Mange venter på Apples tavle-pc. På bildet ser du en Modbook, en Mac-basert tavle-pc fra selskapet Axiotron. Foto: IDG News Service

Mange venter på Apples tavle-pc. På bildet ser du en Modbook, en Mac-basert tavle-pc fra selskapet Axiotron. Foto: IDG News Service

- Apple lanserer iPad neste år

Apples tavle-pc slippes neste år og App Store når 300.000 programmer.

PC World Kirsti Østvang
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
MacWorld | Computerworld

Dette tror analyseselskapet IDC. I en ny rapport har Frank Gens, sjefsanalytiker i IDC, sett på hva vi kan vente oss neste år i it- og mobilbransjen.

Først og fremst mener Gens at vi kommer til å flytte en stor del av vår surfing fra datamaskiner til mobiler i løpet av neste år. Takket være produkter som iPhone og Blackberry kommer mer enn én milliard håndholdte enheter til å være koblet opp mot internett i 2010.

LES OGSÅ:Det beste og verste på Apples App Store

Som en konsekvens av dette kommer mange utviklere til å satse på mobilapplikasjoner fremover. Frank Gens forventer at antallet programmer på Apples App Store kommer til å være 300.000 ved neste årsskifte. I dag er det drøye 100.000 applikasjoner i Apples programbutikk.

Når det gjelder Googles konkurrerende Android Market, forventer Gens at antallet applikasjoner vil vokse til 75 000 i samme periode, opp fra rundt 10.000 i dag, skriver New York Times.

- iPad-en kommer!

IDC-analytikeren tror også at Apples beryktede tavle-pc kommer til å dukke opp i slutten av 2010. Produktet, som analysefirmaet kaller for "iPad", kommer til å være en slags forvokst iPod touch med en skjermstørrelse på rundt 8 og 10 tommer.

"iPad-en" vil først og fremst benyttes til surfing og e-boklesing, men den vil også kunne brukes til spilling og filmtitting.

Dette er i tråd med tidligere spekulasjoner og spådommer rundt den angivelige tavle-pc-en til Apple. Forventningene når stadig nye høyder og ekspertene tror den vil kunne danke ut de fleste andre håndholdte dingser på markedet - både Amazons Kindle og Apples egen iPod.

- Det vil være den neste store tingen. Apple kommer til å overraske alle med tavle-pc-en, sa Laura DiDio i ITIC til CNN Money tidligere i høst.

LES OGSÅ:"iPad" blir dingsen over alle dingser

En tavle-pc er en bærbar datamaskin hvor man i stedet for å bruke et tastatur kan skrive rett på skjermen, skriver Wikipedia. Tradisjonelle tavle-pc-er fra produsenter som Fujitsu Siemens og andre brukes blant annet i helsesektoren og andre steder der man går rundt med pc-en og registrerer data. Da er det ofte lite hensiktsmessig å bruke tastatur.

En del tavle-pc-er har derfor trykkfølsom skjerm som man betjener ved hjelp av en penn. Apples tavle-pc vil trolig kunne styres ved hjelp av fingrene, slik man gjør med iPhone og iPod touch.

Gens tror for øvrig at erkerivalen Microsoft også kommer til å slippe et lignende produkt i løpet av året. Les mer om IDCs prognoser for 2010 hos CNN Money.

LES OGSÅ:iPhone som betalingsterminal - er dette fremtiden?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder