TASTEGAL: Her leser Barack Obama mail på sin mobiltelefon. Bildet er tatt under valgkampen. Foto: AP

- Obama får spionsikker supertelefon

(VG Nett) Mobilavhengige Barack Obama har gruet seg til en presidenttilværelse uten sitt favorittleketøy. Nå kan en ny supertelefon til en verdi av kroner 23.450 være redningen.

 • Jostein Matre

Artikkelen er over 11 år gammel

- De må rive den ut av hendene mine. Dette er det vanskeligste med å være president, har Barack Obama tidligere sagt om hvordan han tror det ville føles å måtte levere fra seg sin BlackBerry mobiltelefon når han skulle overta Det ovale kontor.

ALT OM DEN NYE PRESIDENTEN HER

Teknologisølibat

Secret Sercvice er nemlig ikke spesielt glade i teknologiske duppeditter som mobiltelefoner. Heller ikke epost har de særlig mye til overs for. Tidligere presidenter har mer eller mindre måttet sverge på å leve i teknologisk sølibat, skriver CNN på sine nettsider.

Epost har blitt sett på som utrygt fordi man frykter den kan bli hacket av fremmede spionbyrå, eller at sensitiv informasjon skal kunne lekke ut dersom man ved et uhell sender feil. George W. Bush ble tvunget til å slutte å sende epost. Hans forgjenger Bill Clinton sendte bare to stykker i løpet av sine åtte år i Det hvite hus. Én for å teste at systemet fungerte og en til veteranastronauten John Glen, før hans tur til verdensrommet i 1998.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VIKTIGE TELEFONER: Barack Obama snakker i mobiltelefonen få dager etter at han ble valgt som president. Mandag ringte han Frankrikes president Nicolas Sarkozy, forbundskansler Angela Merkel i Tyskland og Russlands president Dmitrij Medvedev, ifølge en talsmann. Foto: Reuters

Når det gjelder mobiltelefoner, slik som den Obama har hatt, så frykter man at den innebygde GPS-teknologien skal være mulig å hakke seg inn i, og på den måten få tilgang på den nøyaktige posisjonen til presidenten.

VGTV: Se hele Obamas innsettelsestale her

Avhengig

Mange har hevdet at nettopp dette blir Barack Obamas største ofring når han nå er blitt president. Under valgkampen ble han stadig observert mens han leste epost på mobilen sin, og han har til og med figurert på andre plass på en nettkåring over de mest BlackBerry-avhengige amerikanske kjendisene. Han mener mobilen holder ham i kontakt med den virkelige verden.

DET OVALE KONTOR: Barack Obama var raskt ute med å utsette rettssakene på Guantanamo. Bildet er tatt på onsdag, hans første fulle dag som president i USA. Foto: EPA

- Jeg må se etter enhver mulighet til å gjøre det. På måter som ikke er forhåndsredigert og kontrollert, har Obama sagt i et CNBC-intervju tidligere.

Han mener det vil være med på å holde bena hans på bakken. Ikke rart han da har sagt at de må rive dem ut av hendene hans for å sørge for at han gir den fra seg. Men nå kan altså et slags kompromiss være like rundt hjørnet. Obama har nok allerede måttet gi fra seg sin BlackBerry, men en «BarackBerry» kan være på vei som erstatning.

VGTV: Her danser presidentparet

Ifølge rapporter CNN sitter på skal en spionsikker supertelefon være bestilt som et alternativ for den ferske presidenten. Marc Ambinders, som skriver blogg for Atlantic Magazine, skal visstnok vite at Det nasjonale sikkerhetsbyrået har godkjent en slik telefon som Obama skal bruke. Den har den nette verdi av 3.350 dollar, eller 23.450 kroner etter dagens kurs.

Den eksklusive mobiltelefonen Sectera Edge, produsert av General Dynamics, skal ifølge rapporter være i stand til å kryptere topp-hemmelige samtaler og håndtere hemmeligstemplede dokumenter.

Les også

 1. Kina forsvarer sensur av Obamas tale

  Kina forsvarer sensuren av talen som USAs president Barack Obama holdt ved innsettelsesseremonien i Washington.
 2. Obama-drama i USA i natt: Barack Obama tatt i ed - på nytt!

  WASHINGTON (VG Nett) Barack Obama gikk på jobb i det ovale rom uten å formelt sett være president i går.
 3. Ungpikehelter overrasket Obama-jentene

  (VG Nett) Presidentdøtrene hadde Disney-helaften den første kvelden i det hvite hus, og kvelden ble kronet med et…
 4. Obama lover ny epoke preget av åpenhet

  USAs president Barack Obama lover en ny æra av åpenhet i den amerikanske administrasjonen.
 5. Her er Obama på plass i Det ovale kontor

  (VG Nett) Nå er de første bildene av president Barack Obama på jobb i sitt nye kontor kommet ut.
 6. Nå starter jobben: - Obama ringte Palestinas president

  (VG Nett/NTB) I går var det fest, pomp og prakt. Fra nå av er det, i enkelte sammenhenger bokstavelig talt, blodig alvor.
 7. - Obama virket preget av stundens alvor

  OSLO/WASHINGTON (VG Nett) Først måtte Barack Obama rydde opp i ordkluss. Deretter holdt han sitt livs viktigste tale.

Mer om

 1. Barack Obama
 2. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Obama avhengig av glasskjermer med tekst

 2. Barack Obama: - Jeg vil takke president Obama for invitasjonen

 3. Obama i voks

 4. Her er Obamas tabber og løgner

 5. Her nekter Obama å svare på om han visste om spionasjen

Fra andre aviser

 1. President Obama får spionsikker mobiltelefon

  Aftenposten
 2. Angela Merkel styrer Tyskland med mobilen

  Aftenposten
 3. Her følger Obama operasjonen

  Bergens Tidende
 4. Obama fikk årets fredspris

  Fædrelandsvennen
 5. Obama: – Deres liv og drømmer betyr noe

  Fædrelandsvennen
 6. Følelsesladd Obama tror fortsatt på endring

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder