HALLO? Mange opplever å motta samtaler fra ukjente utenlandske nummer på mobilen sin. Foto: Scanpix

Se opp for utenlandsk mobilsvindel

(VG Nett) Har du blitt oppringt av et ukjent utenlandsk nummer? Vær svært forsiktig med å ringe tilbake råder Telenor.

  • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over 11 år gammel

De siste ukene har flere norske mobileiere opplevd å bli oppringt fra et ukjent utenlandsk telefonnummer. Akkurat dette nummeret har tilsynelatende sitt opphav i Italia, men advarselen fra Telenor er generell for alle ukjente utenlandske nummer.

Leserne diskuterer:Hva ligger bak dette nummeret som sender meg SMS?

- De historiene vi kjenner best til er at folk blir oppringt, enten på fastnett eller mobil. Så legger oppringeren kjapt på i håp om at offeret ringer opp igjen, sier informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor til VG Nett.

- Så kan det være flere svindler som settes i gang. En er at nummeret som ringes av offeret er rådyrt, sier han.

- En annen måte er at det settes i gang en dialog om at man har vunnet et cruise eller liknende. Da bes det gjerne om kredittkort eller å legge igjen et depositum.

Svindlene som Meling beskriver er velkjente varianter som kommer og går i norske mobilnett. Ringerunden fra nummeret 393193269043(VG Nett er ikke ansvarlige for innholdet opå eksterne nettsider) som pågår i disse dager er bare en av mange svindeloppringninger. Telenor advarer sterkt mot nummeret, og i alle fall ikke ringe tilbake.

- Vi advarer kunden om å ringe tilbake utlandske nummer som er ukjente for våre kunder, sier Meling. - Ring til oss og ta kontakt før du ringer tilbake.

Telenor har nå tatt grep for å hindre at deres kunder kommer i skade for å ringe nummeret. -Nummeret er sperret hos oss, men det kan være åpent hos andre operatører, sier Meling til VG Nett.

Vær kritisk

Den nye kommunikasjonshverdagen betyr nye utfordringer til kundene og leverandørene. Flere funksjoner i mobilen betyr også flere angrepsvinkler fra svindlere, som nå opererer på verdensbasis.

Spesielt kritisk skal brukerne være med SMSer som starter abonnementer på tjeneser man ikke vil ha og linker som sender mobilen til ukjente nettsteder.

- Du skal være uhyre kritisk når du er inne på internett med mobilen, ikke takk ja til alle mulige rare tilbud som dukker opp, sier Meling. - Det er mange tjenester på nettet som er vanskelige å stoppe.

Mer om

  1. Mobiltelefoni
  2. Datakriminalitet

Flere artikler

  1. Oppringt fra latvisk telefonnummer?: Telenor: – Ikke ring tilbake

  2. Fikk Melings nummer - nedringes av Krekar-hatere

  3. Dette vet mobilselskapet om deg

  4. Advarer mot iPhone-svindel etter annonser på finn

  5. Pluss content

    Her er numrene som flår deg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder