SOSIALE FELLER: En kvinne logger seg på Facebook på nettbrettet sitt hjemme i sofaen. Ikke alle er like obs på hva de deler av opplysninger på sosiale medier. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Sikkerhetsekspert: 5 ting du aldri bør dele på Facebook

Er du obs på hva du ikke bør publisere på sosiale medier? Her er flere eksperters råd.

  • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over fem år gammel

Folk kan havne i trøbbel gjennom å publisere ting som ikke nødvendigvis er spesielt gjennomtenkte. Vi lever våre liv i stadig større grad digitalt, og det trenger ikke være vanskelig å gå seg vill eller tabbe seg ut.

Bakgrunn:Slik sikrer du din egen Facebook-profil

Sosiale medier kan brukes til mye, også kriminalitet. Blant annet fikk VG denne våren innsyn i hvordan dopsalg blir organisert i hemmelige grupper på Facebook. Vær også obs på at beskjeden fra både Medietilsynet og Barneomrudet er klar: Det er ulovlig å legge ut bilder av andres barn på sosiale medier uten tillatelse.

Andy O’Donnell er sikkerhetsekspert tilknyttet Netsecurity.com og har utarbeidet en liste over fem ting du aldri bør publisere på Facebook.

1. Din egen eller familiemedlemmers fullstendige fødselsdagsdato.

* Her gir du identitetstyver en av tre-fire biter av personlig informasjon som de trenger for å stjele din identitet. Det beste er ikke å ha datoen der i det hele tatt, men du kan i alle fall fjerne årstallet, mener eksperten.

2. Din sivile status.

* Dersom du gir uttrykk for at du er singel kan det for eksempel gi økt risiko for «stalking», eller forfølgelse, fra uønskede personer, mener sikkerhetseksperten.

3. Hvor du befinner deg.

* Hvis du for eksempel er på ferie, kan det være skummelt å gi beskjed om det på Facebook, da tyver kan finne på å robbe hjemmet ditt. Sikkerhetsekspert Andy O’Donnell mener du bør vente til du er hjemme med å publisere feriebildene dine.

EKSPERT: Øyvind Solstad er ansvarlig for leserinvolvering og sosiale medier i VG. Foto:Roger Neumann,

- Det er en god regel at man ikke utleverer for mye informasjon om seg selv på sosiale medier. Men her synes jeg kanskje forsikringsselskaper og sikkerhetsekseperter tar for hardt i, kommenterer Øyvind Solstad, ansvarlig for sosiale medier i VG.

- Jeg har spurt politi og forsikringsbransjen i årevis, og har ennå ikke fått vite en eneste sak i Norge hvor man har bevis eller indikasjoner på at forbrytere spaner på sosiale medier før innbrudd. Når det er sagt, så legger man selvsagt ikke ut et bilde på Instagram av den nye flatskjermen stående i gangen i eska, med teksten «Synd at alarmen ikke virker siden den nye 65-tommeren kom rett før vi dro til Gran Canaria».

- Jeg mener folk trygt kan poste bilder fra ferier på sosiale medier, og så får man heller gjøre de andre tingene som handler om sikkerhet i hjemmet riktig: Alarm, naboer, post og søppel, lys og så videre, kommenterer Øyvind Solstad.

4. At man er alene hjemme.

* O’Donnell mener det er veldig viktig at foreldre sørger for at barna aldri publiserer opplysninger om at de er alene hjemme. Du ville aldri gått inn i et rom fullt av fremmede og fortelle dem at du kommer til å være alene hjemme i huset ditt, så ikke gjør det på Facebook heller, anbefaler han.

5. Bilder hvor barna er tagget

* Mange publiserer ukritisk informasjon om egne barn på Facebook. Sikkerhetseksperten mener personlige opplysninger kan hjelpe uhederlige folk til å lure barna dine, blant annet med å bygge tillit ved å vise at de har detaljert informasjon og sånn sett ikke er fremmede. Hvis du absolutt må legge ut bilder av barna, bør du i det minste fjerne personlig identifiserende opplysninger som fullt navn og fødselsdatoer.

- Dette er et punkt hvor jeg mener norske foreldre synder mye. Det er to sider ved det, det ene er sikkerhetsaspektet som nevnes her. Det andre er at barna selv i stor grad må få sitt privatliv beskyttet, akkurat som at vi voksne må få velge om andre skal legge ut bilder av oss. Hvis man må dele bilder med familie og venner, lag i det minste lukkede, hemmelige grupper for familieprat, kommenterer Øyvind Solstad.

Digital mobbing

DATASIKKERHETSEKSPERT: Vidar Sandland er seniorrådgiver i Norsk Senter for Informasjonssikring. Foto:Geir Olsen,

Sikkerhetsekspert Vidar Sandland ved Norsk Senter for informasjonssikring sier han er enig i anbefalingene fra sikkerhetsekspert Andy O’Donnell, men overfor VG mener han følgende kanskje er de viktigste anbefalingene:

1. Da det ikke finnes angrefrist på Internett bør man ikke publisere ekstreme ytringer som for eksempel at man er for legalisering av narkotika eller lignende.

2. Vi har sett mange eksempler på personer som har vært ekstreme i sine ytringer og som senere har angret på dette da de for eksempel søker jobb.

3. Publiser heller ikke krenkende kommentarer om andre, da mobbing på Internett har blitt et alvorlig problem.

Tjenesten Slettmeg.no understreker at du er ansvarlig for alt du legger ut på nettet.

«Derfor må du tenke over hva du legger ut når det gjelder informasjon om deg selv, og ikke minst om andre. Det samme gjelder for bilder. Like viktig er det å kunne stå for det du legger ut på blogger og andre nettsteder. Det som for deg kan være en spøk der og da, kan oppfattes av andre som krenkende. Tenk deg om før du trykker «enter»», råder de.

Les også:Pass på! Så lett stjeles ditt digitale liv

- Ikke sjekk inn

FORSKER: Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen. Foto:Ole Kristian Olsen,

Sosiale medier-ekspert Cecilie Schou Andreassen og sikkerhetsforsker John Pirch kom i høst med følgende råd for hva du ikke bør gjøre på sosiale medier i forbindelse med jobb: (Flere eksperter råder forøvrig til å sjekke Facebook i arbeidstiden).

1.Sett en grense.

2.Ikke sjekk inn!

3.Ikke gi jobben din IT-trøbbel.

4.Venn med sjefen?

5.Facebook-profilen kan avsløre hvordan du jobber.

Les begrunnelsene for hvert punkt her!

Les også:Sjekk disse Facebook-flausene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder