SKYHØYE FORVENTNINGER: Apples nye nettjeneste iCloud er straks klar for lansering. Illustrasjon: Kirsti Østvang/Macworld.no/Apple

I kveld avsløres Apples iCloud

Apples nye supernettjeneste avdukes sammen med nytt operativsystem til både iPhone, iPad og Mac.

  • PC World Kirsti Østvang

Artikkelen er over ni år gammel

MacWorld | ComputerworldPC World | Computerworld

Det er store forventninger knyttet opp mot kveldens Apple-lansering, som også er åpningen av selskapets årlige utviklermesse WWDC i San Francisco.

Apple har allerede bekreftet at Steve Jobs og selskapet vil avduke OS X Lion, iOS 5 og en ny nettjeneste kalt iCloud.
Størst forventninger er det rundt iCloud-tjenesten og hvordan tjenesten vil integreres med resten av Apples produkter.

LES OGSÅ: iCloud-ryktene strømmer på

Rykter om musikkstreaming

Ingen vet helt sikkert hva slags tjenester og funksjoner iCloud vil få, men det største ryktet sier at du vil kunne strømme iTunes-musikken din til alle enheter fra nettet.

Det skal være mer eller mindre bekreftet at Apple har signert avtaler med de fire store plateselskapene i USA angående iCloud, ifølge Cnet.

Ifølge visse bransjeeksperter kommer iCloud til konkurrere med lagringstjenester fra Amazon og Google og la kunder strømme musikken fra sine iTunes-samlinger over internett til sine iPhone, iPad, iPod touch og datamaskiner.

Noen analytikere, blant annet Ezra Gootheil ved Technology Business Research, tror imidlertid at Apples avtaler med de store plateselskapene betyr at musikktjenesten kan bli noe mer; at de vil kunne lansere en fullverdig musikkabonnementstjeneste lik Spotify og WiMP.

- iCloud blir det nye iTunes

iCloud er samtidig ventet å ta over for Apples eksisterende onlinetjeneste kalt MobileMe, som brukes for synkronisering av e-post, kontakter, kalender og data mellom datamaskiner og iOS-enheter. Dermed er det antagelig duket for mer enn lagring og eventuelt strømming av musikk og annet multimedieinnhold.

Ifølge den anerkjente Daring Fireball-bloggeren John Gruber bør vi imidlertid ikke tenke på iCloud som det nye MobileMe. I stedet må vi tenke på iCloud som det nye iTunes, skriver Gruber, som går for å være velinformert i Apple-sfæren, i et blogginnlegg.

Så ikke bare vil iCloud fungere som en nettbasert musikktjeneste, men den vil også ha mye av den samme funksjonaliteten vi i dag finner i iTunes, ifølge John Gruber.

Dagens iTunes fungerer blant annet som synkroniseringsprogram for iPhone, iPad og iPod touch, for overføring av alt fra musikk til e-bøker og apper, kalendere, bokmerker, notater og andre type filer mellom apper. Med iCloud kan dette flyttes til internett, hevder altså Gruber. Stemmer påstandene, kan det hende at iPhone- og iPad-brukere ikke lenger vil være avhengig av å koble til en Mac eller pc for å holde enhetene oppdaterte og synkroniserte.

Hvor mye Apple vil ta betalt for iCloud er ikke kjent, men analytikerne tror at deler av tjenesten ikke vil koste noe. LATimes hevder å vite at at iCloud i begynnelsen vil tilbys gratis til kunder som kjøper musikk fra iTunes Store, men at Apple siden vil kreve rundt 25 dollar i året.

LES OGSÅ: Strøm musikken din med Dropbox

iOS 5 og OS X Lion

Da Apple allerede har gått ut med innholdet i kveldens lansering, vet vi også at vi får se neste versjon av operativsystemet til iPhone og iPad, iOS 5, samt neste versjon av Mac-operatisystemet, Mac OS X 10.7 Lion.

Nyhetene i iOS 5 er foreløpig en hemmelighet, men ifølge ryktene kan brukerne glede seg til en overhaling av meldingssystemet, støtte for widgets (småprogrammer), integrert Twitter-funksjonalitet og automatisk oppdatering av apper.

Det stiller seg helt annerledes med OS X Lion, som Apple ga oss en sniktitt på i vinter. Neste versjon av Mac-operativsystemet vil låne en del funksjoner fra lillebroren iOS, i tillegg til at den vil få noen helt nye. Det ryktes at operativsystemet vil slippes som en nedlasting via programbutikken Mac App Store, og da Apple har lovet en lansering i løpet av sommeren, kan det være nært forestående.

One more thing?

Ettersom WWDC er en programutviklermesse og Apple allerede har informert om hva som står på kveldens plan, er det mer usikkert om det lanseres ny maskinvare. De tre siste årene har nye iPhone-modeller blitt lansert, men i år er dette mer usikkert. Skal vi tro rapportene som har kommet ut av Taiwan de siste månedene, vil det ikke komme noen ny iPhone før til høsten.

Apples store lanseringer er likevel berømte for sin "one more thing" - rosinen i pølsa - men dette trenger selvsagt ikke være noen ny telefon. Arrangementet sparkes i gang klokken 19 norsk tid mandag kveld.

LES OGSÅ: Ønskeliste for iOS 5

Mer om

  1. Data

Flere artikler

  1. IPad og iPhone blir pc-frie

  2. Apple bekrefter iOS 5 og iCloud

  3. Dette er nytt i iOS 5

  4. I dag kan du få «ny» iPhone

  5. Ny iPhone snakker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder