Vanntette mobiler strøk i VGs ekstremtest

Dette tåler mobilen din - egentlig

Sjekk hver enkelt mobil nederst i artikkelen

De ble frosset, stekt, vannet og mistet i bakken fra ulike høyder. Ikke alle telefoner tåler det de skal.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Av Vidar Enerstvedt, Marte Pritzlaff og Roger Neumann (foto)

Er du blant de mange som har opplevd at smarttelefonen er blitt ødelagt av for eksempel fukt eller fall? VG har i samarbeid med Amobil.no utsatt seks populære smarttelefoner og to «pansertelefoner» for en rekke påkjenninger for å se hvor grensen deres faktisk går.

Samtlige åtte telefoner klarte de mest grunnleggende utfordringene i stikkprøven, som én time i fryseboksen, i stekeovnen, litt vannsprut og fall fra kafébord ned på parkettlignende gulv.

Vann over hodet

Men så kom problemene: Fire av telefonene i testen skulle være vanntette og klare seg gjennom en halvtime på en meters dyp. Etterpå var det kun én av telefonene som fungerte optimalt. Sonys flaggskip Xperia Z1, av mange regnet som den beste smarttelefonen på markedet nå, gikk under. Også mobilene fra Cat Phones fikk problemer.

Sony-telefonen er sertifisert til å tåle helt ned til 1,5 meter i en halvtime, og produsenten markedsfører blant annet modellen med at du kan filme under vann.

Tvilsom markedsføring

SERVERT: Kokk Jacob Karlsson i VGs personalrestaurant tar telefonene ut av ovnen en time etter at de ble satt inn på 45 grader. Foto: Roger Neumann


Regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet sier hun synes det er overraskende at den i denne testen ikke var så vanntett som den er oppgitt til å være, og sier forbrukere har klaget til dem om dette tidligere.

- Hva mener du om at tre av fire ikke klarte testen?

- At de ikke tåler det som oppgis er svært dårlig. Det er all mulig grunn til å korrigere markedsføring eller gjennomføre tiltak for å sikre at den faktisk er vanntett, sier Falch.

PLASK: Noen av telefonene fikk prøve seg en halvtime under vann. Foto: Roger Neumann


- Garanterer at de er vanntette

Sonys Erik Sandsmark er svært overrasket over at modellen deres feilet i vanntesten. Cat Phones mener den ene telefonen deres ikke var et helt ferdig produkt.

- Hvis dere kjøper to nye telefoner, så skal jeg betale og garanterer at de er vanntette. Det er jeg veldig trygg på. Her tror jeg vi har vært ekstremt uheldige, sier Sandsmark i Sony til VG.

Les produkttest for Sony Xperia Z1 her

Han påpeker at telefoner som det blir reklamert på blir trykktestet på samme måte som vanntette klokker. Hvis telefonen ikke er tett, får kunden ny telefon, melder han. Xperia Z1 har vært deres toppmodell i salg, inntil Z2 kommer på markedet i april.

Cat Phones leverte, gjennom svenske Time PR, sine to telefoner til testing hos Amobil, som har utført denne testen i samarbeid med VG.

- Vi tar kvaliteten på vårt utstyr veldig alvorlig, og både Cat B15 og Cat B100 er sertifisert IP67, som betyr at de er ugjennomtrengelige for støv og kan bli senket ned til en meters dybde i vann i 30 minutter. Utstyret det stilles spørsmål om ble ikke stilt til rådighet av Cat Phones og B100-telefonen var et prøveeksemplar. Vi tilbyr mer enn gjerne ferdigstilte produkter til deres testing, hvis det trengs, sier Mark Mobberly, kvalitets- og etter salg-sjef i Cat Phones, gjennom PR-byrået Time.

Les produkttest for Cat B15 her

NB! HTC One Mini, iPhone 5S, Nokia Lumia 925 og LG G2 er ikke vanntette og ble følgelig ikke lagt i vannbadet.

KNUST: Vi ga oss ikke før alle åtte mobiltelefonene måtte skrotes. Foto: Roger Neumann


Færre klager på mobilen

Forbrukerrådet oppfordrer folk til å klage når noe går galt med mobiltelefonen. I fjor henvendte 2575 forbrukere seg til dem om problemer med mobiltelefon, en nedgang på drøyt 20 prosent fra året før.

- Jeg tror årsaken er sammensatt. Vi håper forbrukeren er mer vant til å bruke smarttelefoner riktig, men håper også at selgerleddet er blitt dyktigere på gjennomføring av reklamasjoner, sier regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet.

PÅ FORBRUKERENS SIDE: Helene Falch. Foto: Roger Neumann


Hun var med på deler av testen VG har gjennomført i samarbeid med Amobil, og er fornøyd med at alle besto de mest grunnleggende kravene.

- Det er veldig bra at de alminnelige hverdagsuhellene stort sett dekkes, og at telefonene tåler kulde- og varmekrav, i hvert fall i første runde. Det er ikke gitt at det ikke blir senskader med kondens som er kommet inni. Å teste dette i neste runde hadde vært interessant, sier Falch.

En undersøkelse Forbrukerrådet gjorde i 2012 viser at det er stort gap mellom hva forbrukere og bransjen mener en mobiltelefon skal tåle.

FRITT FALL: Telefonene ble droptestet fra ulike høyder. Foto: Roger Neumann

Slik er dine rettigheter

Er det en feil ved mobiltelefonen har du i utgangspunktet reklamasjonsrett i fem år.

Høyesterett har i en dom sagt at en mobiltelefon har en forventet levetid i tre til fire år, slik at det kan bli vanskelig å vinne frem hvis telefonen er eldre enn dette, opplyser regiondirektør Helene Falch i Forbrukerrådet.

Les produkttest av Samsung Galaxy S4 Active her

For å nå fram med et reklamasjonskrav, må feilen skyldes en svakhet ved telefonen, og ikke være på grunn av unormal slitasje eller feilbruk av telefonen, opplyser hun.

De første seks månedene etter kjøp har du som forbruker ekstra rettigheter ved at selger må sannsynliggjøre at feilene ikke var der da du kjøpte mobiltelefonen. Etter at seks måneder er utløpt, vil bevisbyrden ligge på kjøper. Men uansett har selger en plikt til å undersøke den og bidra til å få klarlagt årsaken til feilen.

Les produkttest av LG G2 her

Hvis du ønsker å klage på mobiltelefonen, må du først henvende deg til selger. Hvis dere ikke blir enige, bør du sende klagen skriftlig. Det finnes standard klagebrev du kan laste ned fra Forbrukerrådet.no hvis du ønsker. Blir ikke du og selger enig, kan Forbrukerrådet megle i saken.

Hvis du har feil på telefonen du mener gir reklamasjonsrett, ta kontakt med selger og få den undersøkt. Hvis feilen skyldes forhold du selv har ansvar for, kan du bli ilagt et undersøkelsesgebyr. Slike gebyrer skal opplyses om på forhånd.

Les produkttest av Nokia Lumia 1020

TESTGENERAL: Fagredaktør Kurt Lekanger i Amobil. Foto: Roger Neumann


Ville valgt Sony likevel

Til tross for at gummipakningene ikke holdt som de skulle i testen, mener Kurt Lekanger at Sony er testens beste telefon totalt sett.

- Dette er den desidert mest velutstyrte og kraftigste mobiltelefonen i testen - og antagelig den råeste mobiltelefonen du får kjøpt akkurat nå. Det er et minus at den ikke klarte vanntesten, men telefonen har likevel god vannbeskyttelse som gjør at du slipper å være redd for at den skal bli skadet når du bruker den ute i vått vær, sier mobileksperten.

Les produkttest av iPhone 5S

- Med en pris på rundt 5000 er det en forholdsvis kostbar telefon, så vil man ha noe litt rimeligere kan Samsung Galaxy S4 Active være et godt alternativ. Den koster rundt 1000 kroner mindre. S4 Active var den eneste som klarte vanntesten, og er en forholdsvis godt utstyrt og kraftig telefon. Men spesifikasjonene er ikke helt på høyde med Sony-telefonen, sier Lekanger.

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder