeidsgruppen består av representanter fra Kripos, Justisdepartementet, Barneombudet, Redd Barna, Microsoft og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) - og ble nedsatt i mai i fjor.

- Politiet må tilpasse seg det nye kriminalitetsbildet og ta steget ut på nettet, sier Faremo.

Hun understreker at arbeidet forutsetter et samarbeid med IT bransjen i form av nettsteder, nettleverandører og domeneinnehavere.

Utvalget anbefaler at det etableres en sentral nett-politistasjon hos Kripos, som skal koordinere dataetterforskere ute i alle de øvrige politidistriktene. I tillegg ønsker gruppen at politiet skal være mer synlig tilstede på populære chatte-kanaler på nettet.

Alarmknapp

Arbeidsgruppen vil også at det etableres en egen alarmknapp, slik at barna enkelt kan melde fra hvis de blir utsatt for ubehageligheter på nettet.

Alarmknappen skal plasseres som en lenke på populære nettsider og chattekanaler.

I tillegg har utvalget diskutert om det skal etableres en egen nettside og en alarmtelefon som barna kan benytte seg av.

- Vi har lagt vekt på at vi skal finne løsninger som baseres på korte kommunikasjonslinjer til politiet, sier Grete Faremo.

Kripos jobber nå med å utvikle en egen database for å gjøre det lettere for politidistriktene å sortere overgrepsbilder på nett.

I høst skrev BBC at verdens mest brukte program for prating over internett, Messenger, skal utstyres med en slik alarmknapp. Microsoft har utarbeidet alarmknappen sammen med den britiske organisasjonen Child Exploitation and Online Protection Center (CEOP) som beskytter barn mot personer som kommer med seksuelle tilnærmelser.

- Vi har hentet mye inspirasjon fra arbeidet som er gjort i England gjennom CEOP. Flere av tiltakene som foreslås har likhetstrekk fra den engelske modellen, sier Faremo - som selv har besøkt det London-baserte senteret.

- Må patruljere på nettet

Justisminister Knut Storberget er positiv til et synlig politi på nett og innførelsen av et nytt alarmsystem - men avviser at han kjenner innholdet i rapporten til Faremo-utvalget.

- Vi må få med oss politiet ute i distriktene. Jeg ser for meg at politiet over hele landet patruljerer på nettet på samme måte som i gatene, sier Storberget - som vil forsøke å styrke det nordiske samarbeidet på ministermøtet til våren.

Et av ønskene til arbeidsgruppa skal være at det opprettes et eget nordisk mandat for å hindre sex-overgrep og spredning av barneporno.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder