DYRT: Det ser billig ut, men totalkostnadene for telefon og abonnement blir ofte svært høye. Foto: Jørgen Lyngvær

Ikke kjøp 1 kroners mobil

(VG Nett) Ikke la deg lure av mobiltelefoner til 1 krone. I mange tilfeller betaler du mer enn dobbelt så mye når du kjøper telefon med bindingstid.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
ForsidePrissammenlikning

Subsidiering av mobiltelefoner har vært en sikker metode for teleoperatørene å sikre seg kunder i ett år av gangen. Tilbudene ser gode ut, man får en splitter ny mobiltelefon til 1 krone. Post- og teletilsynet har gjort beregninger som viser at kronestelefonene i mange tilfeller er langt dyrere enn å kjøpe telefonen til full pris og et billig abonnement ved siden av.

Å kjøpe subsidiert mobiltelefon er som å kjøpe den på avbetaling. Man betaler mer per måned i abonnementsutgifter og ringepriser, men får selve telefonen billig. Problemet er bare at det kan bli langt dyrere enn vanlig avbetaling.

Dobbel pris

En av telefonene som tilsynet har prissjekket er Nokia 6300. Kjøper man denne modellen til én krone med Telenors Frihet-abonnement koster det deg 4799 kroner i løpet av første år. Det inkluderer et middels forbruk, omtrent 100 SMS-meldinger og 100 ringeminutter per måned. Kjøper man samme telefon på nettbutikken MPX.no og bestiller mobilabonnementet OneCall Faktura er prisen 1952 kroner. I dette tilfellet vil man altså spare 2847 kroner ved å kjøpe mobiltelefonen til fullpris. (Se tabell nederst i saken).

- I dette tilfellet skiller det nesten 3000 kroner og tilfellet er ikke enestående. Jeg tviler på at folk ville ha valgt telefon bundet til et abonnement hvis de var klar over den store prisforskjellen, sier informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Sørbøe Aarsæther.

Kjøp telefon og abonnement separat

Post- og teletilsynets nettside Telepriser.no gir deg oversikt over hvilke abonnementer som er billigst i forhold til hvor mye du bruker telefonen. I forbindelse med lansering av nye og mer brukervennlige sider har tilsynet også lagt inn enkelte eksempler på forskjellen mellom å kjøpe en subsidiert telefon og å betale fullpris.

- Prisforskjellene er veldig store og det lønner seg nesten aldri å kjøpe en telefon på kampanje fra teleoperatørene, hvis den samtidig binder deg til et abonnement, sier Aarsæther.

Diskutér abonnementspriser her.

Første kjøp uten abonnement

På Expert i Oslo sentrum står Elin Hansen og vurderer hvilken telefon hun skal kjøpe.

- For første gang skal jeg kjøpe telefon uten abonnement, sier Hansen.

- Jeg skal bytte til OneCall etter at en venninne har hatt gode erfaringen med å bytte over. Jeg tror flere kommer til å kjøpe telefon uten abonnement når man ser hvor mye det er å spare, sier Hansen til VG.

Telenor blant de dyreste

Informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum sier til VG at Telenor har subsidiert mobiltelefoner nærmest så lenge telefonene har vært på markedet.
- Vi har drevet med dette lengst av alle i bransjen, sier Lessum.
- I snitt bytter nordmenn telefon hver 14. måned, vi ønsker å tilby våre kunder en billig telefon, sier Lessum.
Post- og teletilsynets priser viser imidlertid at Telenors tilbud slett ikke er billig.

-Prissammenligningen for første år på dette produktet isolert sett er korrekt, selv om differansen varierer fra abonnement til abonnement, sier informasjonssjef i Telenor Nordic, Per Aril Meling til VG.

To av tre kjøper med abonnement

Elkjøp er en av butikkene i Norge som selger flest mobiltelefoner.

- Hos oss selges omtrent to av tre mobiletelefoner med abonnement, sier informasjonssjef i Elkjøp Nordic, Åshild Indresøvde.

- Kan spare mye

- Hvis pris er viktig for deg anbefaler vi å bruke Telepriser.no for å finne det abonnementet som er billigst for akkurat ditt forbruk, sier Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet.
- I de aller fleste tilfellene vil man kunne spare mye penger på å kjøpe telefon og abonnement separat.

(Alle prisene er hentet inn av Post- og teletilsynet 28. mai 2008)

Les hele Post- og teletilsynets oversikt over priser med abonnement her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder