NYTT: Gmail kommer stadig med nyheter, som for eksempel temaer for å sprite opp epost-boksen. Nå kommer muligheten for å lese epost uten internett. (Skjermskudd)

Les Gmail uten nettilgang

Snart trenger du ikke være koblet opp på internett for å lese epost.

Ole Petter Baugerød Stokke (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Forside | Computerworld

En av ulempene med nettbasert epost, som Googles Gmail, er at man alltid må ha tilgang på internett for å lese, skrive og arbeide med epostene sine.

Slike problemer skal snart høre fortiden til. Google forteller nå at det er mulig å jobbe med Gmail uten nett.

Det vil si, for folk i USA og England. «Offline Gmail» er foreløpig bare tilgjengelig for disse brukerne, og Google sier ingenting om når også vi i Norge kan dra nytte av funksjonen. Da undertegnede forsøkte på sin Gmail-konto, var funksjonen ikke tilgjengelig. Løsningen hos oss er derfor å fortsatt bruke epost-programmer som Outlook eller Thunderbird for å få jobbet med Gmail-post uten nett.

Les også:Se tidenes morsomste søppelpost!

Det hele muliggjøres av Googles tilleggsprogram Gears. Dette gjør at man kan få tilgang på nettapplikasjoner selv om man ikke har tilgang til internett.

Da det ble presentert i midten av 2007, regnet man med at Gmail skulle være en av de første som visste å dra nytte av denne funksjonen. Men slik ble det altså ikke.

- Gmail var en tøff nøtt å knekke, sier produktsjef Rajen Sheth for Google Apps til vår nyhetstjeneste.

Les også:Glemt epost-passordet? Slik får du passord-orden

Grunnen skal være at folk ofte har enorme mengder eposter og store mengder data i sine Gmail-kontoer. Løsningen ble å ikke la folk kopiere hele Gmail-kontoen over til harddisken, men la Gmail selv velge ut de epostene som applikasjonen tror brukeren er interessert i. Dette gjøres via algoritmer som ennå ikke kan justeres av brukerne. Om man velger å aktivere funksjonen, kommer Gmail til å synkronisere seg med pc-en din hver gang du kobler deg på nett.

Offline Gmail blir i sann Google-ånd først lansert som en funksjon i Labs-samlingen, som inneholder en rekke funksjoner ennå i beta-stadiet.

Les også:Slik får du best og gratis epost-hjelp

Google har laget en filmsnutt for å forklare hvordan det hele fungerer, som du kan se nedenfor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder